5 vinkkiä lasten kanssa autolla matkustamiseen

Lasten kanssa autolla matkustaminen voi tuntua haastavalta. Lue alta vinkit, jotka pohjautuvat Reissumutsin & co kokemuksiin 12 tuntia kestävään ajomatkaan kotimaassa. Vinkit eivät välttämättä sovellu kaikista pienemmille lapsille. Mutta ehkä sellaisille kuitenkin vielä hieman kouluikäistä pienemmille ja siitä ylöspäin.

 

1. Höllää autossa

Lasten kanssa matkustaminen, pienten lasten kanssa matkustaminen

Reissumutsi teki sen virheen, että aikataulutti koko matkan tien päällä. Järjestys oli: herää, leffa, äänikirja, leffa, lue ja pelaa. Hieno lista pakko todeta, mutta eihän se toiminut yhtään. Saa sanoa ääneen: Lasten kanssa autolla matkustaminen on aikuisellekkin aika tuskaa. Paras asia mitä tähän voi todeta on, että höllää. Jousta ruutuajasta (järjen kanssa), säännöistä, autosssa syömisestä jne, ja tee tunnelmasta rento! Luo lapselle rento mielikuva tästä tuskaisesta matkasta pienessä metallipurkissa. Reissu on kuitenkin aina erityinen asia. Ei se ole arkipäivää räntäsateessa.

Mitä jos vaikka suunnittelisitte automatkaa lapsen kanssa yhdessä? Mitä ideoita pieniltä tulisi?

 

2. Lähdön ajoittaminen – lähtekää liikkeelle aikaisin

Lasten kanssa matkustaminen, pienten lasten kanssa matkustaminen

Pitkä matka tarkoittaa ”hukkaan heitettyä päivää”. Miksi sitten siitä ei voisi ottaa kaikkea hyötyä irti? Ajoimme pohjoiseen 12 tunnin mittaisen ajan. Lähdimme aamulla 5, jolloin lapsi sai jatkettua aamu-uniaan autossa. Loppujen lopuksi herääminen päivään tapahtui noin kello 8 aamulla (täydellistä, ensimmäisen tauon paikka!). Saimme ajettua hetken valoisalla (huom. Lokakuu) ja mikä parasta, olimme perillä kohteessa ennen iltaa! Toki tuollaisen rupeaman jälkeen ei jaksa yleensä tehdä mitään enää. Mutta ehtiihän siinä hoidettua mahdolliset kauppareissut, illallisen ja rentouduttuakin vielä. Perfection!

Mökkeihin, hotelleihin, loma-asuntoihin yms. pääsee aina sopimuksen mukaan kirjautumaan sisälle myöhemmin.

 

3. Snacks

Reissumutsi syötti poikaselleen 30 min välein jotain!! Onko se liikaa? En minä tiedä. Se voi olla yksi maissinaksu tai vaikkapa reilumpi hedelmäsalaatti. Sano ei nälkäkiukulle! Eväät voi suunnitella yhdessä lapsen kanssa ja suunnitella vaikkapa reissun mukaan eväille ”teeman”. Esimerkiksi pohjoisen reissua varten voi pakata eväslaukkuun rieskaa ja kuivalihaa. Pieni kylmälaukku on myös aika mainio lisävaruste! Mukaan saa pakattua ne sellaiset pienet juotavat jugurtit, omenanlohkot, suklaat (ei sula kuumana kesäpäivänä) sun muut.

Reissumutsi suosittelee tässä hölläämään herkkujen suhteen.

 

4. Tekemistä autoon

Lasten kanssa matkustaminen, pienten lasten kanssa matkustaminen

Sijoita tablettiin, pakkaa mukaan kirjoja, tutustu äänikirjoihin etukäteen ja ole läsnä. Nopealla googletuksella hinnaksi jää halvimmillaan noin 60 euroa. Se säästää jokaikisen kanssa matkustajan hermoja. Sovellukset voi vanhempi itse päättää joko yksin tai yhdessä lapsen kanssa.

Valitkaa muutama hyvä kirja. Lyhyempiä ja pidempiä. Jos lapsesi ei osaa vielä lukea, lue hänelle (ei ole väliä istuitko etupenkillä vai takapenkillä, yletyt kyllä näyttämään kuvat). Tässä kohtaa kannattaa joustaa. Ihan sama vaikka lukisit lapsenne suosikkikirjan tuhannetta kertaa.

Äänikirjat, KYLLÄ KIITOS! Bookbeat, Storytel, Nextstory ovat esimerkkejä maksullisista äänikirjapalveluista ja niissä on älyttömän hyvät valikoimat. Ikähaarukat taitavat olla 0-99 vuotta. Allekirjoittaneella Nexstory. Äänikirjat ovat myös aika win-win -tilanne. Silloin kun lapsesi tekee jotain muuta, voit hyödyntää tämän ajan kuuntelemalla jotain.

Keskustele lapsen kanssa. Keksikää hassuja tarinoita, pelatkaa autopelejä (esim. montako mustaa autoa tulee vastaan?). Muista myös kysyä tarpeeksi usein tarvitseeko pitää vessataukoa

.

5. Tauota tarpeeksi

Lasten kanssa matkustaminen, pienten lasten kanssa matkustaminen

Taukojen määrä riippuu ajomatkasta. Reissumutsi ajoi 12 tuntia ja piti tauot aina kahden tunnin kohdalla. Tämäkin yksi osa-alue mistä kaikki hyötyvät. Vessatauot, jalottelua ja kuskikin pysyy valppaana. Ja selkä ei mene niin juntturaan! Pitäkää yksi tai kaksi pitkää taukoa. Syötte rauhassa ja juotte vaikka kahvit. Muuten taukojen ei tarvitse olla pitkiä, koska muuten matka vaan venyy ja venyy.

HAUSKOJA REISSUJA :–)

reissumutsi

Kaikki yllämainitut vinkit, mielipiteet ja ohjeistukset pohjautuvat kirjoittajan omiin näkemyksiin. Jokainen vanhempi ja lapsi on erilainen. Ei ole yhtä ainutta ja oikeaa keinoa toimia. Reissumutsi on todennut näiden olevan hyväksi kun he ovat tien päällä. Ehkäpä ne toimivat myös teille!

Ainekset

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *