Ladataan...
Ripaus raakaa

Jokainen kokkailee tyylillään ja tässä keittiössä yleensä puuhaillaan näppituntumalla. Päivittäiset ruoat syntyvät pitkälti omasta päästä, mutta usein niiden takana on jokin inspis, joko jostain lehdestä, blogista, kirjasta tai ohjelmasta saatu.

Tykkään kauheasti reseptikirjoista ja niitä löytyykin vino pino, ovat vieläpä aitiopaikalla keittiössä. Selailen niitä useasti ja mietin, että täytyy kokeilla tätä ja tätä ja tätä jatätäjatätäjatätä jne jne mutta harvemmin kuitenkaan tulee kokeiltua. Vaikka pitäisi kyllä, koska useasti keittiössä iskee se tuskastuttava "mitä tänään syötäisiin" -hetki. Näissä kaikissa kirjoissa on varmaankin tsiljoona reseptiä, jotka olis tarkoitus toteuttaa jossain vaiheessa. Ehkä saisin aikaiseksi moisen, jos pistäisin pystyyn teeman tänne blogiin, jossa vaikka kerran viikossa, tai no, kerran kuussa, kokeilisin jotakin reseptiä.

Tässä muutamia rakkaimpia keittokirjoja.

Ja sitten kuulkaa, vähiten mediaseksikäs, mutta ahh niiiiiin hyödyllinen ja käytetty; Hyvä kokki - 2000 parasta ruokaohjetta! En muista koska olen tämän saanut, vuoooosia sitten, mutta edelleen toimii kuin mikä! Mitä tahansa melkein kokkaileekin, täältä löytyy ohje. Sen totesin taas kerran, kun otin ihan randomista kuvaa tuon kirjan sivuista tätä postausta varten. Katsokaas nimittäin mikä ohje sieltä pompsahti, lehtikaalipaistos! Lehtikaalihan on yksi tämän hetken hittituote niin monella tapaa ja tuskin kuitenkaan monelle tuttu monen vuoden takaa, vaan vasta saapunut useamman keittiöön. Mutta tässä kirjassa lehtikaalikin on seikkaillut jo vuosia.

 

Ja viimeisenä, muttei vähäisimpänä, oma reseptikirja. Tähän kirjaan reseptejä, joka ovat hyväksi todettu ja monta kertaa tehty. Täältä löytyy se paras pizzapohja ja ne parhaat sämpylät, oivallisimmat marinadit ja maukkaimmat leivonnaiset. Nykyään tulee paljon kirjoitettua reseptejä kännykkään, mutta yritän ylläpitää tätä perinteistä paperi-kynä-linjaa näiden reseptien kohdalla ja tallentaa ne tähän. Sivut ovat just niin suttuiset ja selatun oloiset kuin voi kuvitellakin ja niin pitää reseptikirjojen kohdalla ollakin. Se on vaan hyvä, jos jauho pöllyää, kun sivuja selaa!

Näistä suosikeistani suosittelen suuuuurella lämmöllä erityisesti Sara La Fountainin Hyvää oloa keittiöstä. Joukossa on superfoodia ja raakaruokaa, mutta kuitenkin hyvinkin arkisesti ja sekaruokailijaakin miellyttävästi toteutettuna. Kirja on todella huolella laadittu ja siitä riittää iloa keittiössä vuosiksi, niin laaja kattaus kaikkea nuo kannet pitävät sisällään.

Ladataan...
Ripaus raakaa

Tiedättekö ne ruoat, joista tulee niin kotoisa ja lämmin olo, lohturuoaksikin kutsutaan ja voisin myös nimittää niitä kotoiluruoiksi? Jokaisella on varmasti omansa ja yleensä ne ovat aika perinteisiä. Harvempi kai nimeää lohturuoakseen vaikkapa sushin, sen sijaan lempeyttä ruoan muodossa voi tuoda vaikkapa perinteinen perunamuusi isolla voisilmällä tai kuten allekirjoittaneet tapauksessa keitot.

Keitoissa on jokin sellainen fiilis jo siinä kohtaa, kun niitä valmistaa, puhumattakaan siitä, kun keitto alkaa porista liedellä ja levittää tuoksuaan ympäri kotia. Keitoista paras on lohikeitto ja mulle se ykköslohturuoka (tuosta löytyy resepti siihen http://www.lily.fi/blogit/ripaus-raakaa/simppeli-kalakeitto (ääh, miten tällä saa linkin otsikon muotoon eikä tollaiseen linkkimuotoon, tyyliin kalakeitto)). Yksinkertaisista aineista syntyy jotakin hurjan hyvää, aina yhtä lumoavaa!

Ja tiedättekö mikä tekee lohturuoasta vielä parempaa? Kun sitä valmistaessa keittiön matolla hääräilee luunsa parissa niin onnellisesti maailman rakkain karvaveitikka. On se ihana <3 Mikä voisi olla kotoisampaa kuin keiton tuoksu ja onnellinen koira?

Mikä teidän kotoiluruokanne on?

Ladataan...
Ripaus raakaa

Hapankaali. Käsi ylös, kuinka moni innostuu? Kannattaisi, sillä tässä on superfoodien superfood kuulkaas! Jakaa varmaan mielipiteitä, en tiedä voiko käydä niin, että jos sitä inhoaa, alkaisikin pitämään siitä, mutta jos et ole koskaan kokeillut, suosittelen. Mutta varoituksen sana, siihen iskee ihan hurja himo! Oma teoriani on, että se on niiiiiiiiiiiiiiiin terveellistä, että keho äkkää tämän heti, kun sitä ekaa kertaa syö ja alkaa vaatimaan lisää. Koska tosiaan, siihen kehkeytyy helposti oikea kunnon riippuvuus ja tekisi mieli ahmia hapankaalia mielin määrin. Ja kuka kieltää, kyllä sitä saakin ahmia!

Mitä tuo eksoottisesti slaavilaiselta kuulostava hapankaali oikein sitten onkaan? Yksinkertaisuudessaan  maitohappokäymisellä valmistettua kaalisalaattia. Ja juuri nuo maitohapot ovat se juttu. Turha litkiä sokerilla ja lisäaineilla kyllästettyjä "terveysvaikutteisia jogurtteja" (pyhh!), kun saatavilla on rehellistä, kunnon hapankaalia! Jawohl!! Hapankaali helpottaa ruoan sulamista ja ylläpitää suoliston hyvää bakteerikantaa. Se toimii niin kylmänä kuin lämmitettynäkin, tosin jos sitä kovasti pannulla kypsentää, todennäkösesti osa terveysvaikutuksistakin häipyy kuumennuksen myötä. Mutta hyvää se silti on, joten kannattaa testata myös erilaisissa vihannespadoissa, wokeissa yms. 

Tykkään erityisesti Taatilan maatilan valmistamasta hapankaalista ja vaihtoehtoina on myös punahapankaalia, porkkaalia ja omenahapankaalia. Mutta myös Rasilaisen hapankaali on herkullista ja samaa, heidän valmistamaa tavaraa on myös Pirkka-hapankaali. Tällä kertaa mentiin ihan Pirkka-linjalla, kun kaipasin nopeaa pientä välipalaa ennen varsinaista ruokaa. Oon kehittänyt taas fiksaation hapankorppuun. Tiedättekö kun tulee sellaisia kausia, että haluaisi aamusta iltaan syödä jotakin samaa tiettyä juttua ja se maistuu valtavan hyvältä, kunnes yksi päivä sitä syödessä huomaa, että ei tää nyt niin hyvää olekaan. No nyt mulla on se homma hapankorppujen kera. Hapankorppuja, iso kasa herneenversoja ja hapankaalia. Me likey!

 

Pages