Ladataan...
Rouva Keto

Mä leivon koko ajan vähemmän. Ja vähemmän. Ja vä- hem- män... My poor babies! Ehkä kerran syksyssä kunnostaudun leipomalla korvapuusteja. Eikun, enpäs. Sehän onkin Herra, joka meillä leipoo kerran syksyssä korvapuusteja ja kerran keväässä tiikerikakun, joka yleensä ei välttämättä ihan onnistu. Leivon mustikkapiirakan ja omenapiirakan niiden sesonkiaikaan enkä todellakaan uhraa voimia kuin puukauhan verran, sekoitetaan sokeri ja voi, lisätään munat ja jauhot. Lisäksi leivon yhdet sämpylät, kun ilmat kylmenee. Kiisseli ja sämpylät = syksy ja Hyvä Äiti- syndrooma. Itsenäisyyspäivänä leivotaan piparit, itsetehdystä taikinasta. Aina. Laiskiaisena haen S- marketista X-tra pakastepullat (ne on parhaita ja vieläpä kotimaisia) ja "leivon" laiskiaispullat. Ja pannaria teen joskus, mutta se ei ole leipomista. Pääsiäisenä ei onneksi tarvitse leipoa mitään. Vappuna teen itse munkit. Aina.

Olin joskus innokaskin leipoja eli leivoin vaikkei ollut mitään aihetta ja taisivat leipomukset välillä onnistuakin. Niitä vain ärsytti syödä. Ainainen sokeriähky ja vielä iltapalaksi mutakakkua ja vaniljajätskiä. Koska koukussa. Leivonta on kyllä sellainen laji, että sitä täytyy harjoitella jos meinaa osata. Ja jos inhoaa tarkkaa reseptien lukemista, ei ole oikein rahkeita hyväksi leipojaksi... Jossain vaiheessa ihmettelin, miksi leivonnaiseni ovat alkaneet mennä niin tosi pieleen. Joku ohjeisti, ettei leipomuksia voi tehdä sinne päin, vaan ohjeen mukaan. Ai jaa, siihenkö ei käykään soveltaminen? Minusta on tainnut tulla iän myötä vähän huithapeli (todellakin, kuinka olla piittaamatta paskaakaan?!) ja ehkä sitten on parempi, etten leivo. Vaikka miten minä raukka kuvittelen pääseväni leipomispälkähästä, kun meillä on viidet synttärit vuodessa? Seuraavat tulevana viikonloppuna!!!

Ketoleipien leipominen sen sijaan on aika mieluista. Koska on pelkästään aineet, kauha, kulho ja sekoitus. Siemenleipä ja -näkkäri ja erilaiset sämpylät toimii kyllä tosi hyvin. Itse en leipää edes kaipaa, mutta onhan se kiva joskus syödä lämmin sämpylä vaikka keiton tai kahvin kanssa. Leivoin tänään erityisen ihmeellisiä sämpylöitä, joissa on hiilareita tasan 2g per pallero. 

Kuohkea, ilmava ja niin hyvää luomuvoita päällänsä...

Innostuin tekemään myös siemenleipää, jota tein Karita Tykän ohjeella, muokaten sen ketomuotoon.

 

Ohjeet näihin löytyvät Hyvään Oloon!- verkkokurssiltani ja aika monta muutakin mukavaa reseptiä, joita ei tarvitse niin turhan tarkkaan noudattaa :D Tervetuloa mukaan!

Niin se on, että Keep calm and eat butter! ja että Don't blame the butter for what the bread did!

Voivoi ja lämmin leipä,

Rouva Keto

Ladataan...
Rouva Keto

 

Mä olen aina tykännyt ruoanlaitosta, mutta reseptien lukijaksi minusta ei ole ollut. Soveltaminen ja omasta päästä kokkailu on aina ollut mun juttu. Ruokaohjeiden tuijottaminen on kohtuullisen ärsyttävää ja on vaikea pysyä oikealla rivillä. Sitten voi käydäkin niin, että koko homma menee persiilleen, kun on katsonut aineksen ja määrän eri riveiltä.

On oikeastaan tosi hauska seurata itseään; lapsi saattaa kysyä klo 15, että mitä meillä on tänään ruuaksi ja minä sanon, etten oikeastaan yhtään tiedä. Sitten kävelen jääkaapille ja meillä saattaa olla ruuaksi sitten ihan mitä tahansa. Yleensä jotain perunaa tai pastaa, kasvislisäkettä ja perinteistä kanaa, lihapullaa, mureketta, keittoja... On kiva tavallaan itsekin yllättyä siitä, mitä saa syödäkseen ja fiilis on usein sellainen, että kuka tämän teki? Ehkäpä se on ollut koko ajan Rouva Keto...? Tai kenties ruoanlaitto ajaa minut kevyeen flowtilaan, jossa luovuus ottaa johdon ja ajatus saa levätä. Joskus mielessä on lempeä rauha siitä, kuinka suurinta rakkautta on laittaa perheelleni ruokaa <3 Vaikka siis useammin mielessä on se, miten ainainen ruoanlaittaminen kiristää hermojani ja silloin heitetään ranskalaiset ja nakit uuniin - suurella lempeydellä tietenkin :D Olen tehnyt vuorotyötä koko elämäni ja se on mahdollistanut joustavuutta ja rauhaa ruoan laittamiseen: Äideillä, jotka työskentelevät 8-16 joka arkipäivä on aivan eri rumba ja todella nostan hattua jokaiselle naiselle, joka sitä pyörittää. 

Lähes kaikki ruokaohjeet ovat muunneltavissa ketogeeniseen ruokavalioon sopiviksi. Se tapahtuu yleensä vaihtamalla peruna vaikkapa kukkakaaliin, pasta kesäkurpitsaan ja vehnäjauhot mantelijauhoksi tai psylliumiksi. Ihan "oikeaa" pastaakin voi valmistaa ketogeenisesti. Itselleni on tärkeää se, että ruoka on aitoa, maistuu aidolle ja hyvälle, eikä liiallinen yrittäminen tiettyjen ruokien "korvaamiseksi" ole mulle varsinaisesti mieleen. Netti on pullollaan ihania ketogeenisiä ja tavallisia ruokaohjeita ja parasta tässä ruoanlaitossa onkin sen helppous, muunneltavuus ja yksinkertaisuus. Seuraavaksi vähän Kreikkaan päin kallellaan oleva resepti. Kunnon ruokaa jälleen kerran :) Alkuperäinen ohje on Soppa365- sivuilta. 

VUOHENJUUSTOLLA TÄYTETYT KEBAKOT JA TZATZIKI

10 kpl, MAKROT per kebakko: HH 1g, R 15.5g, P 13g. 120 kcal/annos

  • 150 g kermarahkaa/ranskankermaa
  • 400 g naudan paistijauhelihaa
  • 2 rkl psylliumia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 kananmunaa
  • 1 rkl (dijonin) sinappia
  • 1½ tl paprikajauhetta
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl valkopippuria    
  • ½ dl seesaminsiemeniä  

 Vuohenjuustotäyte 

  • 100 g pehmeää vuohenjuustoa 
  • timjamia

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita kermarahka/ranskankerma ja psyllium isossa kulhossa. Anna turvota muutama minuutti. Lisää jauheliha kulhoon. Hienonna valkosipulinkynsi. Lisää se, kananmunat ja mausteet taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Jaa taikina 10 osaan ja muotoile ne ohuiksi pihveiksi. Lusikoi täyte keskelle (minulla tässä leikattavaa vuohenjuustoa), heitä vähän timjamia päälle ja sulje pyöryköiksi. Laita pyörykät leivinpaperille uunipellille. Ripottele sesaminsiemeniä pinnalle. Paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.

TZATZIKI

4 annosta (MAKROT per annos: HH 4g, R 10g, P 5g. 33 kcal/annos.

  • 100g Turkkilaista jugurttia
  • 100 g kurkkua
  • valkosipulin kynsi
  • suolaa ja mustapippuria

Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi ja valuta siivilässä, painele enimmät nesteet lusikalla. Lisää raastettu kurkku, murskattu valkosipuli ja mausteet jugurttiin. Sekoita ja anna maustua hetken jääkaapissa.

Lisäksi voit valmistaa vaikkapa valkosipulisia uunikasviksia. 

Seuraavaan kertaan! Silloin leivon. Ja tosiaan; leipomisen tulee olla vähintäänkin yhtä helppoa kuin ruuanlaittamisen, sillä Rouva Keto ei kestä elämässään mitään monimutkaista.

Keep it simple!

Terveisin, Rouva Keto

 

Ladataan...

Ladataan...
Rouva Keto

En kyllä nyt mitenkään pystynyt siirtämään sushin tekoa tämän kauemmas. Joten en siirtänyt. 

Sushihan on aika kaukana ketogeenisestä ruokavaliosta. Sushiaterian jälkeen on yleensä aika ähky olo ja väsy iskee rankasti päälle sen valkoisen riisin mättämisen jälkeen. Sushiateria vastaa noin kuuden valkoisen paahtoleivän syömistä. Luulin aluksi, että joudun luopumaan sushista kokonaan. Itseasiassa, sushi vei minut turmion tielle eräällä koulutusreissulla, kun maalaistyttö pääsi vähän pääkaupunkiin sushiravintoloiden äärelle. Söin neljä päivää lähestulkoon sushia, ja ketogeeninen ruokavalioni meni sitä myöten lähes puoleksi vuodeksi metsään, jolloin lihoin taas 8-9 kiloa... Piti oppia kantapään kautta, että sushia ei pidä syömäni. Ellei se ole ketogeenistä sellaista! 

Olen tottunut paistelemaan kukkakaaliriisiä pannulla,  mutta se on aivan liian irtonaista toimiakseen riisinä sushissa. Myöskään keitetty, keittiöliinan läpi kuivaksi puristettu kukkakaalimössö (jota kukkakaalirieskoihin käytetään) ei ole lainkaan riisimäistä. Siispä lähdin bongailemaan ohjeita ketosushiriisiin ja löysinkin sopivan tuntuisen ohjeen DitchTheCarb- sivustolta. 

Kukkakaaliriisi sushiin

- 500 g raakaa kukkakaalta varsineen

- 100g rasvaista tuorejuustoa

- 1 kevätsipulin varsi

- 1 rkl valkoviinietikkaa tai sushietikkaa

- suolaa ja pippuria 

lisäksi 

- vihanneksia (kurkku, paprika, avokado)

- lohta, kylmäsavulohta, graavilohta, tonnikalaa, isoja katkarapuja...

- nori levyjä (merilevälevyt)

- wasabia, soijakastiketta ja inkivääriä

Pilko kukkakaali osiin ja hienonna osissa tehosekoittimessa tai blenderissä hienoksi murskaksi. Itse sekoitin tuorejuuston käsin kukkakaalimurskaan, mutta hyvällä kodinkoneella onnistuu varmasti myös, eli tasaiseksi massaksi. Lisää etikka, suola ja pippuri, tarkasta maku ja lisää mausteita maun mukaan. Kukkakaalista irtoaa yllättävän paljon nestettä, eli kohta massa onkin jo liian märkää. Laitoin sen valumaan siivilään ja painelin sen läpi enimpiä nesteitä pois. Kuitenkin "riisipalloja" pyöritellessä jouduin vielä puristamaan ylimääräistä nestettä massasta pois sormien välistä. Kostutetut kädet auttavat! Sotkuista puuhaa ja hieman vielä työläämpää, kuin normaalin sushin tekeminen, mutta vaivan arvoista ehdottomasti!

Nori sushi

Levitä nori- levyn karkeammalle puolelle kukkakaaliriisimassaa, jätä noin 3 cm levyn reunasta täyttämättä. Laita keskelle kukkakaaliriisiä vana wasabia (onnistui teelusikan selkäpuolella parhaiten, vaikkakin riisi "meni alta") ja levitä wasabiraidan päälle jonoon pilkottuja kasviksia ja haluamaasi kalaa tai katkarapuja. Kieritä bambumaton avulla nori rullalle (tämä tapahtuu Pohjanmaalla leivonta- alustalla!) ja kostuta nori- levyn reuna vedellä, että se kiinnittyy hyvin. Laita sauma alaspäin. Leikkaa juuri ennen tarjoilua paloiksi terävällä, veteen kastetulla veitsellä. Sain kolme noripötkylää, jotka jaoin seitsemään osaan. Vaikka merilevälevyissä on paljon hiilihydraatteja, 40g/100g, tulee yhteen levyyn kuitenkin vain 0.88g hiilaria ja kun tämä jaetaan seitsemällä niin... se tekee jotain 0.1g hiilihydraattia per sushipala. Itse riisissä hiilihydraatteja on 12g ja kun sushipaloja tuli 30, riisistä saamme 0.4g hiilihydraattia per pala. Olematon määrä vihanneksia ei tuo hiilihydraatteja nimeksikään, kala ja äyriäiset 0g. Eli puoli grammaa hiilaria per pala ja minä söin varmaan kaksikymmentä. Yhteensä siis 10g hiilihydraattia! Todellakin ketogeenistä ruokaa ja niin älyttömän hyvää. Kaloreita en tälle satsille vaivaudu laskemaan, koska ei sushia syödessä lasketa kaloreita, eikä ketogeenisellä ruokavaliolla juuri muutenkaan.

Nigiri sushi

Pyörittele kukkakaaliriisistä kämmenpohjassa soikioita, samankokoisia pallukoita. Riisiä täytyy puristaa "kuivemmaksi". Muotoile kaikki pallukat kostutetuilla käsillä valmiiksi. Leikkaa lohesta noin kahden sormen levyisiä, puolen sentin paksuisia viipaleita. Halkaise katkaravut vastsapuolelta, jos ovat kokonaisia. Sipaise riisipallukan päälle hieman wasabia ja paina lohipala tai katkarapu hellästi kiinni pallukkaan. Suomalaiset tuoreet kalat käyvät mainiosti sushiin, nam. 

Olen aina käyttänyt etanapannua sekä etanoiden valmistamiseen, että soijan, wasabin ja säilötyn inkiväärin tarjoiluun. En tiedä, onko tämä nyt mitenkään soveliasta, mutta onneksi mulla ei ole ollut sen paremmin japanilaisia kuin ranskalaisiakaan vieraita koskaan! Syömäpuikot sentään löytyy! Juon toisinaan japanilaista matchateetä ja sen oikeaoppiseen sekoittamiseen tarvittaisiin hieno bambuvispilä, eli "chasen", mutta ihan haarukalla on menty :D

Oijoi, olipa se erittäin hyvää. Herra oli sitä mieltä, että jos ei tietäisi, ettei kyseessä ole oikea riisi, ei hän ainakaan mitään huomaisi :D 

Etanapannusta tuli mieleen, että Herra voisikin valmistaa minulle etanat. Se on hänen bravuurinsa ja oikein ketoa muuten. 

Monikulttuurisin terveisin, 

Rouva Keto

Ladataan...

Pages