Ladataan...
Ruskeat Tytöt

Muutama tunti Pariisin terrori-iskujen jälkeen ihmiset alkoivat ladata profiilikuviensa päälle Ranskan lippuja. Samalla käynnistyi jonkin sortin some-sota. Syötteisiin alkoi ilmestyä vastapuhetta, jonka mukaan on tekopyhää surra Ranskan tragediaa, jos ei ole reagoinut mitenkään viimepäivien, viikkojen, kuukausien ja vuosien terrori-iskuihin Lähi-Idässä ja Afrikassa.

Ja onhan se, tekopyhää. Se on myös maailman inhmillisintä.

Se, että suree sitä minkä tuntee, sitä mikä on lähellä, sitä mihin voi samastua. Se, että olemme tekopyhiä emmekä pidä ruskeita ja mustia kehoja ja tragedioita yhtä traagisina kuin eurooppalaisia sellaisia, ei ole meidän syymme. 

Se on eurosentristien, eurooppakeskeisen ajattelun syy. Ja siihen meidät on kaikki kasvatettu. Tällä tarkoitan sitä kolonialistista, imperialistista käsitystä, jonka mukaan eurooppalainen ja yhdysvaltalainen kulttuuri ja demokratiakäsitys on homogeeninen ja ylivertainen muihin kulttuureihin nähden, jotka puolestaan ovat fundamentaalisesti yksinkertaisempia ja alkukantaisempia.

Eurosentrismi on renessanssista saakka huimassa nousussa ollut ajattelusuuntaus, joka kulminoitui ladattavaan facebook-profiilikuvaan ja turva-applikaatioon  männä viikonloppuna. Se, että se on valloillaan, ei tarkoita, että se olisi oikein.

Me emme voi sille mitään, että elämme keskellä tätä harhaa ja vääristymää, jossa terrorismia pakenevat ihmiset ovat itse terroristeja vain sen vuoksi, että tulevat tummasta, epämääräisestä etelästä. Me emme voi sille mitään, että heidät riisutaan ihmisyydestä edessämme kertomalla vain yhdenlaisia tarinoita tietynlaisilla sanoilla, jotka estävät tiedon välittymisen ja tiedon muuttumisen välittämiseksi.

Vai voimmeko?

Voimmeko vaatia tasapuolisempaa uutisointia? Dekolonisaatiota mediassa? Niitä halvatun hiusohjeita? Normin ja keskustan määrittelemistä uudelleen? Niiden purkamista kokonaan?

Olisiko tämä mahdollista sillä samalla energialla, joka nyt menee pelon ja hädän lietsomiseen ja idän/etelän työntämiseen entistä kauemmaksi meistä? Terrorismi ei synny tyhjiössä. Se syntyy monista asioista, äärimmäisestä pahuudesta mutta myös siitä, että meille itsestäänselvät vapaus, veljeys ja tasa-arvo eivät pelkästään ole kaikille tarjolla, vaan ne on myös otettu joidenkin toisten selkänahoista. 

Ihmisyys ei ole vientituote. 

Ladataan...
Ruskeat Tytöt

 

still-kuva videoteoksesta Standing in the Ruins, 2015, HD-video, stereoääni, kesto 3:19, kuva: Tatu Tuominen

 

Muistatko ajan, jolloin ei ollut vielä Pinterestiä? Kun kaikilla meillä oli ensin sieltä täältä repäistyjä sivuja ensimmäisestä työpaikasta varastetussa muovitaskussa, sitten tietokoneidemme työpöydällä kansio nimeltä ”koti-inspis” tai ”sisustusjutut”?

Missä ne ovat nyt? Mitä me oikein haimme niillä?

Missä ovat ne kaikista vanhoista koneista ulkoisille muisteille siirretyt kansiot nyt? Ehkä ruokakaapin yllähyllyllä, tai kirjakaapin pohjalla olevassa pahvilaatikossa, jonka kylkeen on tussattu ”utter crap”.

Ne kansiot, joissa on punaisten persialaismattojen, terrakotasta kasvavien peikonlehtien, kalanruotoparkettien ja nokkelien seinäryijyjen lisäksi kuvia tasakattoisista tapiolalaistaloista, kiehkuraisista pariisilaisparvekkeista, sellaisista kalliomaisista tönöistä jossain keskellä Marfaa, jotka kelpaisivat jopa itselleen Georgia O’Keeffelle, kallionkiellekkeeltä hyppäämässä olevista, omaan minimalistiseen ökyynsä hirttäytyneistä kuutioista.

Talot, joille kadut ovat vain saumavaroja. Arkkitehtuuri on yhtä aikaa maailman banaalein ja fantastisin asia. Huomaamaton monumentti.

(nro 65) sarjasta Studying Modern Architecture with a Knife, 2014-2015, leikatut arkkitehtuurikirjojen
ja -lehtien sivut paperille, 34 x 28 cm, kuva: Tatu Tuominen

 

Sen tietää myös kuvataiteilija Tatu Tuominen. Hänen teoskokonaisuutensa Studying Modern Architechture with a Knife tutkii modernistisen arkkitehtuurin ideaaleja. Tuominen on rakentanut lehtien ja kirjojen sivuista leikkaamistaan paperinpalasista monikerroksisia kollaaseja, joista avautuu hennosti kolmiulotteinen näkymä samaan aikaan dystooppiseen, epätodelliseen ja hyvin tutunoloiseen, kliiniseen (esi)kaupunkiin ja sen julkiseen tilaan.

Kokonaisuuteen kuuluu videoteos Standing in the Ruins, jonka rakennusaineena on taulusarjasta syntynyt paperisilppu. Myös musiikintekijänä tunnettu (mm. Liisanpuisto) Tuominen on sämplännyt Gottfried Huppertzin säveltämää Metropolis-soundtrackia.

Kuvataiteesta kirjoittaminen on kaikkein intiimimpien salaisuuksien paljastamista. Kuvataide on se metrin tai kaksi pitkä keskustelu, joka tapahtuu taideteoksen ja katsojan välillä. Se muisto, jonka teos palauttaa tai jonka se jättää. Tuomisen näyttely on puhutteleva silmänräpäys viimekesäisestä Centre Pompidoun Le Corbusier -näyttelystä, missä katsoin lähes tunnilta tuntuneen ajan lastani katsomassa uudelleen ja uudelleen rapistunutta videota Notre Dame du Haut’n kirkosta.

Modernistinen arkkitehtuuri nousi sodanjälkeisestä traumasta ja epätoivosta. Kaupunkeihin virtasi uusia ihmisiä, uusia ajatuksia, ja juuri taloissa tapahtui integraatio, assimilaatio ja jälkityö. Mutta mitä sen jälkeen? Miksi, miten?

Tuomisen näyttely on tänään – kun ideoiden kaupunki näyttää videopeliltä – ajankohtaisempi kuin koskaan. Se sekä selittää, miksi kaupunkimme näyttävät siltä miltä ne näyttävät, että näyttää, kuinka hauraita ideaalit usein ovat. Paperinohuita.

 

METROPOLIS – Collage City, 11.-29.11. Galleria Huuto (Uudenmaankatu 35, ti-su 12-17).

Pages