Wella Color.id - Värikäsittelyn tulevaisuus

Saara Sarvas

Olin juhannusta edeltävän viikon lopulla lyhyellä Wellan kustantamalla lehdistömatkalla Berliinissä. Olin kaupungissa ensimmäistä kertaa, ja menetin sille sydämeni täysin. Ensimmäisen postauksen värikkäästä ja inspiroivasta Berliinistä saitte jo viime viikolla, mutta seuraavaksi haluan kertoa matkan "tähdestä", Wellan uudesta Color.id:stä.

Color.id on täysin uudenlainen tuote ja palvelu, joka mahdollistaa usean värin samanaikaisen levityksen ilman folioita. Käytännössä tuote antaa kampaajille värjäämisen suhteen yhtä vapaat kädet, kuin leikkaamisessa. 

Ei enää piikkisuoria raitarivejä, ei värien sotkeutumisen pelkoa, ei rajoja. 

Ammattipuolen lanseeraukset koskevat tietysti myös kuluttajia, mutta harvoinpa tulee eteen uudistus joka kuulostaa ja näyttää ihan yhtä ihmeelliseltä sekä ammattilaisen, että kuluttajan näkökulmasta.

Kuluttajana ensimmäinen negatiivinen ajatus on: "Eihän toi voi toimia, mun hiukset sotkeutuu ihan kokonaan..", ja ammattilaisena: "Eihän toi voi toimia, mä sotken varmaan asiakkaiden hiukset ihan kokonaan.."

Mutta niin vaan ovat fiksut Wellan tiedemiehet kokeilleet ja kehittäneet viiden vuoden ajan, ettei mitään katastrofeja pääse syntymään. 

En ole vielä päässyt kokeilemaan tuotetta itse, mutta sormeni syyhyävät innosta!! Kampaajat saavat tämän tuotteen avulla aivan uuden ulottuvuuden, ja varsinkin suomalaista hentoa hiusta ajatellessani innovaation hienous konkretisoituu.

Mistä nyt oikein onkaan kyse?

 

Wellan pääkemisti Maria Castan kertoi meille innovaation kemiallisesta puolesta. Käytännössä Wella on viimeisten vuosien ajan kehittänyt polymeeria, joka reagoi värimassan vahojen ja hoitoaineiden kanssa, jäykistäen massaa huomattavasti. 

Levitysvaiheessa polymeerit suojaavat värimassaa niin, että värjäävät pigmentit jäävät sen sisään toimimaan kuten niiden kuuluukin, mutta pinnalle muodostuu eräänlainen joustava kemiallinen suojapinta (flexible matrix), joka estää värin leviämisen sekä kuiviin osioihin, että toisella värillä käsiteltyihin osioihin. 

Castan käytti ilahduttavan simppeliä analogiaa kuvatakseen tuotteen toimintaa myös värjäyksen peruskemiaa ymmärtämättömille.

(kuva täältä)

Näyttääkö tutulta? 

Kyseessä on tietysti Asterixista ja Obelixista tuttu roomalaissotilaiden kilpikonna-muodostelma, joka suojaa sen sisällä kulkevia sotilaita vihollisten nuolilta ja keihäiltä. Wellan kehittämä polymeeri tekee värimassan pintaan samanlaisen suojan, jonka sisällä väripigmentit saavat liikkua ja toimia rauhassa ihan miten lystäävät.

Lienee turhaa painottaa että toisin kuin sarjakuvissa, Color.id:n muodostamaa pintaa ei noin vain rikota, mutta puhutaan tästä lisää kohta.

 

Demonstroidakseen värien tämähetkistä toimintaa ja Color.id:n luomia mahdollisuuksia, Castan sekoitti ensin toisiinsa paksuntamatonta keltaista ja sinistä nestettä, jotka luonnollisesti muuttuivat vihreäksi. Tämän jälkeen sekoitti molempiin pulloihin Color.id:tä.

Apupojakseen Castan värväsi Josh Woodin, jota tituleerataan mm. maailman vaikutusvaltaisimmaksi hiusten värjäämisen ammattilaiseksi. Hän on myös Wellan International Creative Director (tämänkään tittelin arvokas suomentaminen ei onnistunut luontevasti..), ja hänen ajatuksiaan värjäyksen tulevaisuudesta käsitellään toisessa postauksessa.

Color.id muutti kirkkaan nesteen ensin sameaksi, ja sen jälkeen kirkkaan geelimäiseksi.

 

Tässä kaatovaiheessa koko sali oli hiirenhiljaa ja odotti jännittyneenä, toimiiko tämä oikeasti. Myös Joshia taisi jännittää vähäsen, tai sitten hän oli treenannut osuutensa hyvin ;).

 

Ja TA-DAH! Tästä kulmasta nesteiden välillä näkyy hieman samea kalvo, mutta se johtuu vain kuvakulmasta. Katsokaapa seuraava kuva, niin ymmärrätte 

 

Vertailukulhoissa ero on melko selkeä. Ennen värejä ja lappuja päähän asetellessa on saanut olla todella tarkkana, koska erilaiset valumat tai muut virheet voivat pilata tuntien työn.. Nimim. kokemusta on.

Kun yhden astian sisältö on sekoitettu Color.id:n kanssa, se reagoi vain oman massansa rajojen sisällä, kuten aiemmassa esimerkissä selitin.

Esittelyluennon yhteydessä saimme tarkkailla videoyhteyden välityksellä kolmen Wella-ammattilaisen työskentelyä läheisessä salongissa, ja näimme Color.id:n levitystä ja käsittelyä ihan käytännössä. On todella absurdin näköistä, kun värjätyt osiot voi vain kietoa toisiinsa hauskan näköisiksi veistoksiksi, jotka pysyvät paikoillaan kuin liimattuna. 

Värimassa myös levitetään tavallisen sudin sijaan eräänlaisella värilastalla. Paksu massa on tällä tavalla helpompi levittää ja työstää koko osioon.

Illalla oli luvassa coctailtilaisuus, jossa näkisimme lopulliset värit.

 

Ja kas, sieltä astelivat esiin kauniit mallit kampaajiensa kera. En tiedä, minkälaisia voodoo-taikoja takahuoneessa on harrastettu, mutta hiukset näyttivät maagisilta.

 

Suomen ylpeys Rami Luusua sekoitti mallinsa päähän sekä Illuminaa että Koleston Perfectiä. Katsoin haltioituneena, kun Rami selitti eri osioiden suuntia ja värien sekoitussuhteita tuon ihanan koralliblondin saavuttamiseksi. 

Ramin kampaamo Helsinki Hairdressers on muuten testannut Color.id:tä jo pitkän tovin, eli kiireisimmät voivat kinua palvelua jo ennen syyskuuta sitä kautta ;) Kaikki liikkeessä työskentelevät kampaajat ovat muutenkin taidokkaita värjääjiä - suosittelen lämpimästi.

 

Saksalainen Mattias Scharf loi mallinsa ohuisiin hiuksiin kolmiulotteisuutta monivivahteisella vaalealla. Pintakerros on kirkkaan vaalea, mutta sen alta löytyy usean sävyisiä lowlightseja jotka herättävät kokonaisuuden eloon aivan eri tavalla. 

Tällainen värjäys sopisi erittäin hyvin myös monelle suomalaisblondille!

 

Italialainen Maurizio Contato loi kevyesti liukuvan, toffeisen ja suklaisen sekoituksen. Harmittaa, etten saanut väristä kuvaa luonnonvalossa, koska siellä sen kiilto ja vivahteet olivat todella edukseen.

 

Seuraavana päivänä saimme tarkastella värjäystuloksia lähempää useamman mallin voimin, sekä kysellä Joshilta ja Marialta lisää tuotteen käytöstä ja kemiasta.

Kuten jo alussa mainitsin, käsittelyn tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluu luomisen vapaus. Jokaiselle asiakkaalle räätälöidään ikioma värikokonaisuus, joka voi olla nykytrendin mukaan superluonnollinen ja pehmeästi liukuva, tai asiakkaan toiveiden mukaan jotain todella räväkkää ja eroteltua. 

Color.id aiotaan markkinoida ja lanseerata omana tunnistettavana palvelunaan, eikä se ole korvaamassa nykyisiä tekniikoita - ainakaan vielä. Palvelu ja värjääminen on nopeampaa kuin lappujen ja folioiden kanssa pelailu, mutta toisaalta värjäämisen vapaus mahdollistaa monimutkaisemmat värien asettelut, ja materiaaleja voi kulua reilusti tavallista enemmän.

Herkkänahkaisille suomalaisille bonusta on myös se, että tönkömpi värimassa ei valu ja leviä kovinkaan helposti ärsyttämään päänahkaa, ja monet ovat kuvailleet käsittelyn tuntuvan enemmän hoidolta, kuin värjäykseltä. Näin ei tietenkään ole, vaan väri toimii ja ärsyttää aivan kuten aiemminkin, mutta ihokontakti on pienempi.

Todennäköisesti Color.id tulee kampaamoihin hieman tavallista hintatasoa kalliimpana ns. premium-käsittelynä, koska sen jälkeä ei voi imitoida millään muulla tekniikalla.

 

Demonstroidakseen värien eroja, Wellan tiimi värjäsi toisen mallin hiukset Color.id:llä ja toisen klassisesti raidoittaen. Molemmat lopputulokset ovat äärimmäisen kauniita ja hyvin tehtyhä, mutta ero on silti selkeä - vai mitä?

 

Ylemmässä kuvassa Color.id -käsittely on oikealla, alemmassa vasemmalla. Toinen värjäys on tehty laputtamalla ja vaalennusjauheen avulla.

 

Hämmentävän paljon Mariela Sarkimaa muistuttavan Maria Castanin kanssa keskustelimme enemmän kemiapuolesta, ja käytiin vielä monenmonta kertaa läpi se, että eikö ne väri ihan oikeasti sekoitu? Ei sekoitu. En tosin vieläkään usko, enkä varmaan tule uskomaan ennen kuin kokeilen itse ja saan tehdä testejäni :D

Toistaakseni ja selventääkseni vielä kerran:

  • Polymeerit sekoittuvat värimassan vahojen ja hoitoaineiden kanssa
  • Aine ei muuta tai reagoi itse väriaineiden kanssa millään tavalla
  • Värissä tapahtuu ns. kemiallinen järjestyminen, jolloin värjäävä massa pysyy sisällä, ja vahat muodostavat pinnalle suojaavan kalvon

Teimme värien sekoittelukokeen vielä uudestaan, jotta voisimme kokeilla juuri tuota sekoittumisen ja suojakalvon rikkoutumisen vaaraa.

 

Massat pysyvät erossa toisistaan, mutta se olikin tässä vaiheessa jo tuttua kauraa. Kaikkia kiinnosti, mitä tapahtuu kun massaa sekoittaa!

 

No, ne "sekoittuvat", mutta eivät sekoitu. sininen pysyy sinisenä ja keltainen keltaisena, vaikka lusikkaa pyöritteli miten päin tahansa. Siniset suikaleet kyllä ulottuivat pitkälle keltaiseen ja toisin päin, mutta lopputuloksesta ei missään vaiheessa tullut vihreä. Aika cool!

Tahdon vielä tehdä omillani testin, jossa värjään kaksi osiota aivan erilaisilla väreillä, ja sotken niitä sitten tahallaan keskenään.. Palataan tähänkin sitten myöhemmin, kun saan ainetta käsiini.

 

Tuote on kehitetty toimimaan ainoastaan Wellan kestovärien kanssa (Koleston Perfect, Illumina), eli vaalennuksia tai kevytvärejä sen kanssa ei voi tehdä. Vaalennuksen ollessa tarpeellinen, hiukset voidaan toki vaalentaa ensin ja tehdä Color.id -käsittely sen päälle. 

Ajatuksen takana ei ole yksinään se, että Wella tahtoo pitää tuotteen ekskluusiivisesti itsellään. Tuotetta vain on kehitetty pelkästään Wellan värien kanssa, eivätkä kemistit ole turhaan käyttäneet aikaansa tutkien muiden valmistajien värien koostumuksia.

Tuote siis saattaa toimia, mutta todennäköisesti ei yhtä hyvin. Värjäystulos voi olla epätasainen, polymeeriseos ei välttämättä pidä, tai värit ovat vääristyneitä.

 

Huh, että sellainen uutuus tulossa syksyllä! Virallinen lanseeraus on Suomessa vasta syyskuussa, mutta Wellaa käyttäviä kampaajiaan kannattaa alkaa painostaa homman tiimoilta jo nyt, jos haluaa olla ensimmäisten testaajien joukossa ;)

Minä ainakin tahtoisin mennä kokeilemaan asap, minkälaisen sateenkaaren tähän päähän saa loihdittua.

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Mallit näyttävät anorektisen laihoilta...

Eryka (Ei varmistettu)

Moikka! Tokihan tàà ei oo varsinaisesti mikààn matkailublogi, mutta kun nyt menit mainitsemaan ettà Berliinistà kovasti tykkàsit niin voisitko tehdà postauksen siità ettà mikà siellà oli mahtavaa ja miksi :) Siis nàiden hiusvàrien ja muiden juttujen lisàksi tietty. Kiitokset jo etukàteen ja mahtavaa kesàà.

espanjoola (Ei varmistettu)

Hei Saara!
Haluaisin kysyä mitä mieltä olet espanjassa sijaitsevasta norrics nimisestä maskeerauskoulusta? Onko sieltä saatu maskeerajan koulutus mielestäsi pätevä? Tästä tiedosta olisi suuri apu!

aloittelija (Ei varmistettu)

Hei! Toimiiko wellan värit yleensäkkään muilla hapetteilla kuin omillaan? Puhun nyt ihan kolestonilla värjätessä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Hapete ku hapete :)

ms (Ei varmistettu)

Upeasti värjättyjä hiuksia!

Voisitkohan auttaa? Värjäsin Garnier Olian sävyllä 7.13 ja tulos oli ihan liian tumma. Toiveena oli blondi, mutta ei mikään supervaalea, vaan enemmänkin sellainen, ettei naturelli maantienvärinen juurikasvu ala kasvaessaan loistaa selkeästi. Nyt pää on enemmänkin perus vaaleanruskea. Ihan kiva väri sinänsä, mutta vähän tylsä kesätukka. Mitä siis tehdä? Mitä tapahtuu jos kokeilen Garnier Olian sävyä 8.0 nyt tähän? Tiedän ettei väri vaalenna väriä, mutta onko tuossa kuitenkin vaalennusainetta? Toimisiko? Olisi alunperinkin pitänyt ostaa se 8.0... Kiitos jos ehdit neuvoa!

Vilmu (Ei varmistettu)

Kiitos tästä, vastavalmistuneena kampajaana mutten alalle jäävänä arvostan tällaisia postauksia! Olen toki kiinnostunut uusimmista jutuista, varsinkin Wellalta, mutta kun en työ elämään suuntaa niin uusimmat uutuudet jää vähän hämärän peittoon. Voi koulun ilmaiset koulutukset... :D Illuminaankin olen tutustunut vain blogeissa, olis kiva saada sun kokemuksia siitä.

jereoliver (Ei varmistettu) http://www.pinni.fi/blog

Heippa Saara, hei tosi hyvä postaus! Color.id on todellakin aivan super makee tuote! x

Kommentoi