ASP-säästäminen lyhyesti

Esittelinkin jo ensimmäisessä postauksessani ASP-säästämistä ohimennen, mutta tässä pieni infopaketti aloittelijoille.
Huomautan, etten ole rahoitus- tai pankkialan ammattilainen, joten suosittelen kääntymään heidän puoleensa.

ASP-tili on lyhenne asuntosäästöpalkkiotilistä, joka on tarkoitettu 15-39-vuotiaalle ensiasunnon ostajalle. Tili ei kuitenkaan sido asunnon ostoon ja sen voi halutessaan purkaa. ASP-tilille voi tallettaa rahaa joko kuukausittain tai kvartaaleittain – eli vuosineljänneksittäin. Säästökvartaalin minimitalletus on 150 € ja maksimitalletus 3000 €. Säästämisestä voi kuitenkin pitää halutessaan taukoa, joka vain pidentää vaadittavien kvartaalien täyttymistä.

Kvartaali 1: 1.1. – 31.3.
Kvartaali 2: 1.4. – 30.6.
Kvartaali 3: 1.7. – 30.9.
Kvartaali 4: 1.10. – 31.12.

Miksi ASP-tili kannattaa avata?

ASP-tili tuo mukanaan etuja, joita tavallinen asuntosäästäjä ei saa. Laina voi olla jopa 90% asunnon ostohinnasta ja saat valtion korkotukea 10 vuoden ajan. Lainan valtiontakauksen hinta on ASP-säästäjälle 0%.
Talletukset kerryttävät 1% verovapaata korkoa, eikä säästämiselle ei ole takarajaa. ASP-lainan voi nostaa kahdeksan vuosineljänneksen jälkeen, joka tarkoittaa periaatteessa kahta vuotta, mutta nopeimmillaan 1,5 vuotta, jos säästämisen aloittaa kvartaalin lopussa ja lainan nostaa viimeisen kvartaalin alussa. Itse avasin tilin helmikuun lopussa ja tavoitteeni on nostaa ASP-lainaa jo ensi vuoden lokakuussa, eli säästöaikani on reilu puolitoista vuotta.

Säästämistä ei kuitenkaan kannata pitkittää liikaa, sillä pankki maksaa takautuvasti 2-4% lisäkoron ensimmäiseltä viideltä säästövuodelta, jos saavutat tavoitteesi ja ostat asunnon. Lainaa myönnetään enintään 25 vuodeksi ja enimmäismäärä riippuu asunnon sijainnista. Helsingissä maksimisumma on 180 000 €, kun taas Espoon, Kauniaisten ja Vantaan maksimi on 145 000 €. Muualla Suomessa ASP-lainaa voi saada enintään 115 000 €.

Lisäyksenä vielä, että ASP-lainaa ei tarvitse nostaa samasta pankista, jossa olet säästänyt! Voit siis aloittaa säästämisen vaikka heti omassa pankissasi ja miettiä lainojen kilpailutusta vasta asuntoa ostaessa.

tyo-ja-raha raha
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *