Hyvät, pahat ja verot

Veroilmoitusten aika on täällä, joka tuottaa osalle harmitusta mätkyjen osalta ja osalle suurta iloa palautusten takia. Itse olen intohimoinen palautusten haalija ja suunnittelen verotukseni aina yläkanttiin, jotta palautuspäivänä pankkitililleni ilmestyisi mahdollisimman mukava potti. En ole ikinä joutunut maksamaan mätkyjä (kop kop) ja palautussummani on vuosittain keskimäärin reilu parisataa. Mutta miten näitä voi suunnitella?

Arvioi ja yliarvioi

Koko vuoden tulojen arviointi on helppoa ainoastaan niille, jotka ovat vakituisessa kokopäiväisessä työsuhteessa. Itse en ole koskaan tällaisessa työsuhteessa ollut, enkä todennäköisesti tule lähitulevaisuudessa olemaankaan oman alani friikkuluonteen takia. Osaan kuitenkin suunnilleen päätellä vuosituloni vertailemalla edellisiä vuosia sekä tulevan vuoden työkuvioita, ja arvioin tuloni aina yläkanttiin, sillä maksan mieluummin veroja kuin mätkyjä.
Yliarvioimalla vuositulosi nostat veroprosenttia ja maksat jokaisesta palkasta enemmän veroja kuin on tarve. Verojen liikamaksaminen on omalla tavallaan erinomainen säästökikka, sillä verot lähtevät palkasta huomaamatta kuukausittain ja palautuksista maksetaan 0,5% palautuskorko. Not bad.

Pidä kirjaa tuloista

Osa-aikaisille ja määräaikaisille työntekijöille, jotka hyppivät työstä ja tuntimäärästä toiseen, on tärkeää pitää kirjaa tuloista vuoden aikana. Saattaa olla, että saatkin yllättävän korkeapalkkaisemman työn tai osa-aikainen duuni muuttuu kokopäiväiseksi, jolloin alkuvuonna arvioimasi vuositulot kasvavat huomattavasti.
Suosittelen tekemään excelin kaikista palkoista ja tarkkailemalla sitä, kun verokortissasi näkyvä vuosituloraja uhkaa ylittyä. Jos näin käy, uuden verokortin voi tilata helposti verkosta. Palkanmaksajat ovat tottuneet päivittämään veroprosentteja vuoden aikana, eli uuden kortin toimittaminen työpaikalle on ihan perusjuttu.

Veroilmoitus

Kun esitäytetty veroilmoitus ilmestyy OmaVeroon tai tipahtaa postiluukusta, tarkista ensimmäiseksi täsmäävätkö tulot. Tässäkin kohtaa hommaa helpottaa, jos koneeltasi löytyy jo excel, johon olet pitänyt kirjaa kaikista tuloista.
Itselleni oli tänä vuonna merkattu tuloiksi koululta saamani summa, jonka olin saanut tekemällä hankintoja koululle ja toimittamalla niistä kuitit. Tämä ei kuitenkaan ole tulo, eikä sitä kuulu verottaa tulona, eli kannatti tarkistaa!

Muista vähennykset

Tulojen tarkistamisen jälkeen on aika siirtyä vähennyksiin, joita voi saada mm. matkakuluista, remonteista sekä pääomatuloista. Itselle tärkein on tulonhankkimiskuluista saatavat vähennykset, sillä teen välillä töitä kotona, jolloin olen oikeutettu työhuonevähennykseen. Lisäksi käytän omaa puhelinta sekä tietokonetta työvälineinä, jolloin voin ilmoittaa nämä tulonhankkimiskuluihin. Koulutusmateriaalit, netti- sekä puhelinliittymät, kuten myös ammattiliittojen sekä työttömyyskassojen jäsenmaksut ovat kaikki vähennyskelpoisia.

EDIT: Mimmit sijoittaa julkaisi just kattavan infon veroilmoituksesta, kannattaa käydä tsekkaamassa se tästä!

tyo-ja-raha raha
Kommentit (2)
  1. Kiva postaus! Huomasin viime vuonna kuinka hankalaa oli etsiä monesta eri nettipalkkasivustolta palkkoja ja yhdistellä niistä vuositulot, eli itselläkin on tänä vuonna excel jota päivitän jokaisena palkkapäivänä ja homma on paljon helpompaa! 🙂

    1. Todellakin! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *