Mistä kaikki alkoi?

Tämä blogi on pyhitetty tukemaan säästösuunnitelmaani sekä tavoitteitani, ja kulkemaan matkani mukana tulevan asunnon omistajaksi. Blogissa käsitellään säästämistä, sijoittamista sekä yleisesti raha-asioita.

Olen tuntenut koko kevään ajan jonkinlaista heräämistä omiin talousasioihini liittyen. Kävin helmikuussa avaamassa (vihdoin ja viimein) ASP-tilin pankissani ja sijoitin ensimmäistä kertaa rahastoihin. Jälkimmäinen tapahtui lähes vahingossa saman pankkikäynnin yhteydessä, enkä ollut tutkinut sijoitusjuttuja ollenkaan, vaikka aihe olikin pitkään kiinnostanut. Koko tämä herääminen konkretisoitui lopulta huhtikuun alussa, jolloin päätin siirtää suunnitelmani ajatuksen tasolta teoiksi. Tavoitteenani on ostaa oma asunto.

Vaikka oman asunnon omistaminen on ollut haaveeni jo varhaisteini-ikäisenä, jolloin ympyröin sanomalehtien ilmoituspalstojen asuntoilmoituksia, olen tuntenut sen ostamisen kaukaisena tulevaisuutena, aikuisten juttuna.

Havahduin kuitenkin viime viikolla tuijottavani nettipankin yhteenvetoa maksuista, joista paljastui maksaneeni yli 11 000 € edestä vuokria vain puolentoista vuoden ajalta. Ensireaktiona oli oksetus summan suuruudesta ja sen jälkeen inho siitä, että tämä raha on mennyt vuokranantajan taskuun, joka ei ollut edes kovin kiva ihminen. Tämä havainnollisti sijoitusasuntojen kannattavuuden, mutta jos nyt aloitettaisiin ensin oman asunnon hankkimisesta…

LÄHTÖKOHTA

Helmikuussa 2019 avattu ASP-tili, jolle sain ensimmäisellä vuosineljänneksellä kerättyä kokonaiset 500 €.

TAVOITE

ASP-säästäjän lainan suuruus on 90% asunnon hinnasta ja Helsingistä ostettavan asunnon lainan maksimisuuruus on 180 000 €. Nopealla laskutoimituksella voi päätellä asunnon arvon olevan 200 000 €, jolla toivottavasti saa asunnon Helsingistä vielä ensi vuoden loppupuolella.
Tämän mukaan vaadittava säästösumma on 20 000 €, johon minulla on matkaa huimat 19 500 €.

AIKATAULU

ASP-tilille tulee säästää kahdeksan vuosineljänneksen ajan ennen kuin sen voi käyttää, eli periaatteessa kaksi vuotta. Kuitenkin kahdeksannen vuosineljänneksen käynnistyessä voi tehdä heti viimeisen talletuksen ja ottaa sen jälkeen ASP-tilin varat käyttöön! Omalla kohdallani viimeinen vuosineljännes käynnistyy lokakuussa 2020, jolloin aion tehdä viimeisen talletuksen ja toivottavasti – hankkia asunnon!
Tavoitteeni on siis säästää lähes 20 000 € vuodessa ja seitsemässä kuukaudessa!

Mahdotonta? Siitä aion ottaa selvää. Tervetuloa mukaan!

PS. Suurimmat inspiraationlähteet oman elämän taloudenhallintaan sekä muutenkin raha-asioihin ovat olleet Juliaihminen ja hänen ”Melkein kaikki rahasta”-podcastit, Mimmit sijoittaa sekä ”Ysistä viiteen”-podcastin rahajaksot. Suosittelen erittäin vahvasti perehtymään näihin!

tyo-ja-raha raha
Kommentit (2)
  1. Aika hurjalta säästösummalta kuulostaa! Kiinnostaisi ehdottomasti kuulla sun tuloista ja kuluista 🙂
    Mullakin on toivottavasti asunnon osto ajankohtainen parin vuoden päästä, joten seuraan mielenkiiinnolla!

    1. Joo ehdottomasti! Postaus tuloista ja menoista on tulossa 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *