Omat säästökikat

Olen materialisti, henkeen ja vereen. Vaikka pidänkin itseäni vastuullisena rahankäyttäjänä, olen myös ollut aktiivinen kuluttaja. Muuttoni yhteydessä ymmärsin vihdoin sen vaate- ja tavaramäärän, jota olen itselleni haalinut vuosien aikana. Tajusin, että minulta löytyy jo kaikki ja jopa vähän liikaakin. Tämä on loistava lähtökohta säästökuurille, sillä minun ei tarvitse ostaa mitään, vaan pikemminkin voin tienata myymällä omaisuuttani.

Kulutustottumusten muuttaminen on silti aina hankalaa ja tässä muutama omalla kohdallani toiminut kikka:

Unsubscribe

Säästökuurini aloittaessa klikkailin itseni pois kaikista nettikauppojen uutiskirjeistä. Olen ehdottomasti mainosten uhri ja jos niitä satelee suoraan sähköpostiini, saatan vahingossa huomata kuinka kiva juttu olisikin just nyt alennuksessa ja todennäköisesti murtuisin. Uutiskirjeet olivat osa entistä kuluttajaelämääni, sillä tilasin vaikka mitä kirjeitä alennusten takia. Nyt uutiskirjevapaassa elämässä huomaan, etten ajattele shoppailua enää niin paljoa ja uskon tämän kikan olleen erittäin tärkeä onnistumisen kannalta. Samaa kikkaa suosittelen myös kokeilemaan sosiaalisessa mediassa, jos seuraa tilejä, jotka vaikuttavat omaan kuluttamiseen.

Follow

Ehdottomasti suurin inspiraationlähde säästämiseen on lukea ja kuulla muiden säästövinkkejä sekä selviytymistarinoita. Muiden kikkoja voi soveltaa omaan säästämiseen ja toisaalta on myös helpottavaa kuulla, että muutkin epäonnistuu välillä. Kuten ensimmäisessä postauksessa mainitsinkin, omat lempparini ovat Julia Thurén ja hänen ”Melkein kaikki rahasta”-podcastit, Mimmit sijoittaa sekä ”Ysistä viiteen”-podcastin rahajaksot. Lisäksi suosittelen Julian ”Kaikki rahasta”-kirjaa, joka löytyy heti luettavana esimerkiksi BookBeatistä!

Läheltä piti

Oma ”läheltä piti”-kikkani tarkoittaa toisin sanoen melkein toteutunutta ostotapahtumaa. Jos harkitsen todella jonkun materian ostamista ostolakkoni aikana, siirrän tämän tuotteen summan suoraan säästöön. En tarvitse tällä hetkellä yhtään vaatteita, kosmetiikkaa, hiustenhoitotuotteita tai yhtään mitään, eli kaikki on ns. ”turhaa”. Ja jos olin valmis maksamaan turhasta jutusta, voin ihan hyvin käyttää saman rahan paremmin ja laittaa sen talteen! Nykyisellä säästökuurilla tämä ei oikein toimi, sillä olen laskenut budjettini niin tarkasti ettei tähän ole varaa, mutta aiemmin käytin tätä taktiikkaa jatkuvasti. Tosin tämä kikka vaatii tiukkaa itsekuria ja päättäväisyyttä toimiakseen.

Puhu tavoitteistasi

Tämä on ehkä jollain tavalla oudoin, mutta samalla kaikkein tavallisin ja helpoin kikkani. Avasin suuni tästä säästökuurista työpaikallani heti ensimmäisellä viikolla ja jaoin työkavereilleni tavoitteeni. Sen lisäksi että he ymmärsivät miksen halua lähteä ulos syömään, he alkoivat myös tsemppaamaan. Lisäksi oma pihistelyni inspiroi jossain mielessä heitäkin pohtimaan erilaisia tapoja säästää ja keskustelemme aiheesta usein! Koen tämän blogin olevan myös tärkeä säästökuurini onnistumisen kannalta, sillä saan purkaa ajatuksiani aiheesta lähes päivittäin.

Suurin avain säästämiseen on muistutella itselleen, mitä varten säästää. Pidä siis tavoitteesi aina mielessä!

Mitä säästökikkoja sulla on?

tyo-ja-raha raha
Kommentit (2)
  1. Toi tavoitteen muistuttelu on kyllä tärkeää! Sen avulla jaksaa jättää kivojakin juttuja syrjään, kun tietää et vielä parempaa on edessä 🙂
    Itse en oo totaaliostolakossa, joten en käytä tollasta ”läheltä piti” säästötapaa, vaan siirrän kaikkiin vaatteisiin käytetyt rahat myös säästötilille. Kun maksan kaiken ns. tuplana, tulee myös ostettua vähemmän ja saa samalla rahaa myös säästöön!

    1. Just näin! Vaikka säästökikkoja on erilaisia ja jokaiselle löytyy ne sopivimmat, on tavoite se kaikkein motivoivin juttu. On se sitten talo, auto, lomareissu tai mitä tahansa! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *