Opintolaina on ystävä

Nuorena epärealistisena rahankäyttäjänä ajattelin, että mähän en muuten koskaan ota mitään lainoja, enkä todellakaan aio olla velkaa kellekään. Laina ja velka tuntui suurelta velvollisuudelta sekä vapauden riistolta, ja minut oli opetettu siihen, että asiat tulee ostaa omilla rahoilla. Nyt jälkeenpäin voin todeta olleeni tietämätön ja samalla suunnittelen ottavani ensi vuonna 180 000 € asuntolainan.

Muuttaessani pois vanhempieni luota Turkuun, olin tuhlannut kaikki säästöni kolmen viikon Losin reissuun. Säästöjä ei siis enää ollut, tuloja ei tullut, mutta sain opiskelupaikan aikuiskoulutuksesta ja sen myötä opintorahaa sekä asumislisää, jotka kattoivat vuokran lisäksi myös tarkkaan lasketun elämisen.
Vaikka takaraivossani oli ajatus lainojen pahuudesta, päätin nostaa yhteensä huimat 800 € ennen muuttoa, sillä halusin pienen ”puskurin” sille, jos jotain sattuisi. Tein lainalle oman säästötilin ja pyrin kaikin keinoin olla koskematta siihen, sillä halusin olla koko ajan valmis maksamaan lainan takaisin.

Puoli vuotta myöhemmin sain työpaikan huoltoasemalta. Nollasopparista huolimatta tein koulun ohella töitä lähes viisi kertaa viikossa iltaisin ja viikonloppuisin. Ahmin työvuoroja itselleni ja halusin koko ajan tienata lisää. Sain myös säästettyä ihan kivasti, sillä yritin ylläpitää samanlaisia kulutustottumuksia kuin ennen työpaikkaa.
Opintolainaa olin käyttänyt koko lukuvuoden aikana noin 300 €, jotka tosin säästin palkastani ihan ensimmäisenä takaisin täydentääkseni opintolainatilin ”kokonaiseksi”.

Aloittaessani ammattikorkean, päätin perehtyä opintolainaan hieman enemmän. En tarvinnut lainaa elääkseni, sillä kävin aktiivisesti töissä ja olin kerännyt ihan hyvät säästöt. Törmäsin kuitenkin opintolainahyvitykseen.


OPINTOLAINAHYVITYS

Opintolainahyvitys, tuo lähes sadulta tuntuva maaginen juttu, on Suomen valtion lahja ahkerille opiskelijoille nappiin menneestä korkeakoulututkinnosta. Hyvitykseen ovat oikeutettuja ne opiskelijat, jotka ovat aloittaneet tutkinnon 1.8.2014 jälkeen, valmistuvat määräajassa ja ovat nostaneet yli 2500 € opintolainaa.

SIDE NOTE: Ennen aiemmin mainittua päivämäärää tutkintonsa aloittaneet opiskelijat ovat oikeutettuja opintolainavähennykseen, mutta en puhu siitä sen enempää. Lisätietoja löytyy Kelan sivulta!

Opintolainahyvityksen määrä riippuu tutkinnon laajuudesta sekä  nostetun lainan määrästä. Hyvitys on 40% siitä 2500 € ylimenevästä lainamäärästä ja hyvityksestä on myös enimmäismäärät. Kelan sivulta löytyy myös näppärä laskuri, johon syöttämällä oman tutkinnon tiedot näkee helposti, kuinka paljon hyvitystä voi saada.

Omalla 240 opintopisteen tutkinnollani olisin oikeutettu 4760 € hyvitykseen jos nostaisin lainaa ainakin 14 400 €. Siis mitä?! Voin tienata ilmaista rahaa vain ottamalla lainaa?

Kyllä, just näin!

Nostamalla tietyn määrän lainaa, ja olemalla käyttämättä sitä mihinkään, saan valmistuessani maksettua lainasumman heti pois ja pidettyä hyvityssumman itselläni eräänlaisena valmistujaislahjana! Toki lainassa on korkoja ja kuluja, jotka vähentävät todellista hyvityssummaa, mutta tiedossa on niidenkin jälkeen ihan kiva potti.

Aluksi nostin lainan hengailemaan sille samaiselle säästötilille, jossa oli jo aiemmin mainitut 800 €. Vaikka tilin korot olivatkin lähes mitättömät, olin laiska, enkä jaksanut ajatella asiaa sen enempää. Lainatili toi mielenrauhan taloudellisesta tuesta, että vaikka mitä sattuisi, tililläni olisi rahaa heti saatavilla. Mietin kuitenkin usein kuinka paljon enemmän hyötyä saisin lainasta irti, jos se kerryttäisi suurempaa korkoa.

Helmikuun pankkikäynnin yhteydessä päädyin lopulta sijoittamaan osan lainasta. Tällä hetkellä verkkopankissani näkyvä opintolainan määrä on 15 171,59 €, josta osa on edelleen omalla säästötilillään ja osa hajautettuna pankkini tarjoamiin rahastoihin. Vajaassa kahdessa kuukaudessa sijoitukseni on kerännyt korkoa yli 70 €, jee!

Suosittelen kaikkia opiskelijoita ottamaan selvää opintolainajutuista, vaikka sitä ei tarvitsisikaan omaan elämiseen. Ja jos sitä tarvitsee, on mielestäni mahtavaa, ettei opiskelijan ole pakko polttaa itseään ja voimavarojaan loppuun työskennellessä koulun ohella. Opintolainasta tuli mörön sijaan mun ystävä ja se on kaikin puolin oikein kiva!

tyo-ja-raha raha
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *