Säästösuunnitelma 4/2019

Julia Thurénin ”Kaikki rahasta” kirjasta inspiroituneena, laadin itselleni säästösuunnitelman. Laskin kaikki menot ja tulot, ja lisäsin yhtälöön kuukausisäästötavoitteeni. Muistutuksena vielä, että säästösuunnitelma tulee aina suhteuttaa siihen omaan elämäntilanteeseen ja sen takia mun suunnitelma ei välttämättä toimi sulle.

Olen työssäkäyvä opiskelija, joka käy tällä hetkellä kokopäivätöissä, eikä koulussa, mutta olen oikeutettu erilaisiin opiskelija-alennuksiin. Opiskelen toista vuotta ammattikorkeakoulussa ja kaksi vuotta olisi vielä jäljellä, mutta olen optimistinen sen suhteen, että valmistun arvioitua nopeammin. Tavoitteeni on valmistua jo ensi vuoden aikana!
Työt veivät kuitenkin mukanaan ja muutin oman alan työn perässä Helsinkiin kuukausi sitten. Olen määräaikaisessa työsuhteessa syksyyn saakka ja asun alivuokralaisena pienessä yksiössä, jonka vuokrasopimus on elokuun loppuun asti. En tiedä jatkanko tämän jälkeen toisiin töihin, palaanko takaisin koulunpenkille tai mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Ennen muuttoa irtisanouduin myös huoltoasemalta, eli osa-aikaista työpaikkaa opiskelujen ohella ei varmuudella ole. En oikeastaan edes tiedä missä kaupungissa tulen syksyllä asumaan.

Elämäntilanteiden muuttuessa on tärkeää päivittää säästösuunnitelmaa. Tiedostan itse kokevani syksyllä suuria muutoksia niin työn kuin asumisen suhteen, jonka vuoksi on hyvin mahdollista, ettei tavoiteaikatauluni ASP-tilin täyttämisestä onnistu ollenkaan. Aion silti tähdätä korkealle ja ”work my ass off” saavuttaakseni sen.

MENOT
– 720 € vuokra + asumiskulut
– 32,80 € matkakortti
– 19,90 € kuntosali
– 25 € maksulliset suoratoistopalvelut
– 100 € pakolliset menot
– 300 € ruokaraha ja muut kulut
yht. 1197,70€

Asun yksin ja siksi kaikki kulut ovat yksin minun vuokrineen, ruokineen, laskuineen, kaikkineen. Vuokrani on 700 €, joka sisältää veden. Muista asumiskuluista (kaasu, sähkö, netti) maksan kiinteän 20 € kuussa. Matkakortin budjetoin uuden hinnan mukaan, mutta tulen todennäköisesti luopumaan siitä nyt kun ilmat lämpenevät. Harkitsen myös vakavasti käyttäväni ensi kuun matkakorttisumman kaupunkipyöräkauteen.
Suoratoistopalveluihin budjetoin max 25 € kuussa. Tällä hetkellä tilauksiini kuuluu Ruutu+ (koska tempparit) sekä HBO (koska game of thrones). Oon yleisesti pitänyt sääntönä tilata vain yhtä palvelua kerrallaan, johon aion palata näiden sarjojen jälkeen. Lisäksi mulla on Spotifyn opiskelijatilaus, joka maksaa 4,99 € kuussa. Not bad.
Rehellisyyden nimissä mainittakoon, että mulla on käytössä myös perhe-Netflix sekä BookBeat, joita en maksa itse.

”Pakolliset menot” kategoriaan luokittelen satunnaisia menoja, joita ei mene kuukausittain, mutta budjetissa on hyvä olla lovi näillekin kuluille. Tällaisia menoja ovat esimerkiksi edellisestä kämpästä vielä tulevat sähkö- ja nettilaskut, kotivakuutus, apteekkikulut jne. Jos jonain kuukausina menoja ei ole, siirrän summan bufferitilille.
Ruokarahaan ja muihin kuluihin budjetoin noin 10 € per päivä, jonka pitäisi riittää oikein hyvin kun vähentää ulkona syömisen minimiin ja ottaa töihin omat eväät mukaan. En siis käytä kymppiä joka päivä, vaan pyrin keskittämään kauppareissut 2-3 kertaan viikossa 70 € viikkobudjetin mukaisesti. Tällä rahalla ostan myös kaikki muut elämiseen vaadittavat jutut sekä välillä eurojackpot-kupongin, jos tilanne sallii, ihan vaan koska haluan.

KUUKAUSISÄÄSTÄMINEN
– 1000 € ASP-tili
– 50 € sijoitussalkku
yht. 1050 €

Tavoitteeni on siirtää ASP-tilille kuukausittain maksimisumma eli 1000 € ja lisäksi tililtäni menee kuukausittain automaattisesti 50 € Nordnetin sijoitussalkkuun, jossa se hajautuu eri rahastoihin.

Kaikki menot tekee yhteen laskettuna 2247,70 €, mutta entäs ne tulot?

TULOT
+ 2000 € nettopalkka
+ 248 € asumistuki
yht. 2248 €

Ennen nykyistä työtäni sain opiskelijana sekä opintorahaa että asumistukea. Nyt olen peruuttanut opintorahan tulojeni vuoksi, mutta saan edelleen asumistukea pienempänä, joka on suhteutettu omiin tämän vuoden tuloihin. Todennäköisesti peruutan pian koko tuen varmuuden vuoksi, etten joudu tulevaisuudessa maksamaan niitä takaisin.
Pyrin joka kuukausi tienaamaan myös jotain ylimääräistä. Näillä näkymin ylimääräiset tuloni ovat epävarmoja ja koostuvat vain kirpputorien tuotoista, veronpalautuksista jne, mutta yritän keksiä itselleni uusia tulonlähteitä.
Kaikki ylimääräiset tulot sekä budjetista ylijääneet rahat (jos jää), siirrän bufferitilille sekä sijoitussalkkuun.

Tähän päivään mennessä olen elänyt tämän suunnitelman mukaan kaksi viikkoa. Budjetti on tiukka, mutta koen tämän olevan tällä hetkellä sopiva just mulle, eli innolla odotan miten tämä tulee jatkumaan.

Mukavaa pääsiäislomaa kaikille!

tyo-ja-raha raha
Kommentit (4)
 1. On kyllä hurja suunnitelma, mutta näin eriteltynä se näyttää kyllä ihan toimivalta! Tsemppiä sen noudattamiseen erityisesti nyt kesällä 😀

  1. Kiitos paljon! Joo toki kesä tuo omat juttunsa mukanaan, mutta suurin osa ajasta menee töissä eli ei onneksi edes oo kauheesti aikaa tuhlailla niitä rahoja 🙂

 2. Musta tää kuulostaa fiksulta sun tuloihin nähden, Aspille kannattaakin tuo 1000e pyrkiä laittamaan etenkin alussa kun saa sen lisäkoron.
  Itse inspiroiduin myös tuosta kirjasta, muita suosituksiani:
  https://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa/inspiroivimmat-self-help-kirjat-ja-mielenkiintoisimmat-tietokirjat/

  Ida

  1. Kiitos kommentista! Täytyykin käydä tsekkaamassa sun kirjasuositukset 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *