Damien Hirstin totuus

Lounaisenglantilaisen rantakaupungin Ilfracomben satamaan ilmestyi lokakuussa uusi maamerkki, Damien Hirstin suunnittelema pronssipatsas Verity. Tämä totuuden ja oikeudenmukaisuuden allegoria on 20 metriä korkea pronssinen naishahmo, joka pitelee vasemmassa kädessään miekkaa, oikeassa vaakakuppeja. Suurten pronssikirjojen päällä lepäävien jalkojen asennossa on tietoinen viittaus Degas’n tunnettuun ballerinaveistokseen.

Hirstimäiseen tyyliin kesyn klassinen versio ei kuitenkaan riitä: Verity on viimeisillään raskaana ja anatomisten havaintomallien mukaisesti toiselta puolen osin nyljetty: kohdussa lepäävä sikiö, kudoksia, lihaksia ja sisäelimet sekä osa pääkalloa ovat näkyvissä.

Luonnollisesti teos on jo nyt, vain muutaman viikon merelle tähyilleenä, saanut runsaasti palautetta. Hahmon alastomuus - kirjaimellinen sellainen, sisuskaluja myöten - on herättänyt eniten puhetta. Teoksella on kuitenkin myös kannattajansa ja se tullee seisomaan paikoillaan vielä ainakin seuraavat 20 vuotta - siksi ajaksi Hirst on antanut sen lainaksi Ilfracomben kaupungille. Kaupungin edustajat odottavat Verityn antavan uutta potkua paikkakunnan hiipuvalle matkailubisnekselle, johon kuuluu myös Hirstin omistama ravintola. Taiteilija myös asuu seudulla osan ajastaan.

The Guardianille bloggaava kriitikko Jonathan Jones pitää teosta Stalinin ja Saddamin kaltaisten diktaattorien taidemakua edustavana hirvityksenä, joka jatkaa Damien Hirstin harjoittamaa ”brittiläisen taiteen tuhoamista”. Vaikka Jones lukee Hirstin jo laskeviin taidemaailman tähtiin, hän kuitenkin myöntää, että brittitaiteen historiaa tullaan kirjoittamaan hänen teostensa mukaan. Tämän todisti viime kesänä Lontoon olympiaturistien houkuttimeksi rakennettu taideansa, Hirstin näyttely Tate Modernissa, joka sai aikaan museossa järjestettyjen yksityisnäyttelyiden kävijäennätyksen, lähes puoli miljoonaa (463 087).

Näistä taideturisteista ja Hirstin faneista Ilfracombe odottaa saavansa tulevaisuudessa oma osansa. 

Jari-Pekka Vanhala

amanuenssi

Photo ©Steve Russell. Image courtesy Damien Hirst and Science ltd.

Lisää aiheesta:  Exit through the gift shop - Mikä Damien Hirstissä ärsyttää?

Kommentit

Taiteen käännös (huonompaan) (Ei varmistettu) http://www.logoteknia.com

Patsas olisi ollut aivan hyvä jos se olisi ollut vain raskaana oleva nainen. Damien Hirstin pakkomielle laittaa patsaaseensa oma tunnusmerkkinsä, eli paljaat sisäelimet, tekee siitä kuitenkin arvottoman jälkimaailman silmissä.

Hirst on ovelanana miehenä tajunnut miten paljon sisäelimet kiehtovat urbaania kansaa joka on tottunut syömään valmisruokaa. Ne ovat hänelle makaaberi "aitouden", kätketyn totuuden ja vieraantumisen symboli mutta varsin ilmiselvä sellainen.

Todennäköisesti Da Vincin ja muiden aikaan sisäelimiä oli nähtävillä joka torilla, kuten myös teurastusta jne. Miksi he eivät kokeneet niitä jonkin todellisemman vertauskuviksi?

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.