Kesäostoksilla museokaupoissa

Kaikkea kesään tuiki tarpeellista voi hellesäällä hankkia shoppailemalla museoiden verkkokaupoissa. Nykyään niiden valikoimiin kuuluu kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Ateneumista mukaan tarttuisi mehevän sävyinen tarjotin, jonka kuva-aiheena on Helene Schjerfbeckin hehkuva maalaus Punaiset omenat vuodelta 1915. Itse asiassa tämä tarjotin ei mitään tarjoiltavaa ylleen kaipaakaan, sen voisi vaikka ripustaa kesämökin kesäkeittiön seinälle.

Tai sitä voi pidellä sylissään, kun istahtaisi perinteisen malliseen kansituoliin, jonka perhosaiheinen kangaskuosi on Damien Hirstin suunnittelema. Tätä museokauppatuotetta myy oslolainen Astrup Fearnley-taidemuseo, jonka kokoelmiin kuuluu monta näyttävää Hirstin taideteosta. Omilla verkkosivuillaan Hirst kauppaa myös muita taiteellaan tuunattuja käyttöesineitä, kuten kalliita villamattoja, koruja, astioita ja jopa polkimella varustettua roskakoria.

 

Kesätyynyn päälle sopisi Lontoon Tate Modernin shopin tuotteista pop-taiteilija Robert Lichtensteinin maalauksen pohjalta painettu tyynynpäällinen. Toisena kuosivaihtoehtona on vauhdikas ”Whaam”-hävittäjä.  Toukokuun lopulla päättynyt Lichtensteinin retrospektiivi tuotteistettiin täysin palkein: tyynynpäällisten lisäksi maalausten aiheita painettiin kahvikuppeihin, mukeihin, kasseihin, huiveihin, t-paitoihin, jääkaappimagneetteihin muistikirjojen kansiin ja muuhun paperitavaraan. Tuoteperhe muodosti jo ihan oman retrospektiivinsa.

Jatketaan shoppailua: rannalle voisi ottaa mukaan Tukholman Moderna museetin shopista taiteilija Niki de Saint Phallen elämäniloisen Nana-hahmon puhallettavana versiona. Sen aito versio löytyy museon pihalta ”Paratiisi”-veistosryhmästä. Samoin rannalle tai sadepäivin ratoksi voisi Kiasmasta hankkia puuhakassin tai paljon hyvää luettavaa ja katseltavaa taidekirjan muodossa.

Jari-Pekka Vanhala

Kommentoi