Kysy Kiasmalta keskiviikkona 19.9.!

Nykytaiteen pauloissa. Kuva Pirje Mykkänen.

Mitä olet aina halunnut tietää museoista, mutta et ole kehdannut kysyä? Nyt on hyvä hetki rohkaistua utelemaan, sillä keskiviikkona 19.9. sadat ammattilaiset museoissa ympäri maailman ovat valmiina vastaamaan. Silloin vietetään kansainvälistä Kysy kuraattorilta -teemapäivää. Tapahtuman alustana on toimii yhteisöpalvelu Twitter, jossa kommunikoidaan 140 merkin mittaisin viestein. 

Ensimmäinen Ask a Curator Day järjestettiin syyskuussa 2010. Tänä vuonna tapahtumaan on ilmoittautunut edelliskertaa tuntuvasti enemmän museoita – Kiasman myötä ensimmäistä kertaa myös Suomesta.

Kiasman kuraattoreista kaksi on luvannut erityisesti virittäytyä kuuntelemaan kansalaiskysymyksiä: Jari-Pekka Vanhalan erikoisalaa on näyttelytoiminta, kun taas Eija Aarnio tuntee loistavasti Kiasman taidekokoelmiin liittyvät asiat. Heiltä voit kysyä vaikka näyttelyiden teosta, Kiasman kokoelmiin kuuluvista teoksista, nykytaiteesta yleensä – tai jostain aivan muusta, mitä emme olisi koskaan keksineet kysymättä kertoa. Tyhmät kysymykset ovat tervetulleita, ja tarpeen mukaan vastauksia etsitään muiltakin Kiasman asiantuntijoilta.

Miten kysyminen sitten käytännössä tapahtuu? Twitterin kautta kysyminen edellyttää rekisteröitymistä palveluun. Kirjoita tiivis kysymys twiittiin, jossa mainitset kysymyksen kohteen – @KiasmaMuseum tai muu museo, jolta haluat kysyä – sekä tunnuksen #askacurator. Jos et käytä Twitteriä, voit lähettää kysymyksen Kiasman kuraattoreille myös lisäämällä kommentin tähän blogitekstiin. Päivän mittaan jaamme Twitter-profiilissamme saapuneita kysymyksiä sekä vastauksia niihin.

Lämmittelyksi esitän Eijalle ja Jari-Pekalle molemmille kysymyksen "Olet kuraattori – mitä siis teet työksesi?" Alle 140 merkin mittaiset vastaukset löytyvät keskiviikkona Twitteristä!

Onko Twitter vielä vieras? Tässä tiiviit neuvot, joilla pääset alkuun.

 

Kommentit

p-l-e (Ei varmistettu)

Kysyin harjoittelupaikkaa Kiasmasta, mutta ei tullut minkäänlaista vastausta kahteen sähköpostiin.Vaikka vastaus olisi ollutkin ei, se olisi ollut kiva saada...

SannaH

Ikävä kuulla :( Totta kai pyrimme vastaamaan hakemuksiin, toivottavasti onnistutaan jatkossa paremmin!

Bindi (Ei varmistettu)

Millaisen koulutuksen tarvitsee toimiakseen kuraattorina? Onko joku tietty koulutus tai mitä opintoja kannattaisi käydä, jotta pääsisi toimimaan kuraattorina?

SannaH

Useimmilla taidemuseoissa toimivilla kuraattoreilla lienee koulutuksena taidehistorian opinnot yliopistossa. Mutta nykyään on olemassa myös erityisesti kuratointiin suuntautuvaa koulutusta: http://taide.aalto.fi/fi/about/programmes/cumma/

Kommentoi