Seniorit in the City

Manhattanilla asuu ja elää trendikkäiden sinkkujen lisäksi myös vanhempaa väkeä. Tämän ovat todistaneet taiteilijat Riitta Ikonen ja Karoline Hjorth, jotka ottavat paraikaa osaa New Yorkissa residenssiohjelmaan, jossa taiteilijat ja manhattanilaisseniorit kohtaavat. Tuloksena tapaamisista ja työpajoista on ollut mm. eläkeläisten suunnittelemia pukuja, jotka perustuvat heidän kertomiinsa tarinoihin.

Näiden kertomusten ja kertojan koko persoonallisuuden pohjalta Ikonen ja Hjorth ovat toteuttaneet myös valokuvamuotokuvia. Niissä malli on sijoitettu maisemaan asustettuna kuvausympäristöstä löytyneeseen luonnonmateriaaliin.  Kuvien päämääränä on ylistää elettyä elämää sekä korostaa ihmisen ja luonnon välistä yhteyttä. Lisäksi valokuvissa on viittauksia amerikkalaiseen kansanperinteeseen.

Finishing touches © Karoline Hjorth & Riitta Ikonen

Myös Norjassa ja Suomessa otetuilla, samaan sarjaan kuuluvilla vanhusten kuvilla on vastaava visuaalinen linkki paikallisiin traditioihin, kuten esimerkiksi koko sarjan nimenä oleva sanonta ”Lautasenkokoiset silmät”. Tähän sarjaan kuuluvia, Norjassa otettuja valokuvamuotokuvia oli esillä viime kesänä Kiasmassa osana Camouflage-näyttelyä.

Jari-Pekka Vanhala

eyesasbigasplates.wordpress.com

Lisää aiheesta myös Kiasma-blogissa

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.