These shoes are not made for walking

Kengät jalkaan ja kohti mattolaituria? © Sol Alonso, Brooms, (2012). Photo by David Collart.

Tässäpä näyttely, joka kiinnostaisi Lady Gagaa: Kunsthaus Wienissä Itävallassa esitellään 5.10. saakka kenkätaideteoksia näyttelyssä SHOEting Stars. Shoes in Art and Design. Siihen on koottu yli 200 muodoiltaan ja materiaaleiltaan luovaa kenkäparia suunnittelijoilta, taiteilijoilta ja arkkitehdeiltä. Osa on uniikkikappaleita, osa pieninä sarjoina toteutettuja kenkämaailman haute couture –tuotteita. Kovin monilla ei pidempi kävelymatka taitaisi edes onnistua.

Kenkiin liittyy yllättävän paljon tunnelatauksia, intohimoa, pakkomielteitä, fetisismiä ja monia muita haluja. Futuristisimpia jalkineita on suunnitellut huippuarkkitehti Zaha Hadid, jonka design-kengät muistuttavat hänen suunnittelemia rakennuksia, joissa puolestaan on virtaviivaisissa muodoissaan yhtymäkohtia uusimpiin urheilukenkämalleihin. Mukana näyttelyssä on myös luomuksia, jotka on koottu lusikoista ja haarukoista tai yhdistämällä ponin kavioon pistooli koroksi.

Suomalaisia näyttelyssä edustavat kansainvälisesti tunnetut suunnittelijat Aki Choklat, Marita Huurinainen, Julia Lundsten ja Minna Parikka sekä kuvataiteilija Kaarina Kaikkonen.

Näyttelyn verkkosivuilta on linkki varsinaiseen kenkäfriikin tietopankkiin, virtuaaliseen kenkämuseoon, jossa esitellään planeetan tunnetuimmat kenkäsuunnittelijat luomuksineen. Itselläni jäi silmä käteen katsoessani hollantilaisen Iris van Herpen suunnittelemia, ilmeisesti kavioeläinmaailman ja simpukoiden inspiroimia gagamaisia kenkiä.  

Jari-Pekka Vanhala

http://www.kunsthauswien.com/en/exhibitions/current
http://www.virtualshoemuseum.com/

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.