Tyttö, joka muuttui kanttarelliksi

Kiasman pihanurmella olevalla valkoista hohtavalla lavalla nähtiin Camouflage-näyttelyn avajaispäivänä kesäkuussa ihan jotain muuta kuin skeittausta.

Yksi näyttelyn taiteilijoista, Riitta Ikonen esitti performanssinsa Me Again, jonka kuluessa hän pukeutui suunnittelemiinsa asuihin. Ei mihin tahansa mekkoihin, vaan luontoaiheita isossa koossa jäljitteleviin pukuihin: keltaiseksi kanttarelliksi, hopeanhohtoiseksi silakaksi, vihreäksi puun lehdeksi ja jättimäiseksi lumihiutaleeksi. Urbaanimpi asuste oli päähine, joka lainasi muotonsa autonistuimen päätuesta. Asuillaan Ikonen kommentoi omaan humoristiseen tapaan luonnon tilaa Itämeren saastumisesta Suomen lumettomiin jouluihin. 

Yleisöllä oli mahdollisuus poimia katseellaan tai kameran kautta eri asuissa tapahtuvia poseerauksia kuvakortteihin, jossa esiintyjän hahmon kohdalla oli reikä.

Jos et pääsy itse paikalle, ei hätää: videotaltiointi esityksestä on nyt nähtävillä Kiasman 5. kerroksessa, Ikosen samaa aihetta käsittelevien valokuvien rinnalla.

Jari-Pekka Vanhala

Amanuenssi

Kuvat: Pirje Mykkänen

Kommentoi