Ladataan...Cecilia Moisio: Hi! My name is...

Eilen kello kahdeksan illalla astelin ulos Kiasma-teatterista iloisesti juttelevan väkijoukon keskellä. Juuri loppunut URB 11 -festivaalin tanssiteos Hi! My Name Is... tarjosi meille, yleisölleen, vajaan tunnin verran mainiota viihdettä, joka pisti myös ajattelemaan. Vitseille naureskellessa havahtui välillä oivallukseen: "Minähän käyttäydyn juuri noin! Nauranko nyt itselleni, tai mahdollisesti sille henkilölle, joksi saatan hyvin pian muuttua?" Ennen esityksen alkua kuulinkin vierustoverini puhelevan ystävälleen: "Mä ajattelin heti, kun luin tän teoksen kuvauksen, että meidän pitää kattoa tää, kun tuntuu, että pystyttäis samaistumaan niin hyvin tilanteeseen."Mariano Pensotti: Sometimes I think, I can see you

Otan suunnaksi Elielinaukion, jossa pitäisi olla pian alkamassa toinen URB 11 -teos, jota olen innolla odottanut: Sometimes I think, I can see you. Kun ehdin paikalle, performanssi oli jo täydessä vauhdissa, valkokankaat pystytetty bussipysäkeiden keskelle ja kirjailijat istuivat sivussa läppäreiden kanssa. Muutama ihminen oli jo pysähtynyt lukemaan screeneille reaaliajassa ilmestyvää tekstivirtaa, heistä itsestään ja muista heidän ympärillään. Suunnitelmanani olikin tarkkailla tekstin lisäksi myös heitä, halusin nähdä ihmisten reaktiot. Suurin osa vilkuili ympärilleen, etsien tekstin lähdettä, mutta myös muita siinä mainittuja ihmisiä. Yksi performanssin hienouksia onkin se, että se saa usein kiireiset pysähtymään hetkeksi ja huomioimaan ympäristöään aivan uudella tavalla. Katson takaisin näyttöön, ja huomaan olevani itsekin siellä.tyttö pinkissä T-paidassa

hän pysähtyy hetkeksi
Puhelimeni soi. Ystäväni soittaa, ja kysyy ehtisinkö nähdä nyt heti, kun viime kerrasta on niin pitkä aika.puhuu puhelimeen

ja hymyilee
Olin kylläkin ajatellut seurata performanssia vielä vähän aikaa, ja sitten lähteä kotiin.ilta on ollut kiva

ja se on vasta aluillaan
Mutta kuka sanoi, että suunnitelmia pitäisi noudattaa orjallisesti, etenkään kesällä? Kävelen kirjailijan luokse, kiitän häntä ja kerron hänen arvelleen ihan oikein (näin jälkeenpäin ajateltuna se ei varmasti ollut vaikeaa). Lähden ystäväni luokse, enkä enää näe, oliko juttutuokiomme kirjailijan mielestä maininnan arvoinen.Le

Kuvat: Kira Leskinen

Ladataan...

Isaac Julien: WESTERN UNION: Small Boats (2007)

Kesällä on hyvä lähteä välillä omasta kotikaupungistaan fiilistelemään muun Suomen kesämeininkejä ja tehdä pieni tai isompikin kotimaanmatka. Myös Kiasman ARS 11 kokonaisuus matkustaa ympäri Suomea koko vuoden ajan. Kiasmassa esillä olevan näyttelyn lisäksi vuoden ARS 11 -ohjelmistoa värittävät kymmenessä suomalaisessa kaupungissa tapahtuvat satelliittinäyttelyt. Tämän lisäksi Turun kulttuuripääkaupunkivuoden uudessa Logomo-näyttelykeskuksessa nähdään vuoden loppuun sakka videotaiteen huippuja Kiasman kokoelmista. Lähdimme Turkuun katsastamaan, miltä kulttuuripääkaupunkivuoden kuviot näyttivät!

Brittiläisen taiteilijan Isaac Julienin teos WESTERN UNION: Small Boats (2007) on esillä Turussa näyttelykeskus Logomossa osana Kiasman ARS 11 -näyttelyä. Teos käsittelee Pohjois-Afrikasta Välimeren alueelle saapuneita laittomia siirtolaisia sekä muuttoliikettä. Western Union: Small Boats on temaattisesti osa ARS 11 -näyttelyn Afrikka-aihetta. Kaksiosaisen näyttelykokonaisuuden aloitti alkuvuodesta Eija-Liisa Ahtilan teos Where is where? – Missä on missä? (2008).

Eija-Liisa Ahtila: Where is where? – Missä on missä? (2008)

Julienin teos WESTERN UNION: Small Boats käsittelee muun ARS 11 -ohjelmiston tapaan väljästi Afrikkaan liittyviä teemoja. Lähtökohtana teoksessa ovat olleet kertomukset Libyasta Sisilian Palermoon meriteitse matkustavista pakolaisista. Monet matkaajat menehtyvät vaarallisella venematkalla, ja siirtolaisten ruumiita onkin löydetty Italian rannikolta. Julien käsittelee synkkää aihetta runollisen kuvakerronnan keinoin. Elokuvallisessa teoksessa esiintyvät tanssijat kertovat sanattomasti liikkeen keinoin tarinaa matkaajien kohtaloista.

Isaan Julienin oikeastaan taide-elokuvaa enemmän kuin videotaidetta lähentelevissä teoksissa yhteistä ovat hypnoottiset kuvat ja hidas, melkein meditatiivinen tempo. Turussa nähtävä videoinstallaatio koostuu yhteensä kolmeen huoneeseen levittyvästä viidestä eri valkokankaasta, joilla kuljetetaan välillä vuorotellen, välillä limittäin ja lomittain teoksen tarinaa. Julienin toinen teos Ten Thousand Waves (2010) esitettiin viime syksynä Helsingin Taidehallilla ja tuo oli itselleni eka kerta kun kohtasin Julienin valtavat elokuvainstallaatiot. Aluksi tuntuu hämmentävältä ja hankalalta: pitäisikö tätä kaikkea nyt pystyä seuraamaan jossain oikeassa järjestyksessä, missasinkohan nyt jotain, kun olin väärässä huoneessa, olisikohan ok, jos voisin jäädä katsomaan vaan tätä yhtä kuvaa kerrallaan, ja niin edelleen.

Luulenpa, että teoksien juoni ja tarina välittyvät katsojalle riippumatta siitä, ehtiikö nähdä kaiken vai ei. Installaatioissa hitaasti liikkuvien kuvien virrat vievät mukanaan ja luovat omanlaisensa tunnelma suhteessa vaikkapa ”normaaliin” elokuvissaistumiskokemukseen. Sitä paitsi yleensä Julienin teokset on ripustettu niin, että yleisö lähes pakostakin päätyy makoilemaan lattialle ja seuraamaan meditatiivista kuvavirtaa. Pönötystunnelmaa on siis turha pelätä! Vaikka teosten aiheet, symboliikka ja taustatarinat eivät iskisikään, ainakin minun mielestäni Julienin videoinstallaatiot imaisevat mukaan fantasiamaailmaansa, josta löytyy kuitenkin tuttuja arkielämän elementtejä, joihin samastua. Eskapismia, meditaatiota ja taukoa arjesta – taidetta siis parhaimmillaan.

Itse näyttelykeskus Logomo näyttäytyy myös mielenkiintoisena ja visiitin arvoisena paikkana. Vuonna 1876 valmistuneet vanhat VR:n konepajan tilat toimivat Turun kulttuuripääkaupunkivuoden aikana kulttuuritilana kaikille kaupunkilaisille. Kulttuurikeskus on vielä monilta osin työn alla, mutta ohjelmaa sieltä löytyy tälläkin hetkellä ainakin yhdeksi kesäpäiväksi.

Isaac Julien - WESTERN UNION: Small Boats (2007) 17.6.–18.12.2011 Turun Logomossa.

Jaakko Uoti

Kuvat:


Where is where? – Missä on missä? (2008) / VTM/KKA, Pirje Mykkänen

WESTERN UNION: Small Boats (2007) / Kiasman kokoelmat