Ladataan...

Haluatko oudon mutta koskettavan museokokemuksen? Perjantaina Kiasmassa avautuvassa Tosi kyseessä -kokoelmanäyttelyssä on esillä Hans Rosenströmin teos Hiljaa läsnä, joka tarjosi ainakin minulle erinomaiset vilunväreet, kun kävin teosta testaamassa.

Hiljaa läsnä on kätketty syvälle museon uumeniin, kauas näyttelytiloista. Tutkijakirjaston perällä teosta kuunnellessa mielen valtaa kumma tyyneys, kun saa vain olla ja kuunnella tarinaa muistoista.

Teoksen äärelle pääsee museovalvojan opastamana seuraavan aikataulun mukaan:

To 1.11 klo 18-20
Pe 2.11 klo 17-20
La 3.11 klo 12-15
Su 4.11 klo 12-15
Ti 6.11. klo 13-15
Ke 7.11 klo 13-15
To 8.11 klo 13-15
Pe 9.11 klo 13-15

Sekä loppuvuodesta:

14.11.-27.12. joka keskiviikko ja torstai klo 13.30-14.30

Kuva: VTM/KKA Pirje Mykkänen
Ladataan...

Ladataan...

"Paljononneavaanpaljononneavaan, paljon onneeeea iiiisii, paljon onnea vaan!"

Samaan aikaan eri puolilla Suomea käärepaperi rapisee ja jännitys tiivistyy. Onko se partakone? Vai ehkä sähköhammasharja? Tai sittenkin kalsarit. Ehkä bokserit. Ihanaa, kiitos raitasukista!

Aiemmin tapahtunutta: Äidit ja lapset ovat kierrelleet kuumissaan keltaisten muovikassien ympäröiminä ja metsästäneet tarjouspartakonetta, pohtineet kalsarilaatuja ja kokoja. Mitä me ostettiinkaan viime vuonna? Joko se isi on lukenut kaikki uutuuskirjat? Otetaan nyt kuitenkin niitä sukkia, kun isi jättää niitä lojumaan lattialle ja pesukone syö loput. Isänpäiväaamuna lapset heräävät kuudelta ja äiti nousee heidän kanssaan. Kuten joka akamu. Pekonit tai vaihtoehtoisesti herkkusienet laitetaan käristymään, leivät paahtimeen ja ehkä jopa väännetään itse ermakakku. Lapset roikkuvat äidin yöpaidan helmoissa.

Vaihtoehtoinen skenaario: Äiti ja lapset huokaisevat isänpäiväaamuna helpotuksesta ja antavat isille halauksia. He ovat viettäneet lahjanmetsästysajan leikkipuistossa. Itse tehdyssä kortissa lukee: Isi, tänään tarjoamme sinulle elämyksen, Kiasmassa on Tosi kyseessä.

Ladataan...

Luulin jo kaiken nähneeni, kun keskellä arkipäivää kohtasin Kiasman aulassa itse präsidentin: tuon urhomaisen kaljun, kovin tutun näköisen hahmon, tosin alkuperäistä pienempänä versiona. Hän askelsi lähes näkymättömin liikkein museon aulasta ramppia pitkin kohti toista kerrosta. Tähän työhön kuluikin kokonainen virastoaika, eli kello 10-17!  Urhean ja puhumattoman puurtajan tunnuslauseena oli tilanteeseen sopivasti ”Työ on paras lääke yksinäisyyttä vastaan”.  Kovin yksin hän ei kuitenkaan joutunut vaeltamaan ihmettelevien ja iloisesti yllättyneiden museokävijöiden kuvatessa menoa.

Kuva: Satu Metsola

Toisenlaisia kaljupäitä syntyi joukkovoimalla, kun samoin lokakuun alussa tanskalainen Søren Dahlgaard kuvasi yleisöä pää peitettynä kahdeksalla kilolla taikinaa. Kuvauksiin osallistui kahden päivän aikana lähes kaksisataa museovierasta. Ensimmäisenä sai vuoron Valtion taidemuseon erikoissuunnittelija Perttu Rastas, 60-vuotispäivänsä kunniaksi.

Sekä präsidentti että Dahlgaard palaavat Kiasmaan marraskuun 2. päivänä avattavan kokoelmanäyttelyn Tosi kyseessä puitteissa. Silloin nähdään näyttelyn osana valikoima Kiasmassa otettuja taikinamuotokuvia isoina vedoksina. Myös präsidentti tulee ilmestymään hiljaisen arvokkaalla tavallaan yllättävissä yhteyksissä. 

Jari-Pekka Vanhala

amanuenssi

 

Pages