Ladataan...

Bensan hajusta voi oppia pitämään vaikka ei olisikaan itse mikään rasvanäppi. Espoon automuseo tuoksahtaakin minun nenääni sopivalla tavalla autopajalle ja tuo sekä lapsuusajat että perheemme muinaisen kuplavolkkarin mieleen. Tämä Suomen suurin ja vanhin yhtäjaksoisesti toiminut automuseo sijaitsee Pohjois-Espoossa, sen kuuluisan Bodom-järven takana, erinomaisen pyöräilyreitin varrella. Museo sulautuu hyvin ympäröivään miljööseen – se on lähes satavuotiaassa punagraniittinavetassa miellyttävän kartanomiljöön kainalossa.

Näytillä on autoja kahdessa kerroksessa, mutta myös muita historiallisia kulkuvälineitä löytyy moneen lähtöön. Autoja löytyy toista sataa ja lisäksi ihmeteltävänä on liuta mopoja, skoottereita ja moottoripyöriä. Menopelien valikoima yltää vanhoista amerikanraudoista hämmentäviin idän ihmeisiin. Ja hipsteriaspektina kokoelmiin kuuluu myös mielenkiintoisia polkupyöriä. Olen varma että paikalla on myös se pyörä jolla E.T. ja kaverit lensivät matalalla roikkuneen kuutamon editse. Myös muuta ajankuvaa peilaavaa esineistöä löytyy ompelukoneista putkiradioihin.

Käyntimme aikana meistä piti huolta yhdistetty lipunmyyjä, museokaupanpitäjä ja opas. Saksalais- ja japanilaisturisteista ei ollut miehelle juttuseuraksi, joten saimme erityisen hyvää palvelua. Harmi vain että kohdallani esitelmä Volkkarin moottorin hienouksista meni ehkä vähän hukkaan. Mutta tekniikasta tai autoilusta ei tarvitsekaan tietää mitään nauttiakseen paikasta, jo pelkästään vanhojen ja erikoisten autojen logot ja nokkakoristeet ovat yksinään näkemisen arvoisia.

Ota vaikkapa isäukko mukaan, mene museoon ja inspiroidu moottorimeiningistä kohtuulliseen kuuden euron hintaan. Automuseo on auki touko-elokuussa joka päivä paitsi maanantaisin. Keväällä ja syksyllä museo on auki ainoastaan viikonloppuisin ja pimeimmän talvikauden vanha navettarakennus pitää ovensa säpissä.

PS. Muista myös ”museokaupassa” myytävät aidot Suomessa valmistetut Neppis-autot! Neppailukisalla kun voi ratkaista vaikkapa ilmassa roikkuneen tiskivuoron kohtalon.

Espoon Automuseo, Bodomintie 35, 02740 Espoo.

Ladataan...

Päin näköä! Sarjakuvan uudet muodot -näyttelyssä suomalaiset sarjakuvan tekijät tulkitsevat sarjakuvien maailmaa eri tekniikoin ja tilaa hyödyntäen, usein kolmiulotteisessa muodossa. Katja Tukiainen on ottanut näyttelytilan haltuun teoksellaan Paradis k (Kidnap), jossa seikkailee – Hurraa – yksisarvinen!

Tämä teos on ollut myös inspiraation ja innoituksen lähde varsin monelle näyttelyn palauteseinän äärellä.

Kun tulet näyttelyyn, muista piirtää myös oma sarjakuvasi. Aihe on kaikesta huolimatta vapaa…

Teoskuva: VTM/KKA, Pirje Mykkänen
Palauteseinän kuvat: Tommi Ollikainen

Ladataan...

Pages