Ladataan...

Roger Bernat/FFF: Kevätuhri. Kuva: BLENDA

Lokakuu tuo Helsinkiin kaksi poikkeuksellista ja upeaa esitystaiteen tapahtumaa, kun Mad House Helsinki polkaistaan käyntiin Suvilahdessa heti lokakuun alussa ja vuosittainen /teatteri.nyt lokakuun loppupuolella Kiasmassa. Tapahtumien myötä yleisölle tarjoutuu ainutlaatuinen tilaisuus kokea saman viikon aikana espanjalaistaiteilija Roger Bernat’n kaksi teosta, Domini Públic ja Kevätuhri.

/teatteri.nyt & Mad House

Kiasma-teatterin vuosittainen esitystaidetapahtuma /teatteri.nyt kulkee tänä vuonna Poikkeustila -teeman alla. Useista erilaisista live-esityksistä koostuva tapahtuma levittäytyy remontin vuoksi suljetun Kiasman 3. ja 5. kerrokseen yhden viikonlopun ajaksi.

Mad House on puolestaan esitystaiteen toimijoiden aloittama kokeilu, jossa tutkitaan mahdollisuuksia esitystaiteen jatkuvatoimintaiselle tuotantotalolle Suomessa. Mad Housen ensimmäinen kausi toteutuu kuukauden mittaisena esitystaiteen tapahtumana Helsingin Suvilahdessa. Tapahtuman ohjelmaan kuuluu kotimaisten ja ulkomaisten esitysten lisäksi laaja keskusteluohjelma, jolla pyritään kehittämään esitystaiteen kenttää ja löytämään Mad Housen toiminnalle tulevaisuuden muoto.

Espanjalaisen Roger Bernat’n kaksi teosta koettavissa samalla viikolla Helsingissä!

Vuonna 2010 URB-festivaalin ohjelmistossa nähty, Kampin Narinkkatorilla esitetty Roger Bernat’n Domini Públic tekee paluun Helsinkiin Mad Housessa. Kansainväliseksi menestykseksi noussut, sosiaalisen pelin muotoa noudattava teos nähdään nyt ensimmäistä kertaa suomenkielisenä versiona.

Kiasmassa on koettavissa Bernat’n rekonstruktio tanssilegenda Pina Bauschin Kevätuhrista. Esitys koostuu yhteispelistä, missä jokaisella osallistujalla on oma ohjattu pelipaikkansa. Kevätuhri on mahdollista kokea sekä englanniksi että suomeksi.

Mad House Helsinki 1.-29.10.2014, Suvilahti
Domini Públic keskiviikkona 22.10., esitykset klo 17 ja klo 19
Lisätietoja: www.madhousehelsinki.fi

/teatteri.nyt 24.-26.10.2014, Kiasma
Poikkeustila –esitystaidetapahtuma
Pe 24.10. klo 16-18:30
La 25.10. klo 14-16:30
Su 26.10. klo 14-16

Roger Bernat/FFF: Kevätuhri
Pe 24.10. klo 19 (in English)
La 25.10. klo 17 (suomeksi)
Su 26.10. klo 17 (suomeksi)

Lisätietoja: www.kiasma.fi/kiasma-teatteri

Ladataan...

Vielä muutaman viikon ajan ne onnekkaat, jotka tekivät ajoissa huonevarauksen, voivat viettää unohtumattoman - ja ehkä unettoman? – yön Helsingissä Hotelli Mantassa. Japanilaisen taiteilijan Tatzu Nishin taideprojekti antaa ainutkertaisen mahdollisuuden tutkailla Havis Amandan pronssi-ihon patinahuntua lähietäisyydeltä. Manta-hotellissa yön viettänyt Kiasman intendentti Arja Miller kertoo taideteoksen kanssa (ja taideteoksessa) vietetyn yön olleen hieno elämys, tosin hieman normaalia viileämpi pronssipatsaasta hohkannen kylmyyden vuoksi.

Taideteoksessa nukkuminen ei sinällään ole mitään uuttaa, yöpymispaikat ja -muodot vain vaihtuvat. Muutama vuosi sitten Pariisissa oli mahdollisuus viettää hotelliyö Palais de Tokyo -museon katolle nostetussa Hotel Everlandissa. Se oli sveitsiläisen taiteilijaparin L/B:n (Sabina Lang ja Daniel Baumann) suunnittelema retrotyylinen kapseli, josta avautui upea näköala yli kaupungin. Hotelli oli käytössä kaikkiaan 557 yötä. 

New Yorkin Guggenheim-museossa on voinut viettää hotelliyötä saksalaisen taiteilijan Carsten Höllerin installaatiossa Revolving Hotel Room (2008). Se on seinätön, hitaasti pyörivä rakenne, jossa enimmillään kaksi henkeä kerrallaan saattoi yöpyä. Pari vuotta myöhemmin Höllerin hotelliteos oli käytössä Rotterdamissa, Museum Boijmans Van Beuningenissa. Silloin yöpymishintana oli yhdeltä hengeltä 275 euroa ja kahdelta hengeltä 450 euroa.

Myös museossa tai galleriassa nukkuva taiteilija tai julkisuuden henkilö voi olla taideteos. Varhainen esimerkki on amerikkalainen taiteilija Chris Burden, joka vietti performanssissaan Bed Piece (1972) newyorkilaisgalleriassa 22 päivää sängyllä lepäillen, ottamatta kontaktia katsojiin.

Brittitaiteilija Cornelia Parker ulkoisti nukkumistyön näyttelijä Tilda Swintonille teoksessaan The Maybe. Sen ollessa ensi kertaa esillä Lontoossa Serpentine Galleryssä vuonna 1995, mahdollisuudesta tuijottaa lasivitriinissä nukkuvaa elokuvatähteä ei tiedotettu, vaan se jäi yllätykseksi galleriaan muuten tulleille. Kun performanssi toteutettiin samalla idealla New Yorkin MoMAssa vuonna 2013, sosiaalisen median kautta salamannopeasti levinnyt tieto nosti sen hetkessä etusivun taideuutiseksi.

On olemassa hieman etäännytetympiäkin nukkumisen katseluun perustuvia teoksia, kuten Andy Warholin viisituntinen klassikkofilmi The Sleep (1962) ja brittiläisen Sam Taylor-Woodin madridilaisessa hotellihuoneessa vuonna 2004 kuvaama tunnin mittainen videomuotokuva David Beckhamista – tietenkin nukkumassa.

Jari-Pekka Vanhala

Kuvat:
Arja Miller
Hotel Everland, Pariisi 2007. Photo © L/B.

Ladataan...

Kimpassa-näyttelyssä viedään jo viimeistä viikkoa. Näyttely on auki sunnuntaihin 7.9. saakka! Näyttelyn mittaan olemme julkaisseet Marikylässä esittelyjä Kimpassa-taiteilijoista. Perustietojen lisäksi esittelyistä käy ilmi jotakin pientä taiteilijoiden historiasta, työskentelyprosessista tai inspiraation lähteistä. Ensimmäinen esittelykimara löytyy täältä.

Tässä toinen puolisko esittelyistä:

Teresa Moorhouse – Taide on arkea ja juhlaa

Tommi Musturi – Päivänmittainen matka läpi fantastisen maailman

Tuula Pöyhönen – Vuosituhantinen tekstiilin historia

Anu Tuominen – Innoitusta sanaleikeistä

Jenni Tuominen – Porukassa on voimaa

Timo Vaittinen – Abstraktin taiteen perinteestä abstrahoituun head shopiin

Hanna Vihriälä – Kukkien maailmaan