Ladataan...
Sairaan Ihana Sanni

8 ja 9. Undulaattini Klaara ja Albiina

Nämä surkeat lintuset kokivat samanlaisen vangin kohtalon kuin Undulaattini Tipi. Klaara ja Tipi ostettiin meille yhtä aikaa. Kun Tipi kuoli kissan aiheuttamaan sydäriin kaikui häkistä vain Klaaran laulu. Jonkin aikaa Klaara oli yksin kunnes sille haettiin uusi ystävä- Albiina. Minulla ei ole minkäänlaista muistikuvaa siitä kuinka kauan Albiina eli tai edes mihin se lopulta kuoli. Linnut vain tulivat, lauloivat, nököttivät ja pyrähtelivät orrelta toiselle samaan aikaan kun minä ja siskoni riitelimme siitä, kuka sen vitun lintuhäkin siivoaa tänään? Sitten Klaara jäi häkkiinsä yksin. Äiti osti sille kaveriksi (!!!) MUOVISEN UNDULAATIN (!!!), joka oli väritykseltään samanlainen vihreä. Ja linnun sielunelämään tutustumatta opin sen, että lintu voi tykätä muovisesta ystävästäkin: ainakin "ne" nukkuivat aina toisissaan ihan kiinni. Kun Klaarakin lopulta kuoli (tai sitten viimeinen elossa ollut lintu olikin Albiina, en muista ja se nolottaa!) jäi muovinen lintu häkkiinsä. Se lintu ei aiheuttanut enää lapsillekaan riitaa ja isotätini jatkoi sille jutteluaan.

Aikaisemmat kuolleet eläimet:

Koirani Nefer ja kissani Aiho

Kissani Onnikki ja kultakalani Pampula

Koirani Nuppu

Undulaattini Tipi ja marsuni Kaneli

Ladataan...
Sairaan Ihana Sanni

Syksyllä aloitin kahdeksan viikon hyväksyvään, tietoiseen läsnäoloon perustuvan kognitiivisen masennushoito-ohjelman. Sen voi tehdä kuka vain tämän kirjan ja cd:n avulla.  Täällä viikkoni 1, täällä 2, täällä 3, täällä 4 ja täällä 5.

Viikon 5 jälkeen jatkoin ohjelman loppuun, mutta en muistanut, jaksanut tai kerinnyt niistä täällä kirjoittaa. Tässä kuitenkin teille lyhyesti, joita tämä kiinnostaa (ja myös todiste siitä, että pidin lupaukseni.)

Viikolla 6 keskityttiin ajatteluun, erityisesti niihin ajatuksiin, joita herää epämiellyttävien tunteiden yhteydessä. Sen voin kertoa, että tällä viikolla oli erityisen paljon epämiellyttäviä tunteita, jotka johtuivat arkeni muuttumisesta. Jyri palasi pitkältä matkalta kotiin ja toisen ihmisen läsnäolo juuri löydetyssä rauhassa oli haastava. Meditoidessani mieleni vilisi enemmän kuin aikaisemmin. Meditaatiota oli yli 40 minuuttia päivittäin (ja nukahtelin usein). Tunteeni heittelivät ja olin ahdistunut. Ahdistuneessa tilanteessa olisi pitänyt keskittyä ajatuksiin joita nämä tunteet herättävät, mutta käytännössä ja kiehuvassa tilassa se on todella haastavaa. Toisinaan onnistuin muutaman sekunnin.

Viikolla 7 oli onneksi jo helpompaa kun totuin toisen läsnäoloon. Tällä viikolla pyrittiin meditointi tekemään joka toinen päivä ilman CD:n apua. Se ei tuntunut haastavalta kun harjoituksia on tehnyt jo niin kauan. Tietysti CD:n lukijan ääneen keskittyminen on yksi lisä-ärsyke ja tällöin ei eksy niin usein omiin ajatuksiinsa. Yksin tehdessä eksyy useammin suunnittelemaan ja murehtimaan. Kolmen minuutin hengähdystauko on kulkenut mukana viimeiset viikot, mutta sen suhteen olen ollut kaikista laiskin. Vaikka kirja painottaa sen tärkeyttä en itse ole sitä löytänyt. Ajattelinkin nyt, kun ohjelma on loppunut ja voin yhä jatkaa ohjelmaa omalla tavallani, voisin keskittyä yhden viikon vain siihen, jättäen pidemmät meditaatiot siksi aikaa pois. 

Kahdeksannella viikolla oli aikaa päättää, millä tavoin aikoo tulevaisuudessa jatkaa päivittäistä harjoitusta. Huomasin, että vähintään 20 minuutin meditaatio on minimi. Kun välistä on jäänyt päivä tai kaksi väliin, alkaa olo heti huononemaan. Stressi kasvaa silmissä. Yritän myös keskittyä usein tekemisissäni vain siihen, mitä olen tekemässä (kävely, hampaidenharjaus, tiskaus...). 

Nyt mentyäni ohjelman alusta loppuun, voin kyllä suositella sitä. Aloittaessani ohjelmaa olin aika pahasti masentunut ja elämässäni oli tapahtunut sellaisia asioita, joita on hankala hyväksyä. Tuntuu siltä, että tämä ohjelma pelasti minut pahimmalta. Aion jatkaa tätä ohjelmaa toivottavasti loppuelämäni, koska koen yhä olevani ihan alussa (enkä vieläkään osaa suhtautua hyväksyvämmin mm. selkävammaani tai lakiin HE/94/2015) ja tämä nyt vaan ihmeellisesti rauhoittaa ja muuttaa ihmistä.

 

 

 

Ladataan...
Sairaan Ihana Sanni

Mä sain tän tänään valmiiksi ja olo on niin helpottunut ja onnellinen! PARASTA! IHANAA! PALKITSEVAA! TUSKAT UNOHTUU!

Avajaisia, jossa teos saa osakseen nimikyltin vietetään vasta helmikuussa. Teoksen voi jo kuitenkin nyt nähdä Tampereen Vuoreksessa Asuntamaankujan ja Vuoreksenpuistokadun kulmaan jäävän talon näyteikkunassa (siitä puuttuu vielä kaksi lamppua, mutta ei paljon haittaa!).

hUH!

 

 

Ladataan...
Sairaan Ihana Sanni

Tänään Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa hyväksyttiin hallituksen esitys, joka heikentää minun ja muiden itsensä työllistäjien toimeentulon edellytyksiä ja uhkaa jättää freelancereina toimivat työttömyysturvan ulkopuolelle. Hallituksen esityksellä yrittäjiksi tulkitaan jatkossa kaikki ne työtä tekevät, joiden työ ei ole työsuhteista. Lakiesityksessä ei ole kuultu lainkaan kulttuurialojen työntekijöitä. Täältä voit lukea vihreiden Outi Alanko-Kahiluodon vastalauseen, joka avaa asiaa lisää.

Valmistuttuani kuvataitelijaksi olen elättänyt itseni apurahoilla, taidetarvikemyyjänä, kuvituksilla, teosmyynneillä sekä opetustöillä. Usein olen ollut myös sovitellulla päivärahalla tehden osan ajasta oman alani tai sen ulkopuolisia töitä. Viime kesänä aloitin julkisen taideteoksen työstämisen, joka valmistuu tulevana torstaina. Perjantaina ilmoittaudun taas työttömäksi. Jos siis teokseni olisi valmistunut vasta tammikuussa 2016, ei työttömyysetuuksien saaminen olisi ollut kohdallani enää välttämättä mahdollista. Jo kesällä selvitellessäni sitä, kuinka voin teoksen laskuttaa (koska minulla ei ole toiminimeä), törmäsin osuuskuntien käytön riskiin. Monet varoittelivat työvoimatoimiston saattavan suhtautua minuun ns. pienyrittäjänä eikä paluu työttömäksi välttämättä onnistuisi. Otin yhteyttä Suomen taiteilijaseuran oikeusnotaariin ja hänen sanojensa rauhoittamana uskalsin lopulta valita laskutuskanavakseni laskutusfirman. Jo kesällä tiesin kuitenkin joutuvani todistelemaan työttömyyttäni. Ja nyt tuli tämä uutinen. 

Minulla on ollut myös suunnitelmia tulevaisuudelle (liittyvät vahvasti oman alani työnhakuun ja työttömyyskortiston ulkopuolella elämiseen). Olisi ihanaa toteuttaa lisää julkisia taideteoksia ja osallistua niihin liittyviin kilpailuihin. Tänään kuitenkin tajusin, etten enää voisi toteuttaa teoksia lain toteutuessa. Harvat yritykset suostuvat kommunikoimaan julkisten taideteosten tilausten suhteen verokortilla, sen tullessa palkanmaksajalle liian kalliiksi (en muuten vielä tiedä lasketaanko verokortillakin tehty työ työsuhteen ulkopuoliseksi? Jos, niin vielä enemmän kusessa ollaan), joten olisin taas pakotettu käyttämään laskutusfirmaa. Työstä maksettava palkka on kuitenkin niin pieni, ettei sen takia vaan voi ryhtyä yksityisyrittäjäksi. Lain silmissä olisin kuitenkin yrittäjä, vaikka mitään työtä ei seuraaville kuukausille olisi. Olen tehnyt myös muutaman kuvituksen vuodessa, mutta tämän lain astuessa voimaan en uskalla ottaa kuvitustöitä vastaan. Olin myös aloittanut erään kurssin suunnittelun taidekouluun... tätäkään ei kannata tehdä!

Kiitos Lakiesitys HE/94/2015. 

Allekirjoita adressi täällä

Olin tänään todella iloinen pakattuani teokseni kuljetusvalmiiksi. Onko tässä viimeinen oman alani palkkatyö? Nyt tukehdun sen kanssa kuplamuoviin.

 

 

 

 

Pages