Ladataan...
Sairaan Ihana Sanni

Hirveet paineet tuli kun eräs vakilukija (olkoon nyt nimerkiltään "Äiti") kysyi jo melkein viikko sitten, että miksi et ole kirjoitellut? Joteskin vakitahtini on ollut noin 1 postaus/vko. Ihan silleen miten itsestään tulee. Nytkin on pyörinyt erilaiset kirjoitusaiheet mielessä, mutta en ole kai malttanut elämältä. Tai sitten norjalainen sarja Skam on siihen syy, ainakin joinakin päivinä. Katsoin kaikki kolme kautta kolmessa illassa, yössä ja aamussa. Jokaisessa kaudessa on omat rakkaustarinansa. Olen ihastunut yhteensä viiteen teiniin viikonlopun aikana. Nyt sitten yritän päästä heistä kaikista yli ja ymmärtää sen, ettei heitä ole olemassakaan ja vaikka olisikin olisin heidän silmissään vanhus. Tai ehkä olen sarjan Noora 36 vuotiaana?  

Nyt kun olen pääsääntöisesti kitunut viimeiset 1,5vuotta, saan varmaankin hehkuttaa elämän ihanuutta? Vihdoinkin tunnen olevani kokonainen yksin. En kestä sitä heikkoutta itsessäni, jonka huomaan ajautuessani parisuhteeseen. Muutun avuttomaksi ja lopulta rupean inhoamaan itseäni. Myöskin se, ettei exäni voinut hyväksyä eräitä puolia minusta sai minut oikeastaan vihaamaan itseäni. Nyt en enää näe itseäni vain pahana ja huonona, vaan voin hyväksyä itseni ja olla vain oma itseni. Kuinka ihanaa! On tietysti parasta olla tämän ikäinen- en palaisi mistään hinnasta vuoteen -96. Olen varmaan vasta tänään yhtä viisas mitä Skamin teinit. Sarjassa on tosi hyvää keskustelua esim feminismistä ja homoseksuaalisuudesta. Yksi ystävä totesi, että olisi varmaan säästynyt terapialta, jos tämä sarja olisi tullut meidän nuoruudessa. Joten katsokaa! Löytyy areenasta. 

Tämä on ollut mahtava viikko. Piti kertoa yhdestä näyttelystä, yhdestä kirjasta, yhdestä ravintolasta, yhdestä teatteriesityksestä, yhdestä saunasta ja avannosta- mutta nyt oon vaan iloinen kun sain ystävältä vaatteita. Mun vaatteidenostolakko on kestänyt 8kk ja vielä 4kk jäljellä. Ystävä itse kutsui vintilleen penkomaan kirppiskamaa ja sain ottaa mitä haluan. Ekana tällainen hieman outo valinta: tekonahkahame. Kokeilin tätä vähänku vitsillä, mutta olikin tosi mukava ja jos tän kanssa yhdistää esim tämän kukkapaidan, se ei ole enää ihan niin kinky. Sain siis myös tämän paidan.

Hameen kanssa sopii myös tämä musta napapaita. Ehkä tällästä kokonaisuutta en osaisi käyttää.. tulis liian tyrkky olo. Vaikka ei tyrkyssä lookissa ole mitään vikaa, mutta itsellä olis epämukava olo. Ja tässä nyt kun mietin niin ei mikään tyyli ole tyrkky! Tietysti saa pukeutua miten haluaa ilman, että kukaan puuttuu, häiritsee tai määrittelee pukeutumisen perusteella.

Tässä tällainen polyester mekko. Yleensä en tykkää keinokuidusta kun se hiostaa ja tuntuu ikävältä iholla, mutta tämä on tosi pehmee ja ohut. En kyllä yhtään tiedä tuleeko tätäkään käytettyä. Mutta mun tosissaan tulisi opetella pitämään uudenlaisia vaatteita kun oon niin jämähtänyt tietynlaisiin trikoohameisiin ja paitoihin ja lempivärini on musta. Siis kyllähän sillä on mulle paljonkin merkitystä minkälaisia vaatteita käytän, mutta en tykkään että mulla olis sellanen olo että pomppaan esiin porukasta. Tai että tunnen vaatteen päälläni jotenkin epäistuvana tai ylipäänsä tunnen sen. 

Sit vielä raidallinen maximekko. Just tällaista oon toivonut vaikka varmaan käytän tätä vaan yöpaitana. Lämpimämmällä tää on varmana kiva farkkutakin tai lyhyen villatakin kanssa, mutta talvitakin kanssa näyttää vaan typerältä jos on pitkä mekko. Suuret on nää nykyset murheet!

Ihan helvettiä muuten ottaa näitä selfieitä!! Aina samat maneeriset poset ja tosi hankalaa saada vaatetta esille sellasena mikä se livenä on. Huh! Olen uupunut!

Kiitos maailman paras Emma näistä vaatteista!

Ladataan...
Sairaan Ihana Sanni

Uuden teokseni idea syntyi kun ensi kesänä Hyvinkäällä järjestettävän TAJU-2017 näyttelyn kuraattori soitti ja halusi näyttelyyn vanhan teokseni vuodelta 2010. Tein teoksen sydänsuruissani. Jyri ei enää halunnut kiusata minua vaiheilullaan ja päätti lopettaa lähes vuoden kestäneen tapailun. Piirsin sata tuntia ja juuri ennen kuin teos valmistui Jyri halusikin olla taas kanssani. Nyt tästä on kulunut 7 vuotta ja olemme tehneet yhdessä lopullisen eropäätöksen. Kuraattori siis pyysi näyttelyyn teoksen, joka on ollut minulle ns. erotyö. Hän kertoi tilassa olevan tilaa toisellekin teokselle, voisin tuoda jotakin vanhaa tai tehdä uutta. Varmaan muutama päivää ennen olin miettinyt ahdistuneena tuplapeittoa, jonka saimme häälahjaksi ja jonka alla olimme aina nukkuneet. Pystyisinkö vielä jatkossa nukkumaan tämän peiton alla (tai saisinko laitettua siihen ylipäänsä pussilakanaa: teimme sen aina kaksin)? Silloin keksin, että maalaan peittoon kangasväreillä meidät nukkumassa. Idea tuntui tosi hyvältä, toimisi kuvaparina myös vanhan teokseni "I had a dream" kanssa. Teos on kooltaan 1,5m x 2,3m ja piiretty puuväreillä.

Pikkuhiljaa tajusin, etten pystyisi maalaamaan peittoon. Se on liian pehmeä täytteensä takia eikä kankaan pingottaminenkaan olisi mahdollista. Päätin ommella peiton itse. Tajusin, ettei katsojalle ole kuitenkaan merkityksellistä onko peitto juuri se peitto, jonka alla olemme nukkuneet. Päätin ostaa hyvää kangasta, maalata kuvan siihen ja lopulta ommella peiton. Oppisi samalla yhden uuden asiankin. 

Kuvittelin, että kuva, jonka maalaan tulisi ottaa työhuoneellamme. Mielessäni oli, miltä sen haluan näyttävän. Minun kainalossani kissa, vieressä Jyri peiton alla. Katja-koira jalkopäässä. Lopulta lavastaminen eläinten kanssa tuntui liian hankalalta. Yhtenä aamuna Jyri otti minusta ja kissasta kuvan. Kun ystävä tuli kylään laitoin Jyrin makaamaan sänkyyn ja ystävän siihen viereen asennossa, jossa itse olin Jyrin ottamassa kuvassa. Lopuksi lisäsin photarilla  itseni ystävän tilalle ja Katjan jalkopäähän. Kuvankäsittelytaitoni ovat surkeat mutta saan siitä itse selvää. 

Seuraavaksi mietin koon sopivaksi heijastamalla kuvan seinään. Halusin ihmishahmojen olevan realistisen kokoisia tai hieman suurempia. Mietin myös yleisten sänkyjen kokoja (teoksen voi esittää seinälle ripustettuna tai sängynpeitteenä sängyllä). Päätettyäni ostin kankaan ja sitten vasta rupesin murehtimaan sitä kuinka käytännössä maalaan suurta (1,6m x 2m) kangasta. Käytäntö voisi olla fyysisesti terveelle henkilölle ihan ongelmaton, teoksen voisi tehdä vaikka lattialla. Itse en pysty työskentelemään lattiatasossa. Pyörittelin, miten saisin pienempiä osia pingotettua kerralla ja kuinka se oikeasti toimisi. Kunnes keksin tehdä kuvasta tilkkutäkin. Näin voisin työskennellä selkääni kuunnellen istuvalteen tai seisaaltaan, ihan missä vain. 

Viimeviikon aikana tulostin kuvan 20cm x 20cm osissa, leikkasin ne ja kiinnitin sen seinälle.

Seuraavaksi leikkasin tilkut. Tänään aloitin ensimmäisen kuvan maalaamisen. Laskin, että minun pitää maalata seuraavat 4kk kuva päivässä, näin ompelulle jää aikaa kaksi viikkoa. Teos on tulossa Tampere-taloon esille toukokuussa.

Nyt jo pikkuisen jännittää tuleeko tämän kanssa kova kiire? Kangasväritkin haisivat ihan tosi pahoille. En ole huomannut tätä ongelmaa aikaisemmin, joten hajuherkkyyteni on pahentunut siitä kun viimeksi niitä käytin. Nyt pitää vaan toivoa, ettei joudu olemaan päänsärkyisenä koko lopputalvea ja kevättä. Vaikka jännitänkin aina maalamisen aloittamista tuntui se taas aivan ihanalta! 

Ladataan...
Sairaan Ihana Sanni

Vegaanihaasteen vegaaninen tammikuu on yksi maailman paras juttu! Se on myös tehty helpoksi tuutoreiden sekä reseptejä ja hyödyllisiä tietoja sisältävien uutiskirjeiden avulla. Tänävuonna myös jotkut ravintolat ovat lähteneet mukaan. Haasteeseen osallistuvista ravintoloista löytyy vähintään yksi vegaaninen annos. Klikkaamalla tästä näet kaikki mukana olevat ravintolat.

Itse näin tamperelaisena varmasti hyödynnän eniten Tampereen tarjontaa. Meillä on tapana käydä äidin kanssa kerran viikossa lounaalla ja tämän kuun aionkin käydä vain ravintoloissa, jotka ovat haasteessa mukana (tiedoksi sinullekin äiti!). Eilen menimme Pikkubistro Kattilaan. Tämä oli ensimmäinen vierailuni Kattilassa. Olen jo aikaisemmin ihaillut ravintolaa ulkoapäin. Lounas maksaa kympin ja ravintolassa on pöytiin tarjoilu. Annoksiin kuuluu pieni alkusalaatti (oli raikas ja ihana) ja leipä (sain tuoreen vehnäsämpylän tilalle siemennäkkärin).

Lounaaksi oli vegaaninen carbonara. Pasta oli härkäpapupastaa. Masu tuli täyteen eikä se ole aina itsestäänselvyys lounaspaikoissa!

On tosi ihanaa kun ravintoloiden vegaaninen tarjonta on ainakin tämän kuun vähän laajempaa. Toivon kuitenkin, että nämä annokset jäisivät ravintoloihin ihan vakituisesti. Ottaen huomioon vegaaniruokailijoiden kasvavan määrän kuuluisi jokaisessa ravintolassa olla myös heille vaihtoehtoja. Mielestäni jos näin ei ole, on ravintola suoraan kivikaudelta! Itse en ole vegaani. Ruokavaliostani noin 3% koostuu juustosta ja ulkona syödessä olen joustavampi. Ajattelen kuitenkin, että vegaanius on maailman paras juttu ja pelastaa eläimet ja myös maapalloa. En koskaan mainosta blogissani eläinperäisiä reseptejä, koska haluan edesauttaa tehotuotantoa mahdollisimman vähän. 

Kiitos ihmisille, jotka keksivät vegaanisen tammikuun ja jaksavat auttaa ihmisiä niin, että siirtyminen eläinperäisistä tuotteista kasviperäisiin on helpompaa! Suuri arvostukseni teille!

Ladataan...
Sairaan Ihana Sanni

Näin se menee, elämä on aaltoilua ja nyt huomaan, että kolme viikkoa kestänyt superpaska-ahdistus on selätetty. Tai en minä sitä mitenkään selättänyt, sen aika vain meni. Kävelin juuri tosi pitkän lenkin haukkuni kanssa ja kehossa oli ihana keveys. Jos pystyisin juoksemaan olisin juossut pitkän matkan kovaa vauhtia, jaloissa ja päässä oli iloinen ja voimakas olo. Täältä tullaan elämä!

Tämä ahdistusputki pelästytti, koska vaikka koen jotenkin olevani kroonisesti ahdistunut ovat huonoimmat hetkeni usein aika lyhytkestoisia. Yleensä voin olla maksimaalisen ahdistunut vain tunnin ja sitten pääsenkin täysin siitä tunteesta pois. Päiväni ovat olotiloissaan hyvin vaihtelevia. Koen suuria epäonnistumisen tunteita, kamalaa surua, mutta myös vastapainoksi onnistumista ja iloa. Nyt kuluneena kolmena viikkona tunsin olevani kokojan tauotta ikäänkuin harmaan peiton alla joku pitämässä kaulastani kiinni kuristusotteella. Paniikkikohtauksesta toiseen. Aamut olivat kamalia, heti silmät avattua epätietoisuus siitä kuinka tästä päivästä selviää, miten saan työt ajatuksen tasolta aloitetuksi, mitä helvettiä tänään teen? Etenkin kun on itse itsensä pomo ei oikeasti saanut juuri mitään aikaiseksi. Olen vain haahuillut nämä viikot tehden ehkä tunnin päivässä jotakin tulevaa työtä edistävää. Aikaa on ollut mutta en käsitä mihin sen ajan käytin. En vaan muista.

En tiedä olisiko tällaisia hetkiä tullut ilman eroa? Onko ajatus elämän merkityksettömyydestä eron syytä? Ajattelin, että ihan sama vaikka kuolisin. Tietysti normaalistikin kyseenalaistan olemistani- ihmisten olemista- maapallolla, mutta nyt ne tunteet ja ajatukset voimistuivat vähän liikaa- ottivat kaiken tilan. Yksin asuminen onkin ollut yllättävän kamalaa. Jyri on matkustellut aina paljon ja olen ollut usein pidempiäkin aikoja yksin nauttien yksinolosta kotona. Näiden viikkojen aikana yksinäisistä illoista kotona tuli painajainen. Ei kuulu mitään, ehkä vain eläimen askeleet portaissa. Aajtukseni menevät ympyrää (tajusin, että pitää kuunnella musiikkia peittämään oman pään äänet). Ja tämähän vain jatkuu ja jatkuu... kunnes taas sopeudun siihen, että asun yksin ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen. On todella helpottavaa kun ymmärtää, että tämä on vain osa sopeutimista, ottaa pitkän ajan että mieli ja ruumis taas tottuu uuteen vallitsevaan tilaan. 

Tänään olen jopa innoissani uudesta työstä, jonka konkreettisen aloittamisen valmistelut alkavat olemaan lopuillaan. Olin jo näiden viikkojen aikana ihan varma, etten enää koskaan pysty tekemään työtäni. Nyt on taas onneksi vähän helpompaa olla Sanni.

 

Ladataan...
Sairaan Ihana Sanni

Olen niin onnellinen siitä, että olen selvinnyt lumitöistä. Tein sellaisen päätöksen, että teen lumityöt vaikka kolmesti päivässä, jolloin lunta ei ole liikaa kerralla ja on silloin selälle kevyempää. Jos lunta ei sada koko päivää jaan pihan kolmeen osaan tehden aamulla yhden, päivällä toisen ja illalla kolmannen osan. Yläpiha on kaikista rankin, koska se pitää tehdä sellaisella isolla lapiolla. Yläpihassa on parkkipaikka ja tie polttopuille. Keskipihaan kuuluu puiset portaat, niiltä tie ulko-ovelle ja ulko-oven edusta. Tämä hoituu helpoiten harjalla. Lumi on ollut nyt sellaista kevyttä ja puuterimaista. Kolmas osa on alapiha. Sinne vievät betoniportaat, saunan edusta ja polku kompostille. Pienessä pihassa paljon portaita, kulmia ja tasoja. 

Jos lumen antaa vain kasaantua ja lisääntyä ja vielä tallaa sitä kulkiessaan tiiviimmäksi, on sen luominen lopulta liian rankkaa. Kun murehdin syksyllä ystävälleni tulevia lumitöitä ja sitä, että en välttämättä pysty niitä tekemään hän ihmetteli miksi en vain tee kinttupolkua. Syy siihen on se, että asun rinteessä ja pihani on yhtä alamäkeä. Jos siis pakkasella sataa lunta ja alan tekemään kinttupolkua ja sitten tuleekin lämpimämmät säät ja lumi sulaa ja sitten taas pakastuu, tulee pihasta maailman vaarallisin. Vuosien takaa muistan kyllä niitä aikoja kun pihani näytti jääradalta. Ja jos kaadun, hajoan varmaan sadasta kohdasta.

Yläkerrassa on +18 astetta, ulkona -12. Kun pakkanen menee yli kymmeneen alkaa yläkertakin kylmenemään. 18 on vielä siedettävä lämpö, mutta 17 jo liian kylmä. Yläkertaa lämmittää lämpöilmapumppu, jonka tehot alkavat laskemaan pakkasen mennessä alle -15. Yläkerrassa on onneksi porinmatti jolla lämpöä saa nostettua kahdella asteella. Porinmatti ei valitettavasti varaa, mutta saa huoneen nopeasti lämpimäksi ja lämmittää noin neljä tuntia. Olin aamulla niin onnellinen pilkkoessani puita pienemmiksi (olen tässä hommassa aivan surkea! Nauran ääneen itselleni tässä puuhassa). Myös se, että aurinko paistaa ja saan lumityöt tehtyä antaa toivoa tulevaan. Tuntuu ihmeelliseltä asua 5km keskustasta ja elää tällaista maalaiselämää. Tällaiset arkiset asiat tekevät minut onnelliseksi ja etenkin se, että selviää yksin ilman muiden apua. Tietenkään en ole kivuton näiden töiden jälkeen, nytkin hermosärkyä jaloissa, mutta olen sellaisiin kipuihin jo niin tottunut. Olen kuitenkin niin paljon paremmassa kunnossa kuin kesällä.

Kun muutin tänne 8,5v sitten en todellakaan ajatellut millaista omakotitaloasuminen on. Olin vain unelmoinut pihasta koirilleni ja vapaudelle huutaa. Tiedän, että en ole omakotitaloihminen. Mutta olen kyllä päässyt kosketuksiin asioiden kanssa jotka tuottavat suurta nautintoa sekä saanut oppia käytännöllisiä asioita, joista on vain hyötyä. Usein unelmoin helpommasta asumismuodosta, niin että kun joku homma ei toimi voi vaan soittaa talonmiehelle. Koen myös huonoa omaatuntoa kun asun näin tilavasti ja hienosti yksin. Tästä talosta lähteminen ei kuitenkaan olisi niin helppoa kun se on myös kasvanut osaksi minua. Juuri nyt ahdistaa aika paljonkin kun jäin tänne Jyrin ja minun rakentamaan kotiin, meidän muistoihin. Vaikka Jyrin muutosta on jo 6 viikkoa saan välillä paniikkikohtauksia kun tajuan ettei hän asu täällä enää. Kuusi vuotta on kuitenkin pitkä aika. Pikkuhiljaa näiden seinien sisälle syntyy kuitenkin uutta elämää, ei vain sellaista, joka muistuttaa meistä.

 

Ladataan...
Sairaan Ihana Sanni

Tänään haluan miettiä millainen vuoteni 2016 oikeasti oli? Ensimmäisenä tulee mieleen sana PASKA jos pitäisi antaa otsikko. Minulla on pieni taskukalenteri, johon kirjoittelen päivittäin muutamalla sanalla tekemisiäni/tunteitani. Nyt otan sen esiin, luen sen läpi ja selvitän: millainen vuosi 2016 oli minulle oikeasti? Silloin jos en heti mieti vain sairastelujani ja eropäätöstä, enkä anna niiden määritellä koko vuotta. Sitten jaan toteamukseni täällä, suljen koneen ja katson huomiseen.

Heti vuoden alussa kuoli koirani Tiina. Tiina oli jo vanha ja olin valmistautunut ystävän lähtöön ainakin vuoden. Koen vanhan eläimen kuoleman luonnollisena poislähtönä, enkä itke kuolemaa viikkotolkulla. Samoin ajattelen esim David Bowien kuolemasta. En tajua miksi monien mielestä hänen kuolemansa tekee vuodesta 2016 niin paskan. Vanhat ihmiset ja eläimet kuolevat aina!

Vaikka olin vapautunut sairaalasta selkäni takia vasta muutama kuukausi sitten eivätkä kivut menneet pois, ilmoittauduin työväenopistossa yhteen jumppaan ja asahiin (koska kaikki ammattilaiset sanoi: liiku!). Lisäksi menin meditaatiokurssille. Aika harvoin pystyin osallistumaan urheilujuttuihin ja koin rahojen menevän hukkaan. Jos selkä tai niska ei ollut kipeä, olin flunssassa. Meditaation koin itselleni parhaaksi stressin lievittäjäksi ja parannuskeinoksi abaut kaikkeen. Mutta silti en ole meditoinut kuin kerran kesän jälkeen. Se on sellainen asia, jota yritän vuonna 2017 tehdä enemmän. 

Surin alkuvuodesta kesään menetettyjä lempiurheilulajeja, eniten nyrkkeilyä ja nykytanssia. Aina kun puhuin niistä, itkin. Enää en itke, mutta esimerkiksi eilen ystävän tanssiessa pullonpyörityksessä tanssia nimeltä "metsä", tunsin ihan kamalaa kateutta kyvystä liikkua ihan miten haluaa ilman kipua. Nyt olen onnellinen, että pystyn venyttelemään, kävelemään ja käymään kevyemmillä jumppatunneilla/vesijumpassa ilman kovaa kipua. En ole menettänyt liikuntaa ihan kokonaan. Toivoisin silti vielä joskus pystyväni juoksemaan, lyömään, tanssimaan ja hyppäämään. Maaliskuussa pääsin hiihtämään jäälle ja rakastuin siihen. Nyt odotan järvien jäätymistä kunnolla. 

13.4.2016 on paras päivä. Täytin 36 vuotta ja sain tiedon yksi vuotisesta apurahasta taiteelliseen työskentelyyn. On ollut ihanaa tehdä töitä ilman taloudellista painetta. Työpäivät ovat olleet lyhyitä, lomaa en ole osannut erikseen pitää, yhdistän loman ja työn ja se sopii minulle. 

Päänsärkyputket ovat olleet parin vuoden ajan kamalia, pahimmillaan 30 päivää. En ole löytänyt toimivaa estolääkitystä ja täsmälääkkeitä meni kuukaudessa yli enimmäissuositusten.

Olin päättänyt rakastaa Jyriä, jäädä suhteeseen johon joskus menin. Muistan, kuinka muutama kuukausi ennen eropäätöstä puhuin ystävän kanssa, kuinka me ei kyllä koskaan erota. Ystävä ajatteli samoin. Nyt tajuan, että pelkäsin niin eron tuomaa tuskaa ja päätin sivuuttaa sen ns.valehtemalla itselleni. Onhan maailmassa monenlaisia suhteita, kyllä meidän voi olla tällainen. Olen kiitollinen Jyrin rohkeudesta lopulta lopettaa suhde. Aika pian itsekin myönsin itselleni että tämä on ainoa oikea päätös.

Tämän jälkeen päänsäryt vähenivät radikaalisti eivätkä ne enää kontrolloi elämääni.

Ikuisuudelta tuntuva levyprojektimmekin toteutui lopulta. Tämä Sunny & Cloudy kasetti on ollut minulla unelmana pitkään. Keikkailimme aika paljon alkuvuodesta. Kun kasetti ilmestyi alkoi Jyrin työmatkat ja taukoa on ainakin tulevalle huhtikuulle. Kasetin voi tilata itselleen ainakin Jukan Musiikista. Unelmoin omasta solo-projektista (itseasiassa jo 10 vuotta) ja mietin, onko mielenkiintoa ja energiaa sitten molempiin? Toisaalta mietin, unohdanko musiikin ja keskityn vain kuviin. Tämä musiikkiasia on minulle ehkä vähän surullinen ja ahdistava, että onko minulla taitoa sittenkään yksintekemiseen? Se yksi nainen vei jo nimenikin.

Ystävät ovat olleet merkityksellisiä, on ollut paljon hauskoja juhlia ja hetkiä, arkista itkemistä sohvilla. Vasta eron jälkeen olen nähnyt kuinka paljon on ystäviä. Saa olla kiitollinen ettei koskaan tarvi olla yksinäinen. Aina joku ymmärtää ja antaa apua. Suhde äitiinkin on parantunut. Sukujuhlissakin on ollut ihan mahtavaa! Huomaan kuinka olen kuitenkin kasvanut ja olen rohkeammin oma itseni ja se helpottaa kaikenlaisia sosiaalisia tilanteita. Enää ei näe itseään erilaisena, vaan on ymmärtänyt kaikkien olevan oikeastaan aika samanlaisia. En koe, että ihmiset tuomitsisivat (niinkuin nuorempana) kun olen vain uskaltanut olla avoimempi. Kun paljastaa omat kipupisteensä saattaa yllättävällä ihmisellä ollakin ihan samanlaisia juttuja. Ei tarvitse hävetä mitään. Kasvaminen helpottaa kaikkea.

Vuosi on tuntunut lyhyeltä, kai se lyhenee vaan kun vuodet lisääntyvät. Tuntuu, kuin olisin vanhentunut enemmän kuin aikaisemmin, uskoisin synkkien tapahtumien vaikuttavan tähän. Yritän kyllä uskoa, että vielä nuortuisin vähän, löytäisin sitä pikkutyttöä itsestäni enkä vain murehtisi. Tulevana vuonna haluan taas yrittää keskittyä enemmän tähän hetkeen ja kaikista eniten toivon pystyväni tekemään työtä sen eteen, että en olisi itse itseni vihollinen ja tuomitsija. Tajuaisin ettei minun tule olla tuottava yksilö, vaan pelkkä laiskottelukin tekee minusta arvokkaan. 

Toivon vuodelle 2017 kasvamista ja lempeyttä!