5 keinoa olla oman itsensä terapeutti

dsc_0538.jpg

Ajattelin, että voisin listata 5 keinoa olla oman itsensä terapeutti, jotka olen kokenut hyödyllisiksi vaikeiden tunteiden ja elämäntilanteiden käsittelyssä. Lisäksi itse olen jonottanut jo puoli vuotta julkisen puolen psykologin vastaanotolle eikä aikaa vieläkään ole kuulunut… Siksi odotellessa täytyy vain keksiä keinoja olla oman itsensä terapeutti. Olen muutenkin sitä mieltä, että jokaiselle ihmiselle tekee hyvää välillä istua itsensä kanssa alas ja kysyä itseltään mitäs minulle nyt kuuluu. Mitä tunteita ja ajatuksia on kulloinkin pinnalla? Oman itsensä äärelle pysähtyminen on kullan arvoista aikaa, jota kenenkään ei saisi unohtaa.

 

 1. Kirjoittaminen

 

Kirjoittamisesta on tullut erityisesti parin viime kuukauden aikana suuri voimavarani. Kirjoitan, kun tuntuu pahalta. Kirjoitan, kun en tiedä mihin suuntaan sitä pitäisi askeltaa. Kirjoitan, kun tarvitsen rohkaisua. Kirjoitan, kun haluan rauhoittaa mieltäni. Kirjoitan yksinkertaisesti silloin, kun tuntuu siltä.

Olen huomannut, kuinka paljon jo ihan muutaman lauseen kirjoittaminen auttaa. Yleensä päässä vellovat sekalaiset ajatukset selkeytyvät huomattavasti, kun ne muotoilee sanoiksi. Päänsisäiset möröt pienenevät heti paperille päästyään eivätkä enää näytä niin uhkaavilta. Kirjaimellisesti kirjoitan päässä pyörivät ajatukset pois mielestäni ja se todellakin helpottaa.

Kirjoittaminen kannattaa aloittaa pienistä jutuista. Itse otin reilu kuukausi sitten tavaksi kirjoittaa edes pari lausetta joka ilta Päivän ajatus -muistikirjaani. Muutaman lauseen ehtii kirjoittaa aina ja jo sekin auttaa hahmottamaan kulunutta päivää. Sen lisäksi pienempään muistivihkoon kirjoitan kiitollisuuspäiväkirjaa ja samalla vähän myös tavallista päiväkirjaa. Joskus kirjoitan pitkät pätkät siitä, miltä juuri nyt tuntuu ja mitä on mielessä ja toisinaan ihan muutama sana riittää. 

Päivittäisen kirjoittamishetken lisäksi välillä tykkään tehdä tietoisia kirjoitusharjoituksia. Otan kynän ja paperia ja alan vain kirjoittamaan siitä, miltä juuri nyt tuntuu. Jos en tiedä, mitä kirjoittaisin aloitan lauseella ”En tiedä, mitä kirjottaisin” ja jatkan siitä. Hyviä aloituksia kirjoitusharjoitukselle ovat myös esimerkiksi ”Mitä tekisin, jos en pelkäisi” tai ”Mitä todella toivoisin”. Jos aloittaa kirjoittamaan jostakin, voi huomata kuinka mielestä purkautuu kerralla oikein kunnon ajatusten vyyhti. 

Parasta kirjoittamisessa on todellakin se, kun huomaa mielen keventyvän jokaisen sanan myötä. Joskus tuntuu ihan siltä kuin ajatusteni solmut aukenisivat kynän kulkiessa paperilla. Kirjoittamista kannattaa siis kokeilla erityisesti silloin, kun on vähän sekaisin ajatustensa kanssa. Tai jos ajatuksia tuntuu olevan vähän liikaa, niin niiden purkaminen pois mielestä kirjoittamisen avulla voi todella keventää oloa. Ennen kaikkea, vaikka mielen päällä ei olisi mitään akuuttia, on kirjoittamisen opettelusta varmasti hyötyä itse kullekin. Päivittäinen hetki muistikirjan äärellä laittaa pysähtymään oman olon äärelle ja todella miettimään missäs sitä nyt ollaankaan. 

Ps. On myös mielenkiintoista lukea omia raapustuksiaan jälkikäteen ja huomata kuinka tunteet ja ajatukset todella elävät päivästä toiseen!

 

collage1_0.jpg

 

 1. Liikunta

 

Suurimmalle osalle ihmisistä liikunta on varmasti tutuin keino tuulettaa aivoja ja hengähtää hetkeksi arjen keskellä. Itselläni liikunta on aina ollut osa elämääni jossakin muodossa. Sitä on kyllä tullut purettua jos jonkin moista tunnemyräkkää niin salilla kuin lenkkipolullakin. Erityisesti koen, että saan juoksemisesta tarvitsemaani voimaa ja selkeyttä elämääni. Niin kuin edellisessä postauksessa kirjoitinkin aioin ehdottomasti palauttaa juoksuharrastuksen taas osaksi elämääni ja hyvinvointini ylläpitoa. Tarvitsen myös kunnon hikiliikuntaa, jotta pysyn paremmin järjissäni!

Kuitenkin, jos liikuntaa käyttää tunteiden purkamisessa ja käsittelyssä, olisi hyvä muistaa ettei siitä saa tulla pakko. Jos pakottaa itsensä salille tai lenkkipolulle hampaat irvessä, ei tulos tule olemaan ainakaan mielenhyvinvoinnin kannalta toivottu. Kunto siinä varmasti nousee, mutta terapiakeinona pakkopulla ei ikinä toimi. Liikunta pitäisi olla sellaista, josta todella tykkää ja joka saa olon tuntumaan hyvältä jälkeen päin. Joskus tietenkin pieni lempeä tuuppaus lenkkipolulle tai muualle hikoilemaan on varmasti paikallaan, mutta omaa oloa on silti hyvä kuunnella! 

Parasta liikunnassa on, että hien mukana voi elimistöstä todella purkautua samalla jotakin muutakin kuonaa. Ehkä patoutunutta tunne-energiaa tai ylimääräisiä ajatuksia. Liikuntaan keskittyminen voi olla myös hyvä tapa saada jotakin muuta ajateltavaa elämän myrkyissä. Kun keskittyy tietyn ajan täysillä liikuntaan, voi huomata mielen olevan taas kirkkaampi treenin jälkeen, kun aivot ovat saaneet hetken paussin. Onhan myös ihan fakta, että liikunnassa vapautuu endorfiinejä, jotka omalta osaltaan lisäävät hyvää mieltä. Liikunnasta on siis varmasti hyötyä itse jokaiselle, kunhan vain valitsee sellaisen lajin, josta todella tykkää!

 

 1. Luonnossa olo

 

Luonnossaolo on ehkä parasta lääkettä ihan mihin vain vaivaan. On ihan tutkittuakin, että esimerkiksi metsässä ololla on paljon positiivisia vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin. Varmasti sekä kehon että mielen tasolla. Erityisesti Helsingissä asutun vuoden aikana olen itse oppinut arvostamaan luontoa yhä enemmän. Jotenkin sitä välillä vain kaipaisi hiljaisuutta ja yhteyttä luontoon ennemmin kuin liikenteen melua ja kiireisiä ihmisiä. 

Jos takapihaltasi löytyy metsä, puisto, järvi tai ihan mikä vaan luonnon ilmentymä, vietä siellä enemmän aikaa. Laita puhelin pois ja ime itseesi luonnon rauhallisuutta. Hengitä keuhkoihisi raikasta ilmaa ja kuuntele luonnon omia ääniä. Luonnossa ei tarvitse tehdä mitään ihmeellistä. Kunhan vain on. Kävelee vaikka tai ihan istuu alas ihmettelemään. Ihan ympäristön tarkkailukin jo rauhoittaa mieltä. Välillä tekee hyvää vain olla pieni ihminen suuren ja kauniin luonnon ympäröimänä.

Helsinkiläisenä nautin kovasti kävelylenkeistä Töölönlahden ympärillä ja Tokoinranta on mielestäni todella kaunis ihan vain istuskeluun. Vanhempien luona käydessäni käyn koirien kanssa kävelyllä luonnossa ja annan mielen vain olla. Annan mielen vaeltaa sinne minne on vaeltaakseen. Mielestäni olisi myös todella ihanaa mennä patikoimaan ja tuntea luonnon rauhoittava vaikutus kokonaisvaltaisesti. Ehkä luonnossa olosta on pikku hiljaa tulossa seuraava trendijuttu, kun ihmiset todella ymmärtävät luonnon hyvät vaikutukset hyvinvointiin!

 

dsc_0514.jpg

 1. Meditoiminen ja jooga

 

Vaikka joogakin on liikuntaa, halusin erotella joogan ja meditaation aivan omaksi kohdakseen, koska niiden luonne poikkeaa niin paljon tavallisesta salitreenistä tai muusta liikunnasta. Joogassa keskitytään nimenomaan mielen rauhoittamiseen ja hetkeen pysähtymiseen. Joogan avaimena on hengitys ja siihen keskittyminen. Silloin, kun keskittää kaiken huomionsa hengitykseen, keho rentoutuu ja mieli hiljenee. Lisää kokemuksiani joogan rauhoittavasta ja parantavasta vaikutuksesta miele hyvinvointiin voit lukea täältä

Sama idea pätee myös meditaatiossa. Meditaatiossa ylimääräiset ajatukset ohjataan lempeästi pois mielestä palauttamalla ajatukset aina hengitykseen. Meditaatio voi olla ihan lyhyt harjoitus, jossa vain sulkee silmät ja tietyn ajan keskittyy vain hengitykseen. Itse laitan joskus ajastimen päälle vaikka viideksi minuutiksi ja sen ajan sitoudun olemaan hiljaa mieleni kanssa. Yleensä ajastimen hälytys havahduttaa hereille, kun on ehtinyt jo vaipua mielen hiljaisuuteen. Mediaation harjoittelussa voi myös hyödyntää erilaisia ohjattuja harjoituksia. Esimerkiksi olen kuullut Headspacen olevan hyvä sovellus juurikin lyhyitä meditaatioharjoutuksia varten. Itse en ole vielä sovellusta kokeillut, mutta se on ehdottomasti seuraavana listalla!

Meditaatio ei ole myöskään sidoksissa paikkaan tai aikaan. Peritaatteessa meditaatiota voi harjoittaa ihan missä vain. Bussissa, työpaikan kavihuoneessa, kassajonossa… Pääasia on vain, että hiljentää mielen hetkeksi ja antaa hengityksen johdattaa. Mediaatioharjoitus voi ollakin vaikka kolme syvää sisään ja ulos hengitystä. Hengitykseen keskittyminen maadoittaa nopeasti tähän hetkeen ja ihan pienikin harjoitus varmasti rauhoittaa mieltä päivän seuraavia haasteita varten. Haastan siis sinun kokeilemaan meditaatiota seuraavan kerran jotakin odottaessasi. Keskity hengitykseen se aika, minkä muuten selaisit puhelinta esimerkiksi bussia odotellessasi. Voin vannoa, että mielenhyvinvoinnille tekee hyvää säännölliset pienet pysähdykset keskellä arkea! <3

 

 1. Käsityöt, kuten maalaus, neulominen tai ihan vain ristikoiden tekeminen

 

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä olen huomannut kuinka paljon käsillä tekeminen auttaa rentoutumaan. Kesällä herätin henkiin maalausharrastukseni ja nyt pimenevien iltojen myötä olen tarttunut neulontapuikkoihin. Erityisesti olen huomannut, että keskittymiskykyni on parantunut, kun jaksan väkertää hiljaisuudessa jonkun käsityön parissa. Mielestäni on myös todella kiva kuunnella äänikirjoja ja podcasteja tai vaihtoehtoisesti katsoa jotakin sarjaa samalla, kun tekee käsitöitä. Olen ehkä liian menevä ihminen, koska pelkästään sarjan katsominen ilman mitään muuta virikettä on minulle todella vaikeaa. Puikot kädessä se kuitenkin onnistuu enemmän kuin mainiosti!

Käsitöitä tehdässä ei voi myöskään samalla selata puhelinta, mikä on heti yksi askel rennompaa mieltä kohti. Olen huomannut, mitä vähemmän käytän puhelinta, sitä paremmin voin. Käsitöiden tekeminen on siis hyvä tapa irtautua hetkeksi somemaailmasta ja vain keskittyä kulloinkin meneillä olevaan projektiin. Keskittyä ennen kaikkea tähän hetkeen. Erityisesti luovuuden käyttäminen käsitöitä tehdessä tekee tilaa mielelle ja antaa ajatusten kulkea vapaana. Esimerkiksi maalatessa olen huomannut, kuinka terapeuttista on valita värejä ja luoda erilaisia tunnelmia kulloisen fiiliksen mukaan. Sitä kuin purkaa sisäistä maailmaansa käsitöiden kautta vähän samalla tavalla kuin kirjoittaessa paperille. Haluaisin vielä muistuttaa, että käsitöitä terapiakeinona käytettäessä lopputuloksella ei ole mitään väliä! Voi maalata abstraktin sekasotkumaalauksen tai reikäiset villasukat juuri niin kuin mieli tekee. Ei lopputulos merkitse vaan matka, joka on sinne asti kuljettanut!

Tällä hetkellä tosiaan olen ihan hurahtanut neulomiseen. Ala- ja yläasteen vaihteessa neuloin ihan hulluna, mutta sen jälkeen jotenkin vain unohdin koko harrastuksen. Nyt syksyllä oli vain sellainen olo, että tarvitsen joogan lisäksi jonkun uuden rentouttavan harrastuksen. Samalla tajusin tarvitsemani uutta pipoa ja seuraavan kerran lankakaupan ohi kulkiessani kävin ostamassa langat. Nyt pipo on jo valmis ja työn alla on vaaleanpunainen pitsikaulaliina. Välillä suorastaan odotan innolla, että pääsen töistä taas kotiin neulomaan. Ehkä olen mummoutunut liian aikaisin, mutta tällä hetkellä neulominen on juuri sellaista rentouttavaa ajanvietettä, jota tarvitsen!

 

Toivottavasti näistä vinkeistä on teille jotakin hyötyä. Onko sinulla mielessä joku hyvä keino olla oman itsensä terapeutti? <3

 

dsc_0488_0.jpg

Kommentit (2)
 1. SaraMaebelle
  3.11.2018, 09:59

  Moi!
  Mahtava postaus! Olen itekin näiden terapeuttisten juttujen äärellä ollut nykyään enemmän ja musta on tosiaan hienoa että meillä on mahdollisuus olla myös terapeutteja itsellemme. 🙂

  1. Voi kiitos super paljon! Niinhän se on, että meillä jokaisella on mahdollisuus olla myös oman itsemme terapeutteja <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *