5 vinkkiä kestävän vaatekaapin luomiseen

dsc_0255_0.jpg

Kestävän vaatekaapin luominen on ollut mielen päälläni viime aikoina. Jo pari vuotta sitten aloin tietoisesti kiinnittämään huomiota siihen, millaisia vaatteita ostan ja mistä. Uusin Trendi inspiroi pohtimaan vielä vähän lisää myös omia kulutustottumuksiani vaatteiden parissa. Paljon olen muutamassa vuodessa oppinut, mutta paljon on vielä opittavaa. Haluaisin panostaa mm. enemmän eettisiin, ekologisiin ja lähellä tuotettuihin vaatteisiin. Kaikista parhain teko olisi tietysti jättää ostamatta, mutta olen kuitenkin sitä mieltä, että ensiksi on koottava hyvä, toimiva ja kestävä vaatekaappi. Itse unelmoin ns. kapselivaatekaapista, joka olisi mahdollisimman pieni, mutta myös mahdollisimman monikäyttöinen ja kattaisi kaikki vaatetarpeeni. Kuitenkin olen jo onnistunut luomaan varsin toimivan ja käyttöä kestävän vaatekaapin, joten tänään haluan jakaa 5 vinkkiä kestävän vaatekaapin luomiseen. Näitä olen itse hyödyntänyt oman vaatekaappini luomisessa ja aion yhä hyödyntää, jotta voisin tulevaisuudessa pärjätä mahdollisimman vähällä ja samalla minimoida uusien vaatteiden ostamisen ehdottomaan minimiin.

5 vinkkiä kestävän vaatekaapin luomiseen:

1. Suunnittele vaatekaappisi tarpeidesi ja oman tyylisi mukaan

Mielestäni on aivan turha lähteä rakentamaan kestävää vaatekaappia, jos ei ole yhtään perillä omista tarpeistaan ja omasta tyylistään. Tärkeää olisi siis miettiä: millaisille vaatteille sinulla on eniten tarvetta ja millaisia vaatteita käytät arjessaan eniten? Esim: Käytätkö usein rentoja vaatteita vai tarvitsetko työn puolesta jatkuvasti jakkupukua? Omien vaatetarpeiden kartoittamisen avulla on mahdollista lähteä rakentamaan juuri sinun vaatetarpeisiisi vastaavaa kestävää vaatekaappia.

Oman tyylin tunteminen on avainasemassa kestävän vaatekaapin luomisessa. Mitä paremmin tuntee oman tyylinsä (nyt puhutaan omasta henkilökohtaisesta tyylistä eikä vallalla olevista trendeistä, joihin tykästyy) sitä helpompi on ostaa vaatteita, jotka pysyvät käytössä pitkään. Jos taas ei tunne omaa tyyliään, hutiostosten määrä luonnollisesti on suuri ja vaatteita jää ikävästi jopa käyttämättä. Kuitenkin ei hätää, jos oman tyylin kanssa ei ole vielä selvillä vesillä! Omaa tyyliä voi ihan oikeasti myös suunnitella. Itse olen aikoinani tehnyt esim. Pinterestiin useita inspiraatiokollaaseja sekä miettinyt tyyliäni kuvastavia sanoja ennen kuin oma tyylini selkiytyi kunnolla. Oman tyylini määrittelisin kolmella sanalla minimalistiseksi, ajattomaksi ja neutraalin sävyiseksi. Lisäksi omaa tyyliä kartoittaessa on myös hyvä miettiä oma väripaletti. Tykkääkö enemmän pastellisävyistä, mustavalkoisesta vai kirkkaista väreistä? Jo tiettyjen värien valikoiminen osaksi omaa tyyliä, auttaa välttämään hutiostoksia.

 

collage1_2.jpgdsc_0125edit.jpg

 

2. Kierrä vallalla olevat trendit kaukaa ja satsaa perusvaatteisiin.

Kun omat vaatetarpeet ja oma tyyli on kartoitettu, opettele seuraavaksi tunnistamaan vallalla olevat trendit ja pyri välttämään trendihoukuttimiin lankeamista. En suosittele missään nimessä ostamaan vaatetta vain tämän hetkisen trendikkyyden mukaan. Kuitenkin, kun ketjuliikkeet pursuavat vallalla olevien trendien mukaisia vaatekappaleita, on trendien mukaisia ostoksia aivan liian helppo tehdä… 

Siksi suosittelen ennen kaikkea satsaamaan perusvaatteisiin, jotka palvelevat päivittäisiä vaatetarpeitasi. Muotilehdistä löytyy usein listoja vaatekaapin kulmakivistä, mutta niitäkin katsellessa olisi syytä muistaa omat vaatetarpeet. Esimerkiksi jos käy juhlissa kerran vuodessa, laadukkaaseen pikkumustaan ei kannata panostaa ensimmäisten joukossa.

Suosittelen käymään rauhassa läpi oman vaatekaapin ja tekemään listan tarpeellisista kulmakivistä, jotka vielä puuttuvat. On helpompi välttää hutiostoksia, kun muistaa, mitä oikeasti tarvitsee. Itse olen tehnyt vaatekaapin kulmakivi -listoja jo pidemmän aikaa ja tällä hetkellä omalta listaltani puuttuu vain vaalea ja monikäyttöinen silkkikauluspaita.

Mielestäni hyviä jokanaisen perusvaatteita ovat: 1. Laadukkaat ja hyvin istuvat suorat housut tai vaihtoehtoisesti farkut omien mieltymysten mukaan, 2. Neule luonnonmateriaaleista 3.  Kauluspaita (esim. silkkiä tai tenceliä), 4. Yksi monikäyttöinen hame sekä 5. T-paita tai kevyt poolo (esim. merinovillaa). Tällä viisikolla pärjää jo todella pitkälle, kunhan vaatteet ovat laadukkaita, omaa silmää miellyttäviä sekä ajattomia. 

 

3. Perehdy materiaaleihin

Materiaalitietoisuus on ollut omalla kohdallani selkeä askel kohti kestävämpää vaatekaappia. Materiaalit vaikuttavat vaatteen kestävyyteen ja ominaisuuksiin. Kuitenkin yhden ja saman materiaalin kohdalla voi olla suuriakin laadullisia eroja, joten pelkän materiaalilapun tarkistaminen ei takaa lottovoittoa kestävän vaatekaapin puolesta. Lisäksi eri materiaalien valmistusprosesseilla on kovin erilaiset ympäristövaikutukset. Vaatemateriaalien kestävyys ja ekologisuus riippuvat siis hyvin monesta asiasta ja siksi onkin vaikea suoraan sanoa, mikä materiaali olisi ylitse muiden. 

Kuitenkin itse suosittelen aloittelijaa käyttämään nyrkkisääntönä: Vältä tekokuituja (erityisesti akryyli ja polyesteri) ja suosi luonnonkuituja (villa, mohair, pellava…). Itse olen esimerkiksi todella ehdoton neuleiden materiaaleissa enkä suostu missään nimessä ostamaan neuleita, joissa on paljon tekokuituja, etenkään akryylia. Neuleissa suosittelen kääntymään siis ehdottomasti luonnonmateriaalien kuten villan, mohairin ja kashmirin puoleen. Luonnonkuituneule paitsi lämmittää myös hengittää ja kestää käytössä hyvällä huollolla vuosia.

Ennen kaikkea suosittelen suosimaan mahdollisuuksien mukaan kierrätysmateriaaleja. Vastuullisella brändillä lukee vaatteen materiaalitiedoissa myös se, mistä vaatteen kierrätysmateriaali on kierrätetty. Esimerkiksi kotimaisen HallaxHallan uimapukujen polyesteri valmistetaan valtameristä kerätyistä muovipulloista, mikä on mielestäni todella hieno juttu! Yksittäisenä materiaalina tencel (tunnetaan myös nimellä lyocell) on yksi ekologisimmista uusista materiaaleista. Tencelin valmistukseen ei käytetä yhtä paljon energiaa ja kemikaaleja kuin esimerkiksi viskoosin valmistukseen. 

 

dsc_0320-2.jpgdsc_0045.jpg

4. Suosi eettisiä, lähellä tuotettuja sekä käytettyjä vaatteita

Tämä kohta on itselläni vielä täysin opettelun alla. Erityisesti eettisesti valmistettuja vaatteita joutuu omassa hintahaarukassani etsimään toden teolla. Kotimainen merkki ei myöskään suoraan tarkoita eettisyyttä, mutta usein kotimaisten pienempien vaatemerkkien tuotteet tuotetaan lähellä, hyvin valvotuissa olosuhteissa sekä laadukkaista ja kestävistä materiaaleista. Erityisesti Samuji, R-Collection ja RH satsaavat laadukkaisiin ja ajattomiin tuotteisiin. Tamperelainen Uhana Design valmistaa läpinäkyviä vaatteita eli vaatteita, joiden materiaalit ja valmistustavat pyritään kertomaan mahdollisimman selkeästi, läpinäkyvästi. Suosittelen katsomaan myös vastuullisen muodin verkkokaupan -Ivalon.

Kaikista vastuullisin ostos on kuitenkin käytetty vaate. Kun ostaa käytettyä, luonnonvaroja ei kuluteta entisestään uuden vaatteen valmistukseen. Käytetyt vaatteet kestävät hyvin todennäköisesti pitkään, koska ovat kestäneet jo tähän asti. Kirpputoreilta kannattaa etsiä eritysesti villakangastakkeja, koska aikaisemmin takit ovat olleet laadukkaampia ja täynnä oikeaa villaa eivätkä tekokuituja. Second hand -liikkeistä on helppo bongailla myös laadukkaita silkkipaitoja sekä villaneuleita. Jos haluaa panostaa kestävään vaatekaappiin, ei kirpputoreilta kannata kuitenkaan ostaa mitä tahansa. Kirppareilla tulee halpojen hintojen takia ja valikoiman nopean vaihtuvuuden takia ostettua helposti myös hutiostoksia. Kannattaa siis pohtia ennen käytetyn vaatteen ostamista: Maksaisiko tuotteesta täyden hinnan tai haluaisiko ostaa tuotteen vielä parin kuukauden päästä?

 

5. Kohtele vaatteitasi kunnioittaen ja huolla niitä oikein

 

Aivan liian usein kestävästä vaatekaapista puhuttaessa unohdetaan vaatteiden oikeaoppinen huolto. Vaatteen kaltoinkohtelu pilaa nopeasti laadukkaankin vaatteen ja käyttämättömänä/roskiin laitettuna aiheuttaa nopeasti lisää ympäristökuormaa. Ensimmäiseksi suosittelen lukemaan vaatteen pesulapun, mieluiten jo ennen ostohetkeä. Jos vaatteessa on vesipesun kielto, ei vaatetta voi pestä ollenkaan kotona. Kotona pesulapun ohjeita on syytä noudattaa vaatetta pestessä. Esimerkiksi liian kuuma pesuvesi kutistaa viskoosivaatteen todella helposti käyttökelvottomaksi. Pesemiseen liittyen suosittelen vielä käyttämään jokaisella materiaalille niille tarkoitettua pesuainetta. Itse vahingoitin silkkipaitaani, kun pesin sen tavallisella peasuaineella. Myös pesupussia kannattaa käyttää!

Lisäksi muutama sana neuleista: luonnonkuituneuleita ei tarvitse pestä usein, yleensä pelkkä tuuletus riittää. Kuitenkin jos haluat pestä luonnonkuituneuleen, suosittelen noudattamaan pesuohjeistusta tässäkin tapauksessa. Joskus tosin koneen hienopesu/villaohjelma voi toimia käsipesua paremmin, koska käsipesussa saattaa helposti hangata herkkää materiaalia liikaa. Itse olen pessyt luonnonkuituneuleita pesukoneessa ja kuivattanut ne vaakatasossa. Luonnonkuituneuleiden huoltoon mohair- ja kashmir-kammat ovat todella hyvä lisä. Kammoilla saa harjattua luonnonkuituneuleeseen nyppääntyvää irtokarvaa kätevästi pois. Lisäksi nypynpoistajalla on helppo poistaa vaatteista nyppyjä. Paljon käytössä ollut vaate saa nopeasti uuden ilmeen, kun ikävät nypyt saa poistettua!

Ennen kaikkea vältä vesipesua aina, kun on mahdollista, koska vesipesu kuluttaa väistämättömästi vaatetta. Suosi sen sijaan tuulettamista, pakastamista sekä erillistä tahranpoistoa. Rumpukuivausta suosittelen myös välttämään, koska rumpukuivaus irrottaa vaatteen pinnasta kuituja ja näin kuluttaa todella paljon vaatetta!

 

Toivottavasti joku hyötyi näistä vinkeistä! Mukavaa viikonloppua <3

 

dsc_0133.jpg

Kuvaaja: Inka Pietilä

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *