5x aineeton joululahja

dsc_0863.jpg

Aineeton joululahja on ihana tapa ylläpitää jouluun kuuluvaa lahjaperinnettä ilman ylimääräistä kulutusta. Lahjojen antaminen on kuulunut myös omiin jouluperinteisiini jo lapsesta asti. Lapsena aloitin lahjojen valmistuksen viimeistään lokakuussa, jotta voisin antaa jokaiselle rakkaalle ihmiselle huolella valmistetun joululahjan. Kuitenkin viimeisten vuosien aikana olen alkanut ahdistua jouluun liittyvästä suunnattoman suuresta kulutuksesta. Erityisesti ylenmääräisestä lahjojen ostamisesta. Suurimmalla osalla meistä, kun on jo yllinkyllin kaikkea mahdollista. Harva oikeasti tarvitsee joululahjaksi yhtään mitään. 

Kuitenkin haluan jatkaa omalta osaltani joululahjaperinnettä, mutta konkreettisien tavaroiden sijaan haluan antaa yhä enemmän aineettomia lahjoja. Aineeton lahja ei kuluta ympäristöä, aiheuta kiusallisia tilanteita eikä välttämättä kiristä edes lompakkoa. Aineettoman joululahjan avulla voi myös viedä apua sinne, missä sitä eniten tarvitaan. Mielestäni olisi monelta osalta tärkeämpää, että hyvin toimeentulevat käyttäisivät tavaran ostamisen sijaan rahansa johonkin aidosti tärkeään tarkoitukseen. Pääasia kuitenkin mielestäni on, että jouluun liittyvää kulutusta voisi vähentää. Siksi haluan tänään jakaa muutaman aineettoman joululahjaidean…

Aineeton joululahja x 5 

  1. Ajatuksella kirjoitettu kirje

​Olen aina rakastanut kirjeitä. Erityisesti niiden kirjoittamista. Mielestäni on ihana muotoilla sanoiksi tärkeät ja merkitykselliset asiat. Asiat, joita on ehkä vaikea sanoa ääneen. Olen myös itse saanut elämässäni muutaman kirjeen, yhden niistä jouluna, enkä ole eläessäni saanut mitään kauniimpaa lahjaksi. Toisen ihmisen rakkaudella kirjoittamat sanat painuvat mieleen ikuisiksi ajoiksi ja tuovat iloa vielä vuosienkin jälkeen.

Joulu on siis oiva hetki osoittaa välittämistään läheisille ja kiittää kuluneesta vuodesta pienen kirjeen muodossa. Kirjeen ei tarvitse olla pitkä ja koko sielun avaava sepustus vaan ihan muutama lause riittää. Esimerkiksi viime vuonna kirjoitin jokaiselle läheiselle muutaman asian, joista haluan kiittää heitä. Kiitoksen aiheita olivat mm. muuttoapu, pesukone, kuulumisten kysely… Tiesin pienten sanojeni olevan tärkein lahja, minkä voin heille antaa. Sanat, kun uppoavat todella syvälle sisimpään. Painuvat sydämeen. Kauniimpaa lahjaa on vaikea kuvitella.

dsc_0934-2.jpg 

  1. Aika ja yhdessäolo

Monet meistä elävät jatkuvan kiireen maailmassa. Aina on jotakin tärkeää tekemistä ja on vaikea järjestää aikaa läheisille. Erityisesti silloin, kun tunnistat itsessäsi ainaiset ”en nyt millään ehdi, on paljon töitä hoidettavana” tai ”katsotaan myöhemmin, nyt on kiire”  kommentit, arvokkain asia, jonka voit läheisellesi antaa on oma aikasi. Olen sitä mieltä, ettei ikinä ole liian kiire läheisten kanssa vietetylle ajalle. On vain asennekysymys haluaako sitä järjestää ja mitkä asiat priorisoi elämässään tärkeimmiksi.

Voit esimerkiksi antaa aikaasi ystävälle illallisen merkeissä, järjestää korttipeli-illan perheen kanssa tai mennä kummilapsen kanssa leffaan. Tärkeintä lahjassa on se, että osoitat halusi antaa toiselle omaa aikaasi. Olisi myös hyvä miettiä lahjalle joku takaraja, ettei lahjan antaminen venyisi turhan pitkälle esimerkiksi juuri kiireen takia. Valitsemasi lahjan voit kirjoittaa kauniille kortille. Se on kuin lahjakortti, jonka arvona on oma aikasi ja halusi panostaa yhdessäoloon. 

 

  1. Avun antaminen toiselle

Lahjaksi voi myös antaa apua jonkin palveluksen muodossa. On hyvä miettiä, mitä juuri lahjansaaja voisi tarvita. Jollekin kullanarvoista apua voisi olla lasten hoitaminen parin tunnin ajan, toinen voisi tarvita apua joulusiivouksen tekemisessä ja kolmas ilahtuisi ruuanlaittoavusta arjen keskellä. 

Millä tavalla haluatkaan auttaa toista, uskon ettei kukaan ainakaan pahastu avun saamisesta!

 

dsc_0892.jpg

 

  1. Lahjoitus hyvään tarkoitukseen

Yksi kauneimmista joululahjoista on antaa lahjoitus apua tarvitseville. Monilla meistä, kun on aivan yllin kyllin kaikkea emmekä oikeasti tarvitse mitään lahjaksi. Lahjoituksen myötä voi jakaa hyvää juuri sinne, minne sitä tarvitaan. Uskon, että monet ihmiset arvostavat lahjoituksen antamista enemmän kuin ylimääräistä tavaraa. Lahjoituskohdetta valittaessa kannattaa miettiä, mikä lahjoituskohde olisi lahjansaajelle kaikkein tärkein ja merkityksellisin. Toinen voi arvostaa enemmän luonnonsuojeluun liittyvää lahjoitusta ja toiselle lapset ovat kaikki kaikessa. Pääasia on, että lahjoitus menee todella hyvään tarkoitukseen <3

Listaan tähän muutaman lahjoituskohteen: 

  1. Toisenlainen lahja 

Kirkon Ulkomaanavun Toisenlainen Lahjan avulla autat kaikkein köyhimpiä perheitä kehitysmaissa. Valikoimasta löytyy lahjoja monissa eri hintaluokissa. Avustuskohteisiin lahjoitetaan esimerkiksi vuohia, koulupukuja ja puuntaimia.

  1. Lahja luonnon hyväksi

Hiilipörssistä voi ostaa itsellensä palan suota päästöjen kompensoimiseksi. Sijoutus suohon auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta, koska turve on suurin ja tehokkain maalla oleva hiilivarasto. Samalla autat suojelemaan ainutlaatuista suoluontoa.

  1. Apua lapsille

Pelastakaa Lapset -järjestön aineettomat lahjat auttavat hädänalaisia lapsia Suomessa ja maailmalla. Lahjoituksella voi antaa mm. jouluiloa köyhälle lapselle tai oppikirjan köyhän perheen nuorelle Suomessa.

  1. Edistä ihmisoikeuksia 

Silpomaton-kampanja tuo yhteen suomalaiset ja kenialaiset, jotka haluavat yhdessä lopettaa tyttöjen sukuelinten silpomisen. Erityisesti joulunaikaan tytöt ovat vaarassa joutua silvotuiksi, koska lomalla on aikaa toipua leikkauksen aiheuttamista vammoista. Silpomaton-kampanjan lahjoitusten avulla järjestetään turvaleirejä silpomisvaarassa oleville tytöille sekä koulutetaan niin tyttöjä kuin vanhempia silpomisen lukuisista terveyshaitoista.

 

dsc_0897-2.jpg

 

  1. Lahjaksi elämyksiä

Käytä rahaa enemmän elämyksiin kuin tavaroihin. Elämys tuottaa aitoa hyvää mieltä ja tuo mukanaan pitkälle säilyviä muistoja. Elämyslahjaa antaessa kannattaa miettiä lahjan saajan mieltymyksiä. Kaikki ei ilahdu laskuvarjohypystä tai illallisesta pimeässä. Etukäteen voit myös miettiä haluatko itse osallistua elämykseen vai voiko lahjan antaja itse päättää, koska menee toteuttamaan elämyksensä. Ehkä molemmille voisi olla hauskempi toteuttaa elämys yhdessä.

Mielestäni todella hyvä lahjaidea on myös jokin kurssi. Mikäs sen hienompaa kuin päästä oppimaan jotakin uutta. Omia suosikkejani on mm. kukkasidonta-, nettijooga- ja tanssikurssi. 

Ps. Jos rakastaa lahjojen paketoimista, on aineeton joululahja myös mahdollista paketoida. Voit esimerkiksi laittaa kortin tyhjään pahvilaatikkoon ja paketoida sen avulla lahjan. Niin aion ainakin itse tehdä!

dsc_0802.jpg

Kommentit (1)
  1. Todella ihania ideoita! Miten mulle ei tullut tällaisia mieleen ollenkaan, kun listasin omia lahjavinkkejäni blogiini 😀 Käytin jo yhtä näistä ideoista poikaystävän lahjaan, kiitos vinkistä 🙂 (Olisi muuten ihanaa taas nähdä alkuvuodesta, kun on kaikista joulun ja uuden vuoden juhlinnoista selvitty ;))

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *