6 asiaa, jotka otan mukaani Balilta

Tajusin yhtenä päivänä, että ehkä kaiken ei tarvitsekaan tapahtua Balilla. Kaiken muutoksen ja oivalluksen. Kolme viikkoa on aika lyhyt aika muuttamaan kokonaista ihmistä yhtään mihinkään suuntaan. Ei sillä että pitäisi muuttua vaan, että odotin joitakin muutoksia itseltäni. Ei kolme lyhyttä viikkoa paranna yhä vuotavia, kipeitä ja arastavia haavoja. Ei kolme lyhyttä viikkoa voi ladata akkuja monen vuoden edestä. Ei kolme lyhyttä viikkoa voi täysin herättää nukkuvia osia itsestäni.

Matka, jolle lähdin askeltamaan on paljon pidempi kuin kolme viikkoa. Se on matka, joka kestää läpi elämän. Matka, jolla tuskin koskaan tulen olemaan perillä. Jatkuvan kehityksen, kasvamisen ja parantumisen matka. Matka, jolla ei edes ole selkeää päämäärää. Itse prosessi on tärkeintä. Siksi on aika hullunkurista olettaa itseltä suuria harppauksia alle kuukaudessa. Paljon olen toki kasvanut näiden kolmen viikon aikana. Enemmän kuin koskaan olisin voinut Suomessa tutussa ympäristössä kasvaa. 

Kuitenkin tärkeintä on, että reissuni jatkuu myös kotona. Olen matkallani vielä kotiin palattuani. Vielä Suomessa olen edelleen matkalla. En Balilla, mutta yhä sielunmatkallani. Balilla vietetyt kolme viikkoa toimivat inspiraationa tuleville askelilleni. Tulevalle polulleni. Kaikessa ei tarvitse kasvaa konkreettisesti Balilla vaan voin ammentaa reissusta vielä pitkään kotonakin. Sehän loppuen lopuksi on reissujen ja lomamatkojen tarkoitus. Nauttia reissusta ja vallitsevista hetkistä täysin siemauksin, ja ammentaa niistä inspiraatiota omaan elämään, arjen keskelle. 

Reissusta siis voi ja saa ottaa mukaan asioita kotiin. Enkä nyt tarkoita vain matkalaukullista erilaisia tuliaisia ja matkamuistoja. Tarkoitan erilaisia oivalluksia, inspiraatiota elämästä. Ehkä palasia paikallisesta kulttuurista. Ehkä pieniä rauhoittumisen hetkiä luonnon äärellä. Ehkä omalle keholle toimivampaa vuorokausirytmiä. Jotakin sellaista, joka auttaa voimaan omassa elämässä ja arjessa paremmin. Olemaan hyvinvoivampi, elinvoimaisempi kokonaisuus. 

Tänään minulla lähtee paluulento kohti Suomea. Reissun viimeinen päivä on siis käsillä. Olo on samalla haikea, mutta osin myös helpottunut. Voisin jäädä vielä pidemmäksi aikaa Balille, mutta samaan aikaan odotan pääsyä tuttuun ja turvalliseen Suomeen. Tiedän saaneeni Balilta juuri sitä, mitä tulin hakemaan. Inspiraatiota elämään, rohkeutta ja uudenlaista mielenrauhaa… Kotiinpaluun kunniaksi ajattelin jakaa tänään muutaman asian, jotka itse haluan ottaa sieluni mukaan Balilta. Toivottavasti joku saa näistä inspiraatiota myös omaan elämään!

6 asiaa, jotka otan mukaani Balilta:

Rennon elämänasenteen

Voi balilaiset, kuinka olenkaan oppinut teiltä paljon. Erityisesti surffileirillä rento elämänasenne tarttui. Päivät pyörivät eat-sleep-surf kokonaisuuden ympärillä. Kellään ei ollut mihinkään kiire. Aamusurffin jälkeen loppupäivä oikeastaan vaan hengailtiin, oltiin. Yksi opettajista lauloi meille Don’t take life so seriously -biisiä. Jo siinä hetkessä tiesin, että tällä hetkellä tulee olemaan suuri merkitys minulle. Kaikki oikeastaan on Balilla rennompaa. Kuinka sitä täällä voisikaan olla hirveä tiukkapipo? Kauniin luonnon, hymyilevien ihmisten ja trooppisen lämmön keskellä.

Balilaisten letkeästä elämäntyylistä aion ammentaa vielä paljon ja pitkään. Kun muut tuskailevat ja nyrpistelevät nenäänsä kiireisenä sadepäivänä ruuhkaisilla Helsingin kaduilla, haluan muistaa kiireettömät hetket Balilla. Muistan sen, kun istuin vailla huolen häivää rannalla. Muistan sen, kuinka ihmiset hymyilivät minulle silloinkin kun en itse ollut suurin auringonpaiste. Muistan sen, kuinka elämää ei tarvitse ottaa niin vakavasti. Haluan yhä useammin olla se tyyppi, joka osaa tilanteessa kuin tilanteessa säilyttää mielen rauhansa. Se tyyppi, joka osaa olla sopivalla tavalla rento, letkeä ja huoleton.

Terveellisen ja ravitsevan ruokavalion

Balilla on tullut syötyä paremmin kuin missään muualla. Paremmin kuin kotonakaan. Balia ei turhaan kehuta terveysruuan mekaksi. Täällä on oikestaan vaikea syödä epäterveellisesti, jos vain osaa kävellä oikeisiin paikkoihin. Useissa paikoissa tarjotaan huikean herkullisia ja ravitsevia ruokia. Värikkäitä ruokia täynnä kasviksia ja vitamiineja. Smoothiebowleja, tuorepuristettuja mehuja, buddhabowleja, avokadotoasteja, erilaisia salaatteja, kevätrullia, terveyshotteja, puhdistavia teelaatuja… Useissa paikoissa saa sekä kasvisruokaa että vegaanista ruokaa. Myös gluteenitonta ruokaa olen saanut yllättävän helposti. Lisäksi, jos kiinnostusta löytyy tarjolla on myös raakaruokaa ja ayervedaan pohjautuvaa ruokaa. Mitä vain oikeastaan, mitä terveysruokaintoilija vo toivoa!

Itse olen saanut Balin ruokatarjonnasta ihan mielettömästi inspiraatiota. Tiedän, että Suomessa ensimmäiseksi menen kauppaan kahmimaan erilaisia vihanneksia. Erityisesti buddhabowlit (eli siis kulhoruoka, johon kootaan erilaisia kasviksia, papuja, tofua ja pähkinöitä) kiinnostavat niiden helppouden takia. Voisi tehdä kerralla enemmän erilaisia kasviksia ja sitten niistä vain kasata myöhemmin erilaisia annoksia. Olen myös todella ihastunut tuorepuristettuihin mehuihin, niin hyviä ja ravitsevia. Siksi haluankin Suomessa marssia ensi töikseni ostamaan itselleni mehupuristimen. Haluan kokeilla erityisesti punajuuri- sekä pinaattipohjaisia mehuja. Lisäksi inkivääriin tutustuin aikaisempaa paremmin ja sekä mehuihin että teehen inkivääri sopii todella ihanasti! Myös erilaisia tahnoja haluan ruveta tekemään blenderillä. Cashew-kerma, avokadomousse, tahini…you name it. Tälläisen ruokaparatiisin jälkeen on vaikea lähteä kotiin pursuamatta inspiraatiota ruuanlaittoon!

Säännölliset jooga- ja mediaatioharjoitukset

Ubudissa pääsin tutustumaan paikalliseen joogakulttuuriin. Joogastudiot pursusivat eri tasoisia ja ikäisiä joogasta innostuneita ihmisiä. Oli vaikea olla inspiroitumatta taas lisää joogasta! Erityisesti flow-jooga alkoi kiinnostamaan minua yhä enemmän. Suomessa olen tehnyt paljon yin-joogaa, koska olen kokenut sen auttavan ahdistukseeni. Yhdellä tunnillani Balilla yin-joogaan yhdistettiin flow-osuus, jossa sai liikkua oman tahdin mukaan omaa kehoaan kuunnellen. Tykkäsin flow-osuudesta kovasti, koska siinä pääni hiljeni totaalisesti keskittyessäni vain liikkeeseen. Ehkä voisin yhdistää jatkossa yin-joogaani enemmän voimauttavia flow-osuuksia!

Oli myös todella inspiroivaa seurata ihmisiä, jotka selvästi olivat kotonaan hyvinvoivassa kehossaaan. Kehollisuus oli voimakkaasti läsnä joogasaleissa. Tiedän, että minullekin tekisi hyvää oppia enemmän kehollisuutta. Tarkoitan tällä sitä, että minulle tekisi hyvää maadoittua yhä useammin kehoni kautta. Unohtaa ylikierroksilla pörräävä mieleni ja vain laskeutua kehon läsnä oloon. Lisäksi joogaharjoituksieni tarkoitus ei ole ollut taipua ihmeellisiin asentoihin, mutta ohjaajien liikkuvuutta ihaillessani päätin ottaa myös syvävenyttelyn osaksi arkeani. Tiedän, että erityisesti lantiossani ja alaselässäni on paljon jumiutunutta tunne-energiaa, jota haluan vapauttaa. Luoden kehooni lisää tilaa, vapautta ja liikkuvuutta. Haluan, että liikkuvuuteni paranisi niin, että kehossani olisi enemmän sallivuutta kuin rajoitteita. Tärkeää ei ole tietyn asennon saavuttaminen vaan tilan luominen kehoon. Siinä haluan ehdottomasti kehittyä!

Luottamuksen asioiden järjestymiseen

Elämä on koetellut minua reissulla monilla erilaisilla asioilla… Esimerkiksi alkureissussa olin useamman päivän huonovointinen. Kurkussani oli omituinen pala, joka tuntui allergia- tai närästysoireelta. Oloni huononi enkä lopulta saanut kivulta edes nieltyä. Pelotti todella paljon ja ihan paniikissa lähdin lääkäriin. Itkin yksin sairaalan sängyllä, kun oli huonovointinen ja samalla todella ahdistava olo. Onneksi lääkäri ymmärsi hyvin englantia ja totesi yksioikoisesti minua vaivaavan nielutulehdus eli angiina. Olin hämmentynyt, koska kerran angiinan sairastaneena en osannut yhtään yhdistää oireitani angiinaan. Oloni helpotti, kun asiaan tuli selkeys ja sain tarvittavat lääkkeet. Asiat järjestyivät taas kerran.

Uskon, että vastoinkäymisten ja pelottavien kokemuksien tarkoitus on ollut opettaa minua luottamaan. Luottamaan siihen, että asiat järjestyvät. Kaikki on hyvin eikä hätää ole, vaikka mieleni niin haluaisikin huutaa. Olen myös aivan selkeästi huomannut, kuinka loppureissua kohden mieleni on rentoutunut. En ole panikoinut, hätääntynyt ja ylihuolehtinut enää niin herkästi. Hankalassa tilanteessa olen osannut hengittää syvään ja katsoa rauhassa, mihin suuntaan tilanne kehittyy. Olen oppinut luottamaan paremmin. Niin haluan luottaa myös jatkossa. Asiat kyllä loksahtelevat kummallisen hyvin kohdalleen, kun vain luotan siihen. Luotan elämään ja itseeni. Luotan siihen, että minulle on paikka tällä pallolla. 

Kyvyn nauttia pienistä asioista

Balilla olen oppinut nauttimaan yhä enemmän pienistä asioista. Vesipisaroiden väreilystä veden pinnalla. Auringonsäteistä kasvoilla. Vastaantulijan hymystä. Onnellisen näköisestä koirasta rannalla. Makuaisteja hellivästä teestä. Oikeasti ihminen ei tarvitse paljoa ollakseen onnellinen. Alkureissun aikana kiinnitin todella paljon huomiota siihen, millaisissa ympäristöissä paikalliset asuvat. Aurinkoisilla ja onnellisilla hymyillä varustetut ihmiset asuivat todella vaatimattomissa oloissa. Hyvin pienissä peltihökkeleissä tai bambumajoissa. Monet työskentelevät turismin parissa, mutta kenenkään kasvoilta ei ole paistanut tyytymättömyys. Asioita osataan arvostaa sellaisina kuin ne ovat. Merkitykselliset asiat ovat pieniä, mutta sitäkin tärkeämpiä. Elämältä ei vaadita täällä paljoa ja se ehkä onkin balilaisten onnellisuuden, sydämellisyyden ja avoimuuden salaisuus.

Länsimaisessa kulttuurissa keskitytään paljon asioiden tehokkaaseen saavuttamiseen. Ajatellaan helposti, että olen onnellinen sitten kun. Sitten, kun olen saavuttanut sitä ja tätä. Sitten, kun minulla on sitä ja tätä. Samalla sokaistutaan siitä, mitä on jo. Mitä on jo ympärillä. Varsinkin meillä Suomessa meillä on jo paljon. Meillä on paljon enemmän kuin miljoonilla, tsiljoonilla ihmisillä maailmassa. Silti keskitymme koko ajan siihen, miten voisimme saada enemmän. Voisiko sitä vain oppia nauttimaan tästä hetkestä? Asioista jo sellaisenaan. Pienistä asioista. Ehkä rakkaan ihmisen läsnä olosta, kauniista luonnosta tai ruuasta pöydässä. Tai yksinkertaisesti elämästä. Elossa olosta. Voisiko sitä olla onnellinen jo nyt? Vaatimatta elämältä tai itseltään yhtään enempää. Antamalla vain olla ja kiittämällä kaikesta, mitä on jo. 

Kauniin hymyn

Joissakin tilanteissa minua on ärsyttänyt, kun minua on käsketty hymyilemään. Pyydetty hymyilemään ilman mitään selkeää syytä. Kerran minulle sanottiin, että paikallista kulttuuria pitää kunnioittaa hymyilemällä ja on epäkohtelias, jos ei hymyile. Silloin olin ollut ihan normaalisti ja vielä hymyillytkin, niin koin kommentin hieman loukkaavana. Kerran hotellin joogaopettaja toisti meditaation aikana: ”Smile, smile, smile…”.  Silloin minulla oli huono olo ja hymyn pakottaminen vain ärsytti. Olen sitä mieltä, ettei ihmistä voi pakottaa hymyilemään. Jos ihmisellä on joku muu tunne kuin onni tai ilo, hymyn pakottaminen huulille ei tee hyvää. Silloin hymy on väkinäinen eikä yhtään sama asia kuin aito hymy. Lisäksi monien ihmisten perusilmeessä suupielet kääntyvät alaspäin, myös minulla. Se on täysin neutraali ilme. Eikä itsessään kerro ihmisen oikeasta tunnetilasta vielä mitään. 

Kuitenkin haluan oppia itse hymyilemään enemmän. Niin suulla kuin silmillä. Pitkään olen ajatellut, etten osaa hymyillä. Ettei hymyni ole kaunis. Että näytän vain tyhmältä hymyillessäni. Täällä reissussa olen ymmärtänyt sen, että minäkin osaan hymyillä. Myös minun hymyni on suuri, kaunis ja aito silloin, kun olen onnellinen. Haluan hymyillä useammin muille ihmisille. Haluan yhä useammin katsoa ihmistä silmiin hymyillessäni. Haluan saada yhteyden toiseen. Haluan lempeän hymyni kautta viestittää rakkautta, ymmärrystä ja myötätuntoa. Olen ymmärtänyt myös ettei hymyn tarvitse olla korviin asti ulottuva virne ollakseen hyväksyttävä. Jokaisen hymy on ainutlaatuinen ja juuri sopiva. Hymyä ei tarvitse väkisin vääntää, mutta omaa sisäistä hyvää oloa voi ilmaista hymyn kautta. Oma hymyn kautta viestittää hyvää oloa myös muille <3

Lista kasvoi jo nyt todella pitkäksi, mutta mieleni on edelleen pullollaan asioita, joita haluan Balilta ottaa mukaani. Ehkä teen myöhemmin toisen osion aiheesta tai käsittelen asiaa toisesta näkökulmasta. Toivottavasti näistä oli inspiraatiota jollekin. Ihanaa sunnuntaita sinne Suomeen, pian nähdään <3

Lue lisää reissustani: täältä

Kuvaaja: Tanja Koivisto

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *