Diy pipo ohje

dsc_0345.jpg

Tänään jakamani diy pipo ohje -on nyt ensimmäinen itse tekemäni neuleohjeeni! Ohjeella neulot ihanan pehmeän pipon kääntöreunalla. Ohje on todella helppo ja sopii myös aloittelijoille. Linkkasin ohjeen mukaan myös erilaisia kuvallisia ohjeita ja videoita, jotta mahdollisimman moni onnistuisi tekemään itselleen tämän ihanan pipon! Neulomisharrastukseni on siis todella ottanut taas tulta alleen ja kaikki alkoi tästä harmaasta alkakkapiposta. Ajattelin ensin ostavani tälle talvelle Samsoe&Samsoen harmaan mohair-pipon, mutta päätin sitten tehdä sellaisen mieluummin itse. Kävellessäni Fiinaneuleen ohi yhtenä sateisena syyspäivänä vaihdoin askelieni suuntaa ja kävin valitsemassa herkullisesta valikoimasta pipoa varten ihanat alpakkalangat. Päätin, että nyt vihdoinkin tartun itseäni niskasta kiinni ja neulon sen pipon!

Aloitin pipon yksinkertaisella ohjeella, mutta päädyin purkamaan pipon alun ainakin kahteen kertaan, kun hain mieleistäni neulosta… Päädyin joustineuleeseen oikein kiertäen ja tein parin kikkakolmosen avulla pipoon kääntöreunan. Kääntöreunassa on myös vähän säätelyvaraa, jotta pipoa voi muokata fiiliksen mukaan. Mitä vähemmän reunaa kääntää sitä pidempi piposta tulee ja toisinpäin. Huom! Jos piposta haluaa erityisen paksun ja lämpimän, voi sen tehdä kaksinkertaisella langalla. Silloin langan menekki on myös kaksinkertainen, ja se kannattaa huomioida lankakaupassa. Yritän kirjoittaa ohjeen mahdollisimman selkeästi, mutta tarvittaessa kommentteihin saa heittää tarkentavia kysymyksiä!

dsc_0147edit1.jpgcollage3_0.jpgAjattelin aluksi tehdä pipon mohair-langasta, mutta päädyin tällä kertaa vähän paksumpaan alpakkalankaan. Alpakkalanka on todella pehmoista, pörröistä ja ihanan näköistä! Pipo valmistuu varmasti ihan yhtä kätevästi myös muustakin langasta, mutta silloin kannattaa huomioida puikkosuosituksen täsmäävyys. Eli ostaa suunnilleen saman puikkokoon lankaa ettei neuloksesta tule liian harvaa tai liian paksua. Tarvittaessa voi aina myös tehdä 10 silmukan mallitilkun ja laskea sen mukaan neuloksen oikean tiheyden ja siihen täsmäävän silmukkamäärän. Helpommalla pääsee kuitenkin, kun kävelee lankakauppaan ja pyytää myyjältä apua 😉

 

dsc_0096.jpgcollage4_0.jpg

Diy pipo ohje alpakkalangasta:

 

1. Luo kahdelle sukkapuikolle 80 silmukkaa (kuvallinen ohje silmukoiden luomiseen täällä)

2. Jaa silmukat ensimmäisen kierroksen aikana neljälle puikolle eli 20 silmukkaa per puikko. Neulo ensimmäinen kierros 1 oikein ja 1 nurin (perussilmukoiden ohjeet täällä)

3. Seuraavalla kierroksella neulo 1 oikein kiertäen ja 1 nurin. Oikein kiertäen silmukka neulotaan oikein, mutta silmukan takareunasta niin, että silmukka todella kiertyy hieman (kuvallinen ohje oikein kiertäen silmukan tekoon täällä)

4. Jatka neulomista 1 oikein kiertäen ja 1 nurin noin 10 cm

5. Työn monimutkaisin osuus tulee tässä: Käännä työ kokonaan puikkojen ympäri niin, että työn äskeinen nurjapuoli jää ylöspäin ”puikkojen sisäpuolelle” ja nurjapuoli tulee neulottavaksi pinnaksi. Kääntäminen vaatii hieman ajatustyötä, mutta varmasti onnistut siinä! Minäkin jouduin hetken pohtimaan ja pyörittelemään puikkoja ennen kuin tajusin, mitä minun pitää tehdä saadakseni käännereunan oikein päin. 

6. Seuraavaksi neulontasuunta vaihdetaan. Eli lähdet neulomaan tavallisesti siihen suuntaan, mistä juuri tulit. Ensimmäisessä silmukassa lanka tulee väärältä puolelta, mutta älä sitä säikähdä! Neulo seuraava kierros siis oikeaa. 

7. Jatka oikean neulomista noin 20cm 

8. Kavennukset. Neulo seuraava kierros: 6 oikeaa ja 2 oikein yhteen. Seuraavalla kierroksella 5 oikein ja 2 oikein yhteen. Seuraavalla kierroksella 4 oikein ja 2 oikein yhteen. Jatka kaventamista näin kunnes puikoilla on 10 silmukkaa. Vedä lanka puikoilla olevien silmukoiden läpi ja päättele kaikki langanpätkät. (video-ohje kavennukseen täällä)

9. Nauti uudesta ihanasta piposta itse tai toivota hyvää joulumieltä rakkaalle paketoimalla pipo pehmeään pakettiin <3

 

collage2_0.jpgdsc_0213edit.jpgMukavia neulontahetkiä. Vielä ehtii hyvin neuloa pipon vaikka joululahjaksi <3

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *