Kirje sinulle, joka tunnet riittämättömyyttä

dsc_0234-2.jpg

 

Kirje sinulle, joka tunnet riittämättömyyttä:

 

Hei sinä siellä,

 

Kuulin, että olet joutunut kärvistelemään riittämättömyyden tunteen kanssa. Tiedän, miltä susta tuntuu. Olen tuntenut riittämättömyyttä itsekin kovin usein. Vähän liiankin usein. Erityisesti viime viikko oli itselläni kovin vaikea. Riittämättömyyden tunne hiipi luokseni, kun en osannut sen tuloa ollenkaan odottaa. Se alkoi hiljalleen taas sekoittaa mieltäni. Uskotella minulle kaikkea puppua.

Tiedän miltä tuntuu, kun riittämättömyyden tunne syö sisintä. Se lannistaa ja lamaannuttaa. Oma valo katoaa hiljalleen sisältä. Vain likainen möykky jää sen tilalle. Möykky, jossa ei ole mitään. Ei mitään annettavaa. Ei mitään ammennettavaa. 

Tuntuu siltä, ettei edes kannata yrittää. Ei kannata edes yrittää etsiä omaa valoaan. Se on jo lipunut niin kauas. Oman käden ulottumattomille. Riittämättömyyden tunne saa jopa uskomaan, että on ihan okei antaa oman valon ja voiman lipua pois. Kadota jonnekin tavoittamattomiin. Pahimmillaan riittämättömyyden tunne väittää, ettet edes ansaitse omaa valoasi ja voimaasi. Ettet ansaitse hyvää elämääsi. 

 

collage1_0.jpgdsc_0121-2.jpg

Riittämättömyyden tunne saattaa huutaa korvaasi, ettet ole tarpeeksi. Ettet tule koskaan olemaan. Eikä mikään, mitä teet tule koskaan riittämään. Se saa uskomaan, ettei sinusta ole mihinkään. Ei edes kannata yrittää. Parempi vain antaa olla. Jämähtää paikalleen. Luovuttaa ja lopettaa. 

Riittämättömyyden tunnetta on aivan liian helppo uskoa. Se on vuosien saatossa kehittynyt todella salakavalaksi. Riittämättömyyden tunne tuntee sinut niin hyvin, että se osaa heti ykkösellä iskeä heikoimpaan kohtaasi. Todennäköisesti se vielä kääntää vähän veistä haavassa. Oikein nauttii sinun kiusaamisestasi. 

Nyt ehkä ajattelet, että miten ikinä voin voittaa noin harjaantuneen vihollisen? Miten ikinä saan häädettyä riittämättömyyden tunteen itsestäni, kun se on niin taitava piiloutumaan ja hyökkäämään sopivan tilaisuuden tullen? 

Pohjimmiltaan riittämättömyydenkin tunne haluaa tulla hyväksytyksi. Se haluaa, että sitä kuunnellaan, silitetään ja katsotaan silmiin. Eniten riittämättömyyden tunne hermostuu ja raivostuu, jos sen yrittää tukahduttaa väkisin. Silloin se vasta alkaakin räyhäämään ja sisintä sättimään. Riittämättömyyden tunne onkin oikeastaan sielun hätähuuto myötätunnolle. Riittämättömyyden tunnetta vastaan tarvitaan siis aimo annos myötätuntoa. Niin itseä kuin riittämättömyyden tunnetta kohtaan.

dsc_0378-2.jpg

Myötätunto itseä kohtaan on asettumista aloilleen itsensä kanssa. Istumista oman sielunsa kanssa vastatusten. Kuin kyselisi omalta itseltään kuulumisia. Katsoisi lempeästi silmiin ja asettuisi läsnäolevaksi. Mitä minä tarvitsen juuri nyt voidakseni paremmin?

Myötätuntoa voi suoda itselle monilla pienillä teoilla. Voi ottaa itseä kädestä kiinni. Silittää sitä vähän. Voi viedä itsensä kävelylle tai keittää itselle kupposen teetä. Voi lukea lempikirjaa tai soittaa kaverille. Voi oikein olan takaa höllätä ja antaa itselle lempeyttä. Unohtaa väitteet siitä, että ensin pitäisi suorittaa ansaitakseen hyvinvointia. 

Ennen kaikkea itseä pitää lempeästi muistuttaa. Muistuttaa siitä, että olet aivan tarpeeksi. Juuri hyvä juuri nyt. Epätäydellisyyksienkin kanssa varsin riittävä. Ei sinun tarvitse vaatia ja kurittaa itseäsi ansaitaksesi hyvää. Ansaitaksesi lempeyttä, lämpöä ja myötätuntoa. Saat luvan antaa niitä itsellesi jo nyt. Voit olla täysin riittävä myös keskeneräisenä ja pienenä ihmisenä. 

 

dsc_0277-2_1.jpg

Muista myös, että ansaitset aina oman valosi ja voimasi. Ansaitset tuntea oman valon virtaavan suonissasi. Oman voiman sykkivän sydämessäsi. Kukaan tai mikään ei saa koskaan ottaa niitä sinulta pois. Valosi ja voimasi ovat sinun synnyinlahjasi. Ansaitset ne elämääsi. Ansaitset tuntea todella eläväsi. Joka solulla ja joka aistilla.

Ennen kaikkea sydämesi on tärkein kaikista. Se on tärkeämpi kuin mikään ulkoinen saavutus. Mikään mitali, pokaali tai palkkio ei koskaan tule voittamaan sydämesi arvoa. Jo sellaisenaan sydämesi on suuri aarre. Sydämesi tekee sinusta vertaistaan vailla olevan, arvokkaan ja ainutlaatuisen ihmisen. Sydämesi tekee sinusta juuri sinut. Se, jos jokin on kauniimpaa kuin mikään muu tässä maailmassa.

Tärkeää on, että kuuntelet sydäntäsi. Luotat siihen, että sydämesi vie sinua sinne, minne on tarkoituskin. Anna sydämen äänellesi enemmän arvoa kuin ulkoisen maailman luomille paineille. Kun teet asiota täydellä sydämelläsi, et voi ikinä epäonnistua. Kaikki mikä on sydämestä lähtöisin on aina kotiinpäin. Oli lopputulos millainen hyvänsä.

Loppuen lopuksi, sinä todellakin riität. Ei sinun tarvitse olla mitään enempää tai vähempää. Olet juuri hyvä juuri noin. Ansaitset kaiken hyvän, jonka elämä voi sinulle tarjota. Ihan oikeasti. 

 

-Rakkaudella Sara

 

dsc_0165-2.jpg

Kommentit (4)
  1. Kiitos paljon Iina <3

  2. Ihana kirjoitus!.
    Itsekin tuista kärsin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *