Mietitkö mitä ostat? -ylikulutus ja pikamuoti

dsc_1014.jpg

Mietitkö mitä ostat? Mietitkö ostatko liian paljon, pärjäisitkö vähemmällä? Tarvitsetko joka sesonki uuden trenditakin, pari neuletta, housut ja nilkkurit? Onko vaatekaappisi pohjalla vaatteita, jotka lojuvat siellä käyttämättöminä? Tai kenties nukkaantuneina ja nuhjuisiksi kuluneina? Ehditkö edes käyttää kaikki vaatteitasi? Entä oletko ikinä miettinyt, että voisit panostaa vaatteen laatuun ja kestävyyteen? Niin ettei joka sesongissa tarvisi aina ostaa uutta vaan ajattomat laatuvaatteet palvelisivat sinua vuosia? Näin myös vähentäisit suuresti vaateteollisuudesta syntyviä ympäristöhaittoja ja omalta osaltasi keventäisit kulutuksesta kuormittuvan maapallon taakkaa. Omat valintasi vaatekaupassa vaikuttavat enemmän kuin olet kuvitellutkaan.

Ylikulutus ja pikamuoti ovat olleet mielenpäälläni erityisesti viime viikkoina. Astuminen ketjuvaateliikkeeseen, joka on pullollaan syksyn mallistojen halpoja kemikaaleilta haisevia tekokuituneuleita saa minut voimaan pahoin. Vielä pahempaa on katsoa, kuinka niin monet kuluttajat ostavat kerta toisensa jälkeen huonolaatuisia vaatteita. Kuinka sitä ihastutaan halpaan vaatteeseen, kiikutetaan se miettimättä kassalle ja viimeistään seuraavassa sesongissa vaate päätyy kulahtaneena pahimmillaan roskiin. Sieltä tuo aikanaan niin kiva ja haluttava vaate päätyy kaatopaikan kukkulan päälle. Sitten halutaan taas uutta kivaa uuden sesongin alkajaisiksi. 

Kun yliahdistukseni nousi taas huippuunsa sesongin vaihtuessa ja ostovillityksen kasvaessa, satuin törmäämään aihetta käsittelevään Ylen artikkeliin. Ylen artikkelissa oli paljon faktatietoa vaateteollisuuden ympäristöhaitoista ja pikamuodista. Mustaa valkoisella aiheesta, jota olin paljon miettinyt. Suosittelen lukemaan koko artikkelin. 

”Vaateteollisuus saastuttaa enemmän kuin lento- ja laivaliikenne, koska vaatteita ei tehdä kestämään. Isot muotitalot tekevät heikkoa laatua halvalla ja synnyttävät paljon vaatehävikkiä. Jopa kaksi kolmasosaa valmistetuista vaatteista päätyy kierrättämisen sijaan kaatopaikalle. Vastuulliseen liiketoimintaan erikoistunut Aalto-yliopiston johtamisen professori Minna Halme sanoo, että useiden muotibrändien tavoitteena on myydä tuotteita, jotka kuluvat nopeasti tai muuttuvat epämuodikkaiksi.”

Mielestäni on äärettömän surullista, että maapallo on täynnä ihmisiä, joita ei voisi vähempää kiinnostaa maapallon tulevaisuus. Keskitytään ennemmin omaan napaan ja omien turhien tarpeiden tyydyttämiseen kuin yhteisen hyvän ajatteluun. Itsekkyys on ihmiskunnan suurin pahe, joka pahimmillaan voi johtaa maapallon tuhoon ennen aikojaan. Se jos jokin saa miettimään ja olon ahdistuneeksi. Typerää on myös se, kuinka niin moni sysää vastuun itseltä muille. Joku muu saastuttaa aina enemmän ja kyllä muutkin ostaa niin minäkin voin ostaa. Kuitenkin omatunto varmasti kolkuttaa ja on jokaisen oma päätös haluaako sitä kuunnella. 

 

 

collage1.jpg

dsc_1053.jpg

Minua on jo vuosia ahdistanut vaateteollisuuden kertakäyttökulttuuri, jossa vaatteita ostetaan hetken mielijohteessa ja lopulta vaatteet päätyvät käyttämättömäksi. Sitten ostetaan taas uutta, koska pullollaan olevasta kaapista ei enää löydy mitään kivaa päälle pantavaa. Itse omistin tuollaisen vaatekaapin vielä pari vuotta sitten. Sitten minulla meni vain yksinkertaisesti hermo siihen, että minulla on kaappi täynnä vaatteita, mutta päivästä toiseen poden asukriisiä. Istuin alas ja mietin miksi niin oli? Miksi olin ostanut niin paljon vaatteita, joita en todellisuudessa jaksanut käyttää kuin parin ensimmäisen kuukauden ajan? 

Tajusin silloin, että minun täytyy alkaa panostaa laadukkaisiin perusvaatteisiin ja kiertää vallalla olevat trendit kaukaa, jos haluan ajattoman vaatekaapin ja lopun jatkuville vaatekriiseille. Mietin vaatetta ostaessani, että haluanko käyttää tätä vuoden päästä? Jos vastaus oli, että mahdollisesti en, vaate jäi kauppaan. Lisäksi halusin panostaa laatuun ja kestävyyteen, koska huomasin vaatekaappini olevan pullollaan nyppäntyneitä ja nopeasti kulahtaneita vaatteita. Tiesin, että panostamalla laatuun voisin saada vaatekaappiini enemmän vuodesta toiseen kestäviä kauniita yksilöitä.

Kuitenkin minulla oli aivan liian vähän tietoa siitä, mikä vaikuttaa vaatteen laatuun. Halpa hinta houkutti edelleen liian usein ja samalla yleensä laatu oli mitä oli. Tavallisena kuluttajana ei ole helppoa ostaa laatua, koska kuluttajaa pyritään huijaamaan niin monella eri tavalla ostamaan ennemmin halpaa ja kestämätöntä. Eihän kuluttajalle haluta kertoa faktoja vaatteiden kestävyydestä ja laadusta, koska se voisi vaikuttaa negatiivisesti kuluttajan ostopäätökseen. Kuka nyt haluaisi ostaa ”villakangastakkia”, jos vieressä olisi lappu ettei takki sisällä ollenkaan villaa eikä siten lämmitä talvipakkasilla?! En minä ainakaan. Lisäksi huono laatuhan toimii oivana porkkanana saada kuluttaja taas hetken päästä ostamaan uutta vanhan tilalle. Kukaan ei siis tule kertomaan tietoa kestävistä vaihtoehdoista tavalliselle kuluttajalle vapaaehtoisesti. Tieto täytyy hankkia itse. Niin minä teinkin ja nyt haluan välittää tietoani eteenpäin!

dsc_1066.jpg

 

Mikä siis vaikuttaa vaatteen kestävyyteen ja laatuun? Mitä kannattaa ostaa ja mitä ei, jos haluaa tukea kestävää kulutusta?

 1. Materiaalit. Ensimmäinen asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota kestävämpiä vaatteita etsiessä. Nyrkkisääntönä voi pitää, että jätä tekokuidut kauppaan ja suosi luonnonkuituja. Tekokuidut ovat käytännössä muovia, joten ne eivät hengitä eivätkä myöskään maadu elinkaarensa lopussa, mikä tekee tekokuiduista hyvin epäekologisia!! Tekokuituja ovat mm. akryyli, polyesteri ja polyamidi. Luonnonkuidut taas hengittävät ja ovat monelta osin kestävämpiä tekokuituihin verrattuna. Luonnonkuituja ovat mm. villa, pellava, kashmir, mohair ja puuvilla (suosi mieluummin luomupuuvillaa). Lisää materiaaleista voit lukea täältä.
 2. Kankaan/neuloksen laatu. Eli käytännössä se, miten kangas on valmistettu. Kankaan laatuun vaikuttaa olennaisesti materiaalien tarkkaan mietitty suhde sekä langan tiheys. Esimerkiksi vaikka lähtökohtaisesti en suosi polyesteriä sen epäekologisuuden takia, hyvin valmistetut polyesterihousut kestävät käytössä useita vuosia, jopa puuvillaisia paremmin. Tälläisissä polyesterihousuissa kankaan laatu ja tuntu ovat aivan eri luokkaa kuin halvemmissa selllaisissa. Kuitenkin kankaan laatua on valitettavasti vaikea kuluttajan tietää, jos kaupan myyjätkään eivät sitä osaa kertoa. Suosittelisin siis suosimaan merkkejä, jotka valmistavat tunnetusti laadukkaita vaatteita ja joiden myyjät ovat asiantuntevia ja osaavat kertoa kattavasti myymistään tuotteista. Esimerkiksi kuvissa näkyvä Samsoe Samsoen neuleeni on selvästi neulokseltaan laadukkaampi ja kestävämpi kuin HM:n vastaava neuleeni. Samsoen neulos on paksua ja jämäkkää eikä neuleen muoto ole käytössä muuttunut. Lisäksi neuleen materiaalisuhteet ovat kohdillaan!
 3. Vältä ketjuliikkeitä. Jos haluat tukea kestävää kulutusta, älä osta ketjuliikkeistä! Niin kuin Ylen artikkelissa kerrottiin, ketjuliikkeiden tarkoitus on myydä huonoa laatua halvalla, jotta kuluttajat palaavat uudelleen ostamaan. Näin ylikulutus ja materiaalihävikki kasvaa, jotka ovat kaukana kestävästä kulutuksesta. Ketjuliikkeiden vaatteet valmistetaan halvan hintansa takia myös halvalla ja tietenkin se näkyy tuotteiden laadussa. Yleensä ketjuliikkeiden tuotantokaan ei ole vastuullista. Halpoja vaatteita ovat valmistamassa huonoissa työolosuhteissa pitkiä päiviä huonolla palkalla paiskivat työntekijät. He kärsivät, jotta sinä voisit ostaa halvalla. Vaikka korkea hinta ei aina taakaa laatua, halpa hinta ei ainakaan takaa laatua. Yleisesti kannattaisi välttää Zaraa, HM:ää, Lindexiä, Vero Modaa, Vilaa… Suosittelisin tässäkin tapauksessa suosimaan merkkejä, joiden tuotantotavat ovat tiedossa ja tuotteiden laatu yleisesti tunnettu. 

Tietenkin ylikulutuksen vähentämiseksi olisi syytä myös ostaa vähemmän. Ihan oikeasti monilla meistä länsimaiseen elämäntyyliin tottuneilla on jo aivan tarpeeksi vaatteita. Emme tarvitse lisää, haluamme vain. Halua ruokkii yhteiskunta ja media, jossa trendit vaihtuvat koko ajan eikä samaa paitaa ole suotavaa pitää päällä kahta kertaa. Mielestäni on ihan höpö höpöä, ettei voisi käyttää vaatteitaan useita kertoja. Tottakai voi, mutta median syöttämä harvakuva ohjaa toiseen suuntaan. Siksi minä bloggaajana ainakin haluan esiintyä samoissa vaatteissa ja asuissa useita kertoja. Yhdistellä jo olemassa oleviani vaatteita eri tavoilla erilaisiksi kokonaisuuksiksi. On ihan normaalia ja todella suotavaa käyttää kaapistaan löytyviä vaatteita useasti. Sitä jos jotain meidän jokaisen uudesta vaatteesta haaveilevan pitäisi harjoitella!

Mielestäni myös kirppistely on oiva tapa ostaa jotain uutta ilman, että maapallolle tulee yhtään uutta vaatetta lisää. On upeaa kuinka paljon second hand -shoppailu on saanut tulta alleen erityisesti nuorten keskuudessa! Hyvä puoli kirppistelyssä on myös se, että hyvin todennäköisesti ostaa laatua. Jos vaate on käytettynä hyvän näköinen ja ostokunnossa, se todennäköisesti kestää vielä pitkään! Lisäksi yleensä parhaimmat ja uniikeimmat ostokset tapahtuvat juuri second handinä, koska eihän kellään muulla sitten ole samaista vaatekappaletta. Voisin tehdä kirppispostauksen vielä erikseen, mutta tällä hetkellä Frida Marina -second hand putiikki Helsingissä on suosikkini.

 
dsc_0992.jpg

Haluan uskoa siihen, että pikamuoti ja ylikulutus vähenevät. Haluan uskoa siihen, että tiedon levittämisellä on todella vaikutusta ihmisten kulutustottumuksiin. Haluan uskoa siihen, että ihminen voi ajatella muuta kuin itseään. Mitä enemmän on tietoa kestävistä vaihtoehdoista ja mitä enemmän niitä on saatavilla, sitä helpompi ihmisen on tarttua niihin. Mielestäni on esimerkiki huippua kuinka paljon kasvisruokavaihtoehtoja on jo saatavilla. Tuotteiden saatavuus ja niiden positiivinen markkinointi lisää ihmisten halua kokeilla niitä. Sama kuitenkin pitäisi tapahtua myös vaatteiden parissa. Ihmisten pitäisi saada tietoa kestävistä vaihtoehdoista ja niitä pitäisi olla jokaisen saatavilla. Mutta koska tietänkään halpaketjut eivät halua lähteä vielä pitkään aikaan itse muuttamaan valikoimaansa kestävämpään suuntaan, kuluttajan täytyy itse valinnoillaan vaikuttaa. Mitä useampi vaatii kestävämpiä vaatteita eikä suostu ostamaan ketjuliikkeiden halpaa ja huonoa, sitä enemmän tarjolle alkaa ilmestyä myös kestävämpiä vaihtoehtoja! 

Toivon todella, että sait tästä tekstistä jotakin irti ja pysähdyit ehkä miettimään omia kulutustottumuksiasi. Toivon, että jättäisit hetken mielijohteessa napatut halvat vaatteet kauppaan ja miettisit voisitko panostaa laatuun? Laatuun panostaminen on myös aina satsaus parempaan vaatekaappiin. Laatu ja kestävyys maksaa aina, mutta se myös maksaa itsensä takaisin. Ostohetkellä kalliimpi laadukas tuote tulee pidemmällä aikavälillä paljon halvemmaksi kuin kestämätön tuote, jonka tilalle ostetaan nopeasti uutta. Mielestäni on myös paljon mukavampi elää asukriisitöntä elämää laadukkaiden ja ajattomien vaatteiden ympärillä, vaikka ostohetkellä summa olisi ollut tavallista budjettia korkeammalla.

Kaikilla meillä on varaa parantaa. Isoja muutoksia ei tarvitse heti tehdä, mutta pienistä muutoksista olisi sitäkin tärkeämpi aloittaa. Ehkä jätät uusimman trendin mukaisen hameen ostamatta ja ostat sen sijaan ajattoman mallin? Tai ehkä panostat tänä syksynä laadukkaaseen villakangastakkiin, joka oikeasti sisältää villaa ja lämmittää talvella? Tai ehkä ensin tutkit vaatekaappiasi ennen kuin menet ostamaan uuden mekon juhliin? Jostakin on hyvä aloittaa. Toivon, että tämän tekstin myötä aloitat jo tänään.

 

Mistä sinä aloitat kestävän kulutuksen lisäämisen omalla kohdallasi?

Kommentit (14)
 1. Hyvä kirjoitus, kunpa mahdollisimman moni lukisi tämän (ja nuo Ylen uutiset) oikeasti ajatuksella läpi. Omien kulutustottumusten tutkailu kriittisesti on varmasti monelle paha paikka, helpompi on sulkea silmänsä ja jatkaa entiseen tapaan ”kun kaikki muutkin kerran tekee niin”, kuten kirjoititkin tekstissä. Mielestäni tämmöisiä selontekoja pitäisi luetuttaa jo vaikka ala-asteella vähän herättelemään maailman menoon, vaikkei välttämättä mitään maailmantuskaa tarvitse lapsissa lietsoa sentään. 😀

  Sellaisen seikan tahtoisin kuitenkin huomauttaa, että tuo vinkkisi luonnonkuitujen suosimisesta on vähän hankalampi juttu. Esimerkiksi puuvillan viljelyyn käytetään aivan käsittämättömät määrät vettä ja kemikaaleja, ja viljelyolosuhteet ovat usein hyvinkin kyseenalaiset. Itse kehottaisin ostamaan puuvillaa todella tarveharkintaisesti ja kiinnittämään huomiota vaatteessa käytetyn materiaalin alkuperään. Aiheesta löytyy nopealla googlailulla esim. http://www.kulutus.fi/artikkelit/puuvillan-tie-vaatteeksi/
  https://www.customapparel.fi/tietoa-puuvillasta.html

  Mutta hyvä teksti joka tapauksessa ja tärkeästä aiheesta! Tällaisia kirjoituksia tarvitaan mielellään joka tuutista mahdollisimman paljon muistuttelemaan itse kutakin siitä, että omia tottumuksia voi ja ehdottomasti täytyy muuttaa parempaan suuntaan.

  1. Ensinnäkin kiitos kehuistasi tekstiini liittyen! Olen samaa mieltä, että peruskoulussa pitäisi käydä tälläsiä asioita läpi. Erityisesti yläasteella, koska heidän ikäiset alkavat jo ostaa vaatteitaan itse ja näin tekevät itsenäisiä valintoja kulutuksensa suhteen. Mutta pääasia, että tietoa kestävästä kulutuksesta lisättäisiin!

   Pointtisi puuvillan epäekologisuudesta pitää täysin paikkansa ja tiedostan itse varsin hyvin puuvillan tuottaman ympäristökuorman. Siksi mainitsinkin puuvillan luonnonkuitujen luottelossa viimeisenä ja suluissa suosittelin luomupuuvillaa. Tähän tekstiin ei nyt yksinkertaisesti mahtunut kaikkea tietoa kaikesta. Siksi linkkasin materiaalikappaleen viimeiseksi vanhan postaukseni, jossa on kattavammin esitelty erilaiset vaatemateriaalit. Kyseisessä postauksessa kerron myös puuvillan ympäristöhaitoista.

   Kuitenkin mahtavaa, että olet kanssani samaa mieltä siitä, että omia kulutustottumiksia pitää kyseenalaistaa ja muutoksia olisi syytä tehdä! Kiitos kommentistasi! 🙂

   1. Ja eikös puuvillan ekologisuutta puolla sitten taas se, että siitä ei irtoa pesussa mikromuoveja vesistöön, toisin kuin tekokuiduista? 🙂 Luomupuuvilla tietysti etusijalla, koska sen valmistukseen mm. kuluu huomattavasti vähemmän vettä kuin ”normaalin” puuvillan.

    1. Jep tuokin on totta! Mieluummin luomupuuvillapaita, joka kestää käytössä pitkään eikä pesuissa päästä ylimääräistä vesistöön kuten esimerkiksi monet keinokuituvaatteet.

     Monissa materiaaleissa on siis hyvät ja huonot puolensa! Kiitos kommentistasi! 🙂

 2. Minä olen viimeisen vuoden-parin aikana herännyt juuri pohtimaan näitä asioita. Kiitos vielä muistutuksesta! 🙂 Viime aikoina olen jopa ajatellut rupeavani vuodeksi vaatteidenostolakkoon, koska laatu ja vaatteiden tuotantotapa ärsyttää ja ahdistaa niin älyttömästi. Samalla haluaisin oppia olemaan entistä tyytyväisempi niihin vaatteisiin, mitä minulla jo on. Vaikka oonkin tosi tyytyväinen nykyisen vaatekaapin sisältöön, niin silti ärsyttää, että vaatteita alkaa salamyhkäisesti aina lisääntyä ajan myötä. Toinen juttu mitä olen miettinyt on se, että tekisin osan vaatteista, ellei kaikkia, itse ompelemalla. Taitoa ehkä löytyisi, hermoista en niin tiedä. 😀 Itse tekemällä säästyisi siltä ahdistukselta, millaisissa hikipajoissa vaate on tehty. 

  1. Ostolakko olisi kyllä itse kullekin hyvä haaste! Samalla oppisi yhdistelemään olemassa olevia vaatteita ihan eri tavalla ja esimerkiksi lainaamaan kaverilta vaatteita. Jos on juhlat tulossa niin miksei sitten lainaisi kaverin juuri oikean tyylistä vaatetta? Oppisi arvostamaan myös omaa vaatekaappiaan ihan eri tavalla!

   Itse haluaisin vaatekaappiini vielä muutamat perusvaatekappaleet niin pärjäisin varmasti todella hyvin ilman uusia ostoksia. Täydelliset villakangas housut uupuvat ja myös sillkinen kauluspaita olisi todella kätevä ja monikäyttöinen vaate. 

   Tuokin on hyvä pointti, että itse tekemällä ei tarvisi ainakaan murehtia vaatteiden tekijöiden huonoista oloista. Mulla itsellä oli yläasteella sama mentaliteetti päällä. Halusin valmistaa kaikki vaatteeeni itse, koska ahdistuin esimerkiksi HM:n työntekijöiden huonoista oloista ja lisäksi kyllä tykkäsin käsitöistä. Jos tekee itse niin silloinkin kyllä täytyy osata katsoa oikeat ja kestävät kankaat ettei osta vahingossa huonolaatuisi kankaita, koska silloun vaivannäkö on aika plus miinus nolla.

   Mutta hyvä idea kuitenkin, pitää vakavasti harkita jos sitä itsekin taas tarttuisi useammin ompelukokeeseen! Ja ostolakkoajatuksen jätän ehdottomasti kytemään korvan taakse! Olisi mielenkiintoista tehdä tuommoisesta aiheesta blogiinkin raporttia! 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *