Millainen persoona olen?

dsc_0584_0.jpg

Ystäväni Henna toteutti hiljattain postauksen, jossa hän avasi persoonallisuuttaan. Mielestäni tuo postaus oli todella mielenkiintoinen ja päätin, että minäkin vielä toteuttaisin samanlaisen. Olen miettinyt omaa persoonaani paljon viimeisien kuukausien aikana ja koen, että olen päässyt yhä paremmin sisälle omaan itseeni. Tuntuu siltä, että olen myös löytänyt persoonastani aivan uusiakin, hieman kadoksissa olleita, piirteitä. Tänään haluankin uuden Lilyn blogin kunniaksi valottaa omaa persoonaani vähän enemmän myös uusille Lilyn lukijoille. Kerron siis tänään, millainen persoona olen.

Ensinnäkin psykologia on alkanut kiinnostamaan minua entistä enemmän viimeisten vuosien aikana. Ehkä mahdollisesti jopa tulevaisuuden urana. Mielestäni on hurjan mielenkiintoista pohtia ihmismielen ainutlaatuista ja moniulotteista kokonaisuutta. Kiinnostukseni psykologiaan on herättänytkin minussa halun tutkia omaa itseäni ja persoonaani entistä enemmän. Itsetutkiskeluni tehostui kertarysäyksellä, kun tein keväällä ensimmäistä kertaa persoonallisuustestin, takemmin sanottuna Myers-Briggsin tyyppi-indikaattorin. Testi jaottelee siis ihmiset 16 erilaiseen persoonallisuustyyppiin, joille jokaiselle löytyy omat stereotyyppiset kuvauksensa. Testin pääset tekemään tästä

Sain tulokseksi ESFJ-A Konsulin -persoonallisuustyypin

Konsulin persoonallisuustyyppiä edustavat henkilöt ovat suosittuja, mikä on ymmärrettävää, onhan kyseessä erittäin yleinen persoonallisuustyyppi; heitä on jopa 12 prosenttia väestöstä. Korkeakoulussa konsulit ovat usein cheerleadereita ja pelinrakentajia, jotka määräävät tahdin, esiintyvät eturivissä ja johdattavat tiiminsä voittoon ja maineeseen. Myöhemmin elämässä konsulit jatkavat mielellään ystäviensä ja rakkaidensa tukemista järjestämällä sosiaalisia tapaamisia ja tekemällä kaikkensa, jotta kaikki olisivat tyytyväisiä.”

 

collage1_2.jpg

dsc_0507_0.jpg

Olin aivan ihmeissäni lukiessani persoonallisuustyyppini kuvausta ja ajattelin, että eihän tämä kuvasta minua lainkaan. Kun Henna kertoi pelästyneensä testin oikeaan osumista, minä taas pelästyin testituloksen epäsopivuutta itseeni verrattuna. Testitulos ei sopinut yhtään tuntemaani Saraan. Enhän minä murehdi sosiaalisesta statuksestani ja hypi chealeader-joukkoa vetämässä. Mitä jos todellinen persoonani on sittenkin jotakin aivan muuta kuin olen luullut? Pelästyin ja hämmennyin toden teolla.

Tiedän, ettei yksi testitulos voi millään ihmisen koko persoonallisuutta määrittää. Eihän mitenkään kaikki maailman ihmiset voi mahtua 16 erilaisen persoonallisuustyypin lokeroon. Ennemminkin lokerot ovat suuntaa antavia, jossa sitten jokainen rönsyilee milloin minnekin suuntaan. Kuitenkin persoonallisuustesti laittaa pakollakin tutkiskelemaan itseään ja pohtimaan millainen persoona sitä oikeastaan on. Itsetutkiskelun avulla voi sitten oppia tuntemaan ja ymmärtämään itseään entistä syvemmin. 

Nyt olen tehnyt testin neljä kertaa, eri aikoina, viimeksi viime viikolla. Olen joka kerralla saanut saman tuloksen eli Konsulin persoonallisuustyypin, joka hämmentää minua edelleen. En millään saa itseäni sopimaan Konsulin lokeroon enkä varmasti tule koskaan sopimaankaan siihen. Olen nimittäin tiedostanut ne ominaisuudet itsessäni, jotka erottavat minut Konsulin stereotyyppisestä edustajasta aika vahvasti. Kuitenkin itsetutkiskelun myötä olen myös huomannut, kuinka paljon minussa todella onkaan Konsulin piirteitä. Sellaisia piirteitä, jotka eivät vain ole päässeet elämässäni ja vallitsevassa ympäristössäni tarpeeksi esille. Mielestäni persoonallisuuden pohtiminen on erittäin mielenkiintoista ja seuraavaksi haluankin valottaa omaa persoonaani vähän enemmän. Millainen Sara se täällä ruudun toisella puolella oikeastaan onkaan?

dsc_0541_0.jpg

OLEN YLLÄTTÄVÄN ULOSPÄINSUUNTAUTUNUT

 

Olen todella pitkään elämässäni ajatellut, että olen enemmän introvertti kuin ekstrovertti. Olen aina viihtynyt hyvin yksin ja suurimman osan vapaa-ajastani teinivuosina ja yhä edelleen olen viettänyt yksin harrastuksieni parissa. En ole ikinä kokenut yksinoloa vaikeaksi vaan pikemminkin olen nauttinut yksinolon tuomasta vapaudesta ja tehokkuudesta. Yksin saan paljon paremmin asioita aikaiseksi kuin esimerkiksi ryhmätyöskentelyssä. Olen aina viihtynyt paremmin pienemmissä kaveriporukoissa ja olen kokenut etten kaipaa suurta ihmislaumaa ympärilleni. Isoissa porukoissani oloni on ollut yleensä epävarma ja hieman varautunut. 

Kuitenkin nyt itsetutkiskelun myötä koen olevani paljon enemmän ulospäinsuuntautunut kuin olen luullut. Viihdyn edelleen yksin, mutta olen tiedostanut tarvitsevani muiden ihmisten seuraa. Olen energisempi ja iloisempi ystävien kanssa kahvittelun jälkeen kuin yksinäisen kotipäivän. Olen jopa huomannut, että liiallinen ja pitkään kestänyt yksinolo saa oloni hieman ahdistuneeksi. Yksinkertaisesti tarvitsen vuorovaikutusta ihmisten kanssa, jotta mieleni pysyy virkeänä! 

Luulen, että olen pitkälti aikaisempien ympäristöolosuhteiden takia mieltänyt itseni yksinäiseksi erakoksi kuin sosiaaliseksi otukseksi. Uskon kuitenkin, että pikku hiljaa löydän ympärilleni enemmän oman tyylisiäni ihmisiä, joiden seurassa oloni on inspiroitunut ja hyvinvoiva. Salaa jopa unelmoin suuresta kaveriporukasta!

 

AVOIMUUS TEKEE MINUSTA HELPOSTI LÄHESTYTTÄVÄN

Olen todella avoin persoona. Minun on helppo kertoa asioistani muille ihmisille, kun kerran olen saanut suuni auki. Mitä vanhemmaksi olen tullut sitä enemmän olen oppinut puhumaan muiden ihmisten kanssa avoimesti todella vaikeistakin asioista. Koen, että puhuminen auttaa ja se on ehkä suurin voimavarani tällä hetkellä! Koska olen persoonana todella avoin, minun on yllättävän helppo tutustua uusiin ihmisiin. Olenkin huomannut kevään aikana, että minulla luistaa juttu helposti uusien ihmisten kanssa. Nopeasti alan pälättää kaiken maailman asioita jo ensimmäisellä tapaamiskerralla. 

Mielestäni myös huomaan helposti mikä on toiselle ihmiselle ominaista ja muutan siten lähestymistapaani erilaisten ihmisten kanssa. Olen myös saanut kuulla uusilta tuttavuuksilla, että ensivaikutelma minusta todella oli sosiaalinen ja hyvällä tavalla puhelias. Mielestäni on huvittavaa kuulla näitä kommentteja, koska niin pitkään olen kuvitellut itseni jonkinlaiseksi hiljaiseksi hiirulaiseksi. Ehkä minusta kuorituukin ajan mittaan super sosiaalinen seurapiirityttö, kunhan saan jalkani oikeaan oven väliin 😉

 

 
dsc_0356_0.jpg

RAKASTAN SUUNNITTELUA JA JUHLIEN JÄRJESTÄMISTÄ

Rakastan suunnittelua ja mielestäni suunnitelman tekeminen on jo puoli voittoa tulevasta työstä. Suoriudun kaikissa asioissa paremmin, jos minulla on hyvä suunnitelma mielessäni. Ilman suunnitelmaa koen itseni epävarmaksi, tuuliajolle jätetyksi. Ehkä tässä on välillä myös suurin kompastuskiveni, koska suunnitelmien kariutuessa minun on todella vaikea improvisoida. Suunnitelmaa noudattaessani toimin kuitenkin todella tehokkaasti ja saan hommat hoidettua aina huolellisesti ajallaan.

Tästä tullaankin siihen, että rakastan myös juhlien järjestämistä. Jo ala-asteella minä olin aina innoissani suunnittelemassa omia syntymäpäiviäni, agility-kisoja ja ties mitä pieni kekkereitä. Kun joku pitää juhlien järjestämistä ahdistavana ja vaikeana, minä todellakin nautin siitä. Mielestäni on aivan parasta saada suunnitella tarjottavia, kattauksia ja koristeita. Tietysti parasta juhlissa on kutsutut vieraat ja heidän iloiset kasvonsa! Tiedän siis, että minä tulen tulevaisuudessa olemaan se, joka järjestää innoissaan kaiken maailman kissanristiäisiä. Synttärit, nimpparit, tuparit, pikkujoulut, brunssit, illalliset you name it! Yksinkertaisesta rakastan juhlien järjestämistä ja pelkästään niistä kirjoittaminen saa silmäni kiilumaan innosta!

 

SYVÄLLISYYS ON ENEMMÄN MINUN JUTTUNI KUIN PINTALIITO

Suurin eroavaisuus minun ja Konsulin persoonallisuustyypin välillä on se, ettei pinnallisuus ole minulle ominaista. Esimerkiksi Konsulin suurimmaksi heikkoudeksi määritellään Konsulin huoli omasta sosiaalisesta statuksesta. Kuitenkin minua ei voisi vähempää kiinnostaa oma sosiaalinen statukseni ja siksi en varmaan olekaan suosittu seurapiiritähti niin kuin stereotyyppinen Konsuli on. Viihdyn syvällisten asioiden äärellä niin omassa mielessäni kuin muiden kanssa keskustellessa. Rakastan pitkiä ja pohtivia keskusteluita ihan mistä vain mielenkiintoisesta asiasta, paitsi politiikasta ja taloudesta hahah. Small talk -tyylisissä keskusteluissa en taas ole yhtään omalla mukavuusalueellani.

 

dsc_0468_0.jpgcollage2_2.jpg

Kaiken kaikkiaan sanoisin, että olen syvällinen ja pohdiskeleva, kaikkea suunnittelua rakastava ja aina juhlista innostuva yllättävänkin sosiaalinen pallontallaaja. Mielestäni niin omaa kuin muiden persoonallisuutta on aina mielenkiintoista analysoida. Samalla voi oppia enemmän niin itsestään kuin muista ihmisistä. Olisi ihan huippua kuulla, millaisia tuloksia olette itse saaneet kyseisestä persoonallisuustestistä tai miten muuten kuvailisitte persoonallisuuttanne? Entä löytyykö sieltä muita Konsuleita?

Haluan vielä loppuun toivottaa kaikki Lilyn lukijat tervetulleiksi blogiini. Siirsin blogini pitkän pohdinnan jälkeen Nouw-blogiportaalista Lilyyn, koska koin ettei Nouw ollut portaalina minulle kaikista sopivin. Uskonkin, että Lilyssä syvälliset ja pohdiskelevat tekstini saavat paremman vastaanoton! Innolla odotan, mitä kaikkea uutta ja ihanaa Lily tuo tullessaan. Halutessasi käy kurkkaamassa vanha blogini osoitteessa https://nouw.com/sarasusannas

Ihanaa viikonalkua kaikille <3

dsc_0502edit.jpgKuvat: Inka Pietilä

Kommentit (1)
  1. Oli niin mielenkiintoista päästä lukemaan tämänlainen postaus sultakin!️ Erityisen mielenkiintoista on vielä lukea ihmisestä kenet tuntee, ja myös mun ensivaikutelma susta oli juurikin tuo mitä kirjoitit, eli avoin, helposti lähestyttävä ja juuri sopivalla tavalla sekoitus avointa puheliaisuutta ja toisen kuuntelemista ajatuksella 🙂 Tää Myers-Briggs on kyllä niin kiintoisa väline itsetutkiskeluun!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *