Mitä menestys on ja mitä se merkitsee sinulle?

Sara Susanna's

Mitä menestys todella on? Onko menestys verrattavissa paksuun lompakkoon ja uutuuttaan kiiltelevään autoon? Vai onko menestys sittenkin vaikutusvaltaa ja muiden ihmisten arvostusta? Vai olisiko menestys löydettävissä ihan arkipäivistä ja yksinkertaisuudesta? Muualta kuin materiasta ja ulkoisista meriiteistä?

Olen miettinyt menestyksen käsitettä elämässäni paljon. Olen aina ollut todella päämäärätietoinen ja kunnianhimoinen. Olen aina halunnut suoriutua kaikesta mahdollisimman hyvin eli lähes täydellisesti. Koulussa yhdeksiköllä alkava numero ei riittänyt vaan paperissa piti olla pyöreä kymppi. Tavoitteellisuus näkyi myös harrastusten parissa. En halunnut olla keskiverto vaan keskivertoa parempi. 

Kuitenkin ainainen kultamitali tai kymppi silmissä, en ikinä ollut tyytyväinen vähempään. Harvoin edes erinomaiseen. Tekemäni työn arvostus väheni, kun odotin aina itseltäni vielä enemmän. Olisin aina voinut suoriutua paremmin. Matikan kokeessa yhden huolimattomuusvirheen olisin voinut välttää. Suunnistuskisoissa olisin voinut keventää hitusen tahtia ja rauhoittaa mieleni kartan lukuun. Pianotunneilla olisin voinut osata kappaleet ulkomuistista.

Menestys oli minulle pitkään ulkoisia saavutuksia, meriittejä ja materiaa. Menestys määritteli elämääni aivan liian voimakkaasti, kunnes ensimmäinen stoppi iski. Vuosia sitten sairastelu vaati veronsa nopeasti niin lenkkipolulla kuin koulun penkillä, minkä takia tahtia oli pakko hidastaa. Aluksi hidastaminen tuntui ylitsepääsemättömän vaikealta. Miten minä nyt voisin tyytyä vähempään? Minunhan piti menestyä elämässä. Saavuttaa asioita ja saada hyviä tuloksia.

 

Pikku hiljaa opin alentamaan rimaa. Ei minun tarvitse aina olla paras. Voin olla ihan hyvä ja se riittää. Lopetin monien asioiden pakonomaisen suorittamisen. Unohdin päähäni iskostuneen tavoitteen lääketieteellisestä, koska halusin löytää jonkun alan, joka minua oikeasti kiinnostaisi. Ei menestykseni olisi kiinni opiskelupaikan valinnasta. Voisin olla ihan yhtä riittävä ihmisenä, vaikka päättäisinkin valita toisen polun arvostetun lääkärin ammatin sijaan. Ei elämäni merkitys olisi kiinni menestyksestäni uralla tai millään muullakaan elämän osa-alueella.

Erityisesti viimeisen puolen vuoden aikana olen taas joutunut määrittelemään menestyksen uudelleen päässäni. Sairastelun takia en voinut vieläkään panostaa pääsykokeisiin, minkä takia opiskelu jäisi väliin tältä vuodelta. Yksinkertaisesti olen joutunut hyväksymään vallitsevan tilanteen ja sairastelun aiheuttaman väsymykseni. En vain pysty suorittamaan sellaisia asioita, mistä aikaisemmin haaveilin. En ole pystynyt suorittamaan niitä asioita, jotka aikaisemmin merkitsivät menestystä minulle. Määrittelivät elämäni hyväksi tai huonoksi.

Jos vanha menestyksen käsitys määrittelisi elämäni, kulunut puoli vuotta olisi täysin hukkaan heitettyä aikaa. Täysin turhaa ja merkityksetöntä. Olisin aivan hajalla, jos silmissäni kiiluisi aikaisempi menestyksen määritelmäni. Nykyinen paikka, missä olen, ei merkitsisi mitään. Enhän ole saavuttanut vielä mitään sellaista, joka aikaisemmin merkitsi minulle menestystä. 

Jos aikaisemmin menestys merkitsi minulle uraa arvostetussa ammatissa, hyvää palkkaa ja täydellisiä suorituksia elämän joka alueella, on nykyään menestys minulle jotakin aivan muuta. En koe, että menestystä voisi mitata rahassa, numeroissa tai muutenkaan materiassa. Menestys lähtee sisältä ei ulkoisista tekijöistä. Jos määrittelee elämänsä ulkoisen menestyksen mukaan, jää elämä aika köyhäksi. Varsinkin silloin, kun elämä tuo eteen haasteita, jolloin ulkoisen menestyksen saavuttaminen on lähes mahdotonta. Silloin elämästä pahimmillaan putoaa pohja alta ja elämän merkitys katoaa. Onhan se ihan tutkittuakin ettei valta ja mammona takaa onnellista elämää. Miksi sitten kuitenkin niin moni elää elämäänsä perinteisen menestyksen kiilto silmissään?

Ehkä se johtuu yhteiskunnan luomista paineista olla aina jotakin enemmän. Aina voisi saada parempia arvosanoja. Aina voisi tienata enemmän rahaa. Aina voisi omistaa isomman talon. Aina voisi olla arvostetummassa asemassa. Aina voisi olla timmimpi. Aina voisi olla jotakin enemmän. Aina voisi olla jotenkin parempi. Miksei sitä voisi olla tyytyväinen jo tähän hetkeen? Kaikkeen siihen, mitä on jo saavuttanut? Miksei menestys voisi löytyä jo ihan tästä päivästä? Tarvitseeko menestys olla jotakin jossakin kaukana saavuttamattomissa.

 

Nykyään menestys on minulle sitä, että voi olla tyytyväinen eläneensä päivään. Menestys on sitä, että voi illan päätteeksi sanoa eläneensä hyvän päivän. Menestys on sitä, että on mahdollisuus tehdä asioita, joista nauttii. Menestys on sitä, että uskaltaa olla aito oma itsensä. Niin heikkona kuin vahvana. Menestys on sitä, että ympäriltä löytyy välittäviä ja rakastavia ihmisiä. Sellaisia ihmisiä, jotka saavat sinut tuntemaan olosi arvokkaaksi ja tärkeäksi. Tukevat ja seisovat rinnallasi niin hyvinä kuin huonoina päivinä. Menestys on sitä, että elämää elämäänsä päivä kerrallaan matkasta nauttien.

Ennen kaikkea menestys ei enää määrittele elämääni. En anna sen ikinä enää määritellä elämääni. En halua, että elämäni merkitys katoaisi ulkoisen menestyksen mukana. Elämäni merkitys on paljon suurempi kuin yksi urheiluauto tai titteli voi ikinä kertoa. Ulkoinen menestys voi olla vain kirsikka kakun päällä, jos on tullakseen, mutta sitä en halua tietoisesti tavoitella. Tavoittelen sitä, että elän hetkessä, nautin elämästä ja jaan samalla hyvää ympärilleni. Tavoittelen sitä, mikä lähtee sisältä eikä ulkoa. Se on minulle menestystä. Menetystä inhimillisenä ihmisenä kasvamisen polulla. 

Mitä menestys sinulle merkitsee?

 

 

Kommentit

Jennyy_ (Ei varmistettu) http://jennyjmoments.blogspot.com/

Mulla oli ennen aivan samanlainen menestyskäsitys kuin sulla. Itse en ole joutunut kokemaan juurikaan sairastelua, mutta jatkuva täydellisyyden tavoittelu alkoi lopulta uuvuttaa. Nykyään osaan ottaa hieman rennommin, mutta edelleen olisi tässä asiassa paljon kehitettävää!

sarasusanna
Sara Susanna's

Voi kiitos paljon kommentista! Stoppi voi iskeä monella eri tavalla. Pääasia kuitenkin on, että itse tiedostaa missä mennään ja osaa tehdä omaa oloa korjaavia muutoksia! Ihana kuulla, että sä osaat ottaa jo rennommin! Täydellisyyden tavoittelusta ja menestyksen kiillosta silmissä ei pääse hetkessä eroon, vaan se vaatii tietoista harjoittelua. Nykyhetken hyväksymistä ja arvostamista ihan sellaisenaan. Sitä harjoittelen itsekin vielä joka päivä ja varmasti pikään tulevaisuudessakin. Pääasia kuitenkin on, että on jo ottanut  ensimmäisen askeleen kohti rennompaa elämäntyyliä ja läsnäolevampaa arkea <3

Kommentoi