Mitä tekisit, jos et pelkäisi?

dsc_0780.jpg

Mitä tekisit, jos et pelkäisi? Soittaisitko ihastuksellesi ja antaisitko koko sydämesi hänelle? Paljastaisitko syvimmät haavasi ja vuodattaisitko kyyneleesi toisen olkapäälle? Lopettaisitko itsesi ruoskimisen, ainaisen juoksumatolla juoksemisen ja olisit itsellesi armollisempi? Irti sanoutuisitko nykyisestä työstäsi ja lähtisit sinne minne sielusi on aina huutanut? 

Elämä on kauneudessaan kovin pelottavaa. Koskaan ei voi tietää mitä tuleman pitää. Ei voi ikinä tietää, mitä seuraavan kulman takana piilee. Kaikki voi romuttua hetkellä minä hyvänsä, mutta ehkä se juurikin tekee elämästä niin ainutlaatuista ja upeaa. Koska ei voi voi tietää tulevasta, täytyy nauttia tästä hetkestä niin paljon kuin voi. On luotettava, että kaikki on hyvin tänään. Juuri nyt kaikki on ihan hyvin.dsc_0819edit.jpg

dsc_0761_0.jpg

 

Pelko on luotu ihmiselle suojeluksi. Hälytyskelloksi vaaratilanteita varten. Ihminen aistii pelkoa, kun kokee olevansa uhattuna. Pelko voi myös kertoa itselle todella tärkeästä asiasta. Mitä suurempi pelko sitä tärkeämpi yleensä asia on, jonka vuoksi pelkää. Kuitenkin ihminen voi tuntea pelkoa todella erilaisista asioista, jotka kaikki eivät millään tavalla liity selkeään vaaraan. Pelätä voi sosiaalisia tilanteita, korkeita paikkoja, toisten ihmisen torjuntaa, epäonnistumista tai ihan vain omasta tutusta ympäristöstä poistumista. 

Mielestäni on tärkeää tunnistaa omat pelkonsa ja miettiä miksi pelkää? Yleensä pelko liittyy turvattomuuden tunteeseen ja siihen, että kokee olevansa uhattuna tai kokee jonkun itselle hyvin tärkeän asian olevan uhattuna. Sen jälkeen kannattaa miettiä, mikä on aiheellista pelkoa ja mikä ei? Mikä on sellaista pelkoa, joka todella on merkki vaarasta ja mikä taas on oman pään sisäistä uhkakuvien maalailua? Ennen kaikkea, mikä on sellaista pelkoa johon voit itse vaikuttaa? Voitko tehdä asialle jotain? Jos et, niin miksi pelkäät niin paljon? Jätätkö jopa tekemättä, pelkosi takia? 

 
dsc_0720.jpg

collage1_3.jpg

 

Hiljattain näin Instagramissani tekstin ”Mieti hetki asiaa, jota pelkäät. Sitten mene ja tee se.” Mielestäni tämä lause sopii todella hyvin pelkojen voittamiseen. Elämä on yhtä pelkojen kanssa taistelua, mutta pelkojen uhriksi ei kannata jäädä. Monet ihmismielen peloista on voitettavissa, mutta se vaatii rohkeutta. Rohkeutta kohdata omat pelkonsa silmästä silmään. Rohkeutta astua oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja yksinkertaisesti yrittää. Yrittää epäonnistumisen uhallakin. 

Et varmaan arvaa, mutta pelkojen voittaminen on usein hyvin palkitsevaa. Pelkojen voittaminen saa olon vahvaksi ja voimakkaaksi. Itselläni suurin sisäisen pelkoni voittaminen tapahtui, kun muutin Helsinkiin. Tiesin, että haluan enemmän kuin mitään muuta muuttaa juuri Helsinkiin. Kuitenkin matkan varrella oli päiviä, kun mietin, mitä hemmettiä sitä ollaan tekemässä? Mitä, jos kaikki meneekin ihan pieleen? Mitä jos, asunnossa onkin jotakin vikaa tai en saa ajoissa työpaikkaa? Mitä jos en tutustu kehenkään uuteen tyyppiin ja muutun yksinäiseksi erakoksi? Tai jos minut valtaakin järkyttävä suurkaupunkiahdistus?

Sitten heräsin omien ajatuksieni keskeltä ja sanoin itselleni: ”Haloo hei, oot tekemässä just sitä juttua mitä oot aina halunnut. Kyseessä on varsin selkeä päätös eikä hetken mielijohteen tuoma hullu ratkaisu. Mutkia voi tulla matkaan, mutta niistä varmasti selvitään. Asiat järjestyy ja pian olet jo onnellinen helsinkiläinen. Älä anna uhkakuville valtaa vaan toteuta unelmasi” Täällä sitä ollaan ja voin käsi sydämellä kertoa, että Helsinkiin muutto oli elämäni parhain päätös, vaikka yön pimeinä tunteina vähän pelottikin. 

 

 

dsc_0808edit.jpg

Ihailen suuresti ihmisiä, jotka päivästä toiseen voittavat pelkonsa ja uskaltavat todella tavoitella unelmiaan. Uskaltavat tavoitella tähtiä peloistaan huolimatta. Itse myönnän olevani välillä liian arka heittäytymään ja luottamaan itseeni. Päässäni pyörii aivan liikaa uhkakuvia, jotka rajoittavat elämääni. Syövät rohkeuttani ja estävät minua yrittämässä. Onneksi olen yhä paremmin tiedostanut, mikä on todellista pelkoa ja mikä on oman mieleni syöttämää puppua. Puppua siitä, etten muka oli tarpeeksi riittävä, taitava ja osaava. Tarpeeksi sitä tai tätä. Näin voin oppia yhä paremmin pelkäämään vähemmän ja uskaltamaan enemmän.

Suosittelen myös sinua istumaan hetkeksi alas. Ottamaan muutaman syvän hengityksen. Sisään ja ulos. Miettimään, mitä pelkäät? Miksi pelkäät? Mitä voisit asialle tehdä? Jos huomaat jonkin aiheettoman pelon itsessäsi, joka samalla tuntuu jotenkin houkuttelevalta. Sopivalla tavalla pelottavalta. Tee se asia. Osta ne lentoliput, vaikka vähän pelottaisi. Vaihda työpaikkaa, vaikka vähän pelottaisi. Pyydä ihastustasi treffeille, vaikka vähän pelottaisi. Kirjoita kirja, vaikka vähän pelottaisi. Paljastaisit haavasi, vaikka vähän pelottaisi.

Sillä elämä on tarkoitettu elettäväksi, ei pelättäväksi <3

 

dsc_0834.jpg
Kuvaaja: ystäväni Marika

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *