Ladataan...
Sara Susanna's

Mietitkö mitä ostat? Mietitkö ostatko liian paljon, pärjäisitkö vähemmällä? Tarvitsetko joka sesonki uuden trenditakin, pari neuletta, housut ja nilkkurit? Onko vaatekaappisi pohjalla vaatteita, jotka lojuvat siellä käyttämättöminä? Tai kenties nukkaantuneina ja nuhjuisiksi kuluneina? Ehditkö edes käyttää kaikki vaatteitasi? Entä oletko ikinä miettinyt, että voisit panostaa vaatteen laatuun ja kestävyyteen? Niin ettei joka sesongissa tarvisi aina ostaa uutta vaan ajattomat laatuvaatteet palvelisivat sinua vuosia? Näin myös vähentäisit suuresti vaateteollisuudesta syntyviä ympäristöhaittoja ja omalta osaltasi keventäisit kulutuksesta kuormittuvan maapallon taakkaa. Omat valintasi vaatekaupassa vaikuttavat enemmän kuin olet kuvitellutkaan.

Ylikulutus ja pikamuoti ovat olleet mielenpäälläni erityisesti viime viikkoina. Astuminen ketjuvaateliikkeeseen, joka on pullollaan syksyn mallistojen halpoja kemikaaleilta haisevia tekokuituneuleita saa minut voimaan pahoin. Vielä pahempaa on katsoa, kuinka niin monet kuluttajat ostavat kerta toisensa jälkeen huonolaatuisia vaatteita. Kuinka sitä ihastutaan halpaan vaatteeseen, kiikutetaan se miettimättä kassalle ja viimeistään seuraavassa sesongissa vaate päätyy kulahtaneena pahimmillaan roskiin. Sieltä tuo aikanaan niin kiva ja haluttava vaate päätyy kaatopaikan kukkulan päälle. Sitten halutaan taas uutta kivaa uuden sesongin alkajaisiksi. 

Kun yliahdistukseni nousi taas huippuunsa sesongin vaihtuessa ja ostovillityksen kasvaessa, satuin törmäämään aihetta käsittelevään Ylen artikkeliin. Ylen artikkelissa oli paljon faktatietoa vaateteollisuuden ympäristöhaitoista ja pikamuodista. Mustaa valkoisella aiheesta, jota olin paljon miettinyt. Suosittelen lukemaan koko artikkelin. 

”Vaateteollisuus saastuttaa enemmän kuin lento- ja laivaliikenne, koska vaatteita ei tehdä kestämään. Isot muotitalot tekevät heikkoa laatua halvalla ja synnyttävät paljon vaatehävikkiä. Jopa kaksi kolmasosaa valmistetuista vaatteista päätyy kierrättämisen sijaan kaatopaikalle. Vastuulliseen liiketoimintaan erikoistunut Aalto-yliopiston johtamisen professori Minna Halme sanoo, että useiden muotibrändien tavoitteena on myydä tuotteita, jotka kuluvat nopeasti tai muuttuvat epämuodikkaiksi.”

Mielestäni on äärettömän surullista, että maapallo on täynnä ihmisiä, joita ei voisi vähempää kiinnostaa maapallon tulevaisuus. Keskitytään ennemmin omaan napaan ja omien turhien tarpeiden tyydyttämiseen kuin yhteisen hyvän ajatteluun. Itsekkyys on ihmiskunnan suurin pahe, joka pahimmillaan voi johtaa maapallon tuhoon ennen aikojaan. Se jos jokin saa miettimään ja olon ahdistuneeksi. Typerää on myös se, kuinka niin moni sysää vastuun itseltä muille. Joku muu saastuttaa aina enemmän ja kyllä muutkin ostaa niin minäkin voin ostaa. Kuitenkin omatunto varmasti kolkuttaa ja on jokaisen oma päätös haluaako sitä kuunnella. 

 

 

Minua on jo vuosia ahdistanut vaateteollisuuden kertakäyttökulttuuri, jossa vaatteita ostetaan hetken mielijohteessa ja lopulta vaatteet päätyvät käyttämättömäksi. Sitten ostetaan taas uutta, koska pullollaan olevasta kaapista ei enää löydy mitään kivaa päälle pantavaa. Itse omistin tuollaisen vaatekaapin vielä pari vuotta sitten. Sitten minulla meni vain yksinkertaisesti hermo siihen, että minulla on kaappi täynnä vaatteita, mutta päivästä toiseen poden asukriisiä. Istuin alas ja mietin miksi niin oli? Miksi olin ostanut niin paljon vaatteita, joita en todellisuudessa jaksanut käyttää kuin parin ensimmäisen kuukauden ajan? 

Tajusin silloin, että minun täytyy alkaa panostaa laadukkaisiin perusvaatteisiin ja kiertää vallalla olevat trendit kaukaa, jos haluan ajattoman vaatekaapin ja lopun jatkuville vaatekriiseille. Mietin vaatetta ostaessani, että haluanko käyttää tätä vuoden päästä? Jos vastaus oli, että mahdollisesti en, vaate jäi kauppaan. Lisäksi halusin panostaa laatuun ja kestävyyteen, koska huomasin vaatekaappini olevan pullollaan nyppäntyneitä ja nopeasti kulahtaneita vaatteita. Tiesin, että panostamalla laatuun voisin saada vaatekaappiini enemmän vuodesta toiseen kestäviä kauniita yksilöitä.

Kuitenkin minulla oli aivan liian vähän tietoa siitä, mikä vaikuttaa vaatteen laatuun. Halpa hinta houkutti edelleen liian usein ja samalla yleensä laatu oli mitä oli. Tavallisena kuluttajana ei ole helppoa ostaa laatua, koska kuluttajaa pyritään huijaamaan niin monella eri tavalla ostamaan ennemmin halpaa ja kestämätöntä. Eihän kuluttajalle haluta kertoa faktoja vaatteiden kestävyydestä ja laadusta, koska se voisi vaikuttaa negatiivisesti kuluttajan ostopäätökseen. Kuka nyt haluaisi ostaa "villakangastakkia", jos vieressä olisi lappu ettei takki sisällä ollenkaan villaa eikä siten lämmitä talvipakkasilla?! En minä ainakaan. Lisäksi huono laatuhan toimii oivana porkkanana saada kuluttaja taas hetken päästä ostamaan uutta vanhan tilalle. Kukaan ei siis tule kertomaan tietoa kestävistä vaihtoehdoista tavalliselle kuluttajalle vapaaehtoisesti. Tieto täytyy hankkia itse. Niin minä teinkin ja nyt haluan välittää tietoani eteenpäin!

 

Mikä siis vaikuttaa vaatteen kestävyyteen ja laatuun? Mitä kannattaa ostaa ja mitä ei, jos haluaa tukea kestävää kulutusta?

  1. Materiaalit. Ensimmäinen asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota kestävämpiä vaatteita etsiessä. Nyrkkisääntönä voi pitää, että jätä tekokuidut kauppaan ja suosi luonnonkuituja. Tekokuidut ovat käytännössä muovia, joten ne eivät hengitä eivätkä myöskään maadu elinkaarensa lopussa, mikä tekee tekokuiduista hyvin epäekologisia!! Tekokuituja ovat mm. akryyli, polyesteri ja polyamidi. Luonnonkuidut taas hengittävät ja ovat monelta osin kestävämpiä tekokuituihin verrattuna. Luonnonkuituja ovat mm. villa, pellava, kashmir, mohair ja puuvilla (suosi mieluummin luomupuuvillaa). Lisää materiaaleista voit lukea täältä.
  2. Kankaan/neuloksen laatu. Eli käytännössä se, miten kangas on valmistettu. Kankaan laatuun vaikuttaa olennaisesti materiaalien tarkkaan mietitty suhde sekä langan tiheys. Esimerkiksi vaikka lähtökohtaisesti en suosi polyesteriä sen epäekologisuuden takia, hyvin valmistetut polyesterihousut kestävät käytössä useita vuosia, jopa puuvillaisia paremmin. Tälläisissä polyesterihousuissa kankaan laatu ja tuntu ovat aivan eri luokkaa kuin halvemmissa selllaisissa. Kuitenkin kankaan laatua on valitettavasti vaikea kuluttajan tietää, jos kaupan myyjätkään eivät sitä osaa kertoa. Suosittelisin siis suosimaan merkkejä, jotka valmistavat tunnetusti laadukkaita vaatteita ja joiden myyjät ovat asiantuntevia ja osaavat kertoa kattavasti myymistään tuotteista. Esimerkiksi kuvissa näkyvä Samsoe Samsoen neuleeni on selvästi neulokseltaan laadukkaampi ja kestävämpi kuin HM:n vastaava neuleeni. Samsoen neulos on paksua ja jämäkkää eikä neuleen muoto ole käytössä muuttunut. Lisäksi neuleen materiaalisuhteet ovat kohdillaan!
  3. Vältä ketjuliikkeitä. Jos haluat tukea kestävää kulutusta, älä osta ketjuliikkeistä! Niin kuin Ylen artikkelissa kerrottiin, ketjuliikkeiden tarkoitus on myydä huonoa laatua halvalla, jotta kuluttajat palaavat uudelleen ostamaan. Näin ylikulutus ja materiaalihävikki kasvaa, jotka ovat kaukana kestävästä kulutuksesta. Ketjuliikkeiden vaatteet valmistetaan halvan hintansa takia myös halvalla ja tietenkin se näkyy tuotteiden laadussa. Yleensä ketjuliikkeiden tuotantokaan ei ole vastuullista. Halpoja vaatteita ovat valmistamassa huonoissa työolosuhteissa pitkiä päiviä huonolla palkalla paiskivat työntekijät. He kärsivät, jotta sinä voisit ostaa halvalla. Vaikka korkea hinta ei aina taakaa laatua, halpa hinta ei ainakaan takaa laatua. Yleisesti kannattaisi välttää Zaraa, HM:ää, Lindexiä, Vero Modaa, Vilaa... Suosittelisin tässäkin tapauksessa suosimaan merkkejä, joiden tuotantotavat ovat tiedossa ja tuotteiden laatu yleisesti tunnettu. 

Tietenkin ylikulutuksen vähentämiseksi olisi syytä myös ostaa vähemmän. Ihan oikeasti monilla meistä länsimaiseen elämäntyyliin tottuneilla on jo aivan tarpeeksi vaatteita. Emme tarvitse lisää, haluamme vain. Halua ruokkii yhteiskunta ja media, jossa trendit vaihtuvat koko ajan eikä samaa paitaa ole suotavaa pitää päällä kahta kertaa. Mielestäni on ihan höpö höpöä, ettei voisi käyttää vaatteitaan useita kertoja. Tottakai voi, mutta median syöttämä harvakuva ohjaa toiseen suuntaan. Siksi minä bloggaajana ainakin haluan esiintyä samoissa vaatteissa ja asuissa useita kertoja. Yhdistellä jo olemassa oleviani vaatteita eri tavoilla erilaisiksi kokonaisuuksiksi. On ihan normaalia ja todella suotavaa käyttää kaapistaan löytyviä vaatteita useasti. Sitä jos jotain meidän jokaisen uudesta vaatteesta haaveilevan pitäisi harjoitella!

Mielestäni myös kirppistely on oiva tapa ostaa jotain uutta ilman, että maapallolle tulee yhtään uutta vaatetta lisää. On upeaa kuinka paljon second hand -shoppailu on saanut tulta alleen erityisesti nuorten keskuudessa! Hyvä puoli kirppistelyssä on myös se, että hyvin todennäköisesti ostaa laatua. Jos vaate on käytettynä hyvän näköinen ja ostokunnossa, se todennäköisesti kestää vielä pitkään! Lisäksi yleensä parhaimmat ja uniikeimmat ostokset tapahtuvat juuri second handinä, koska eihän kellään muulla sitten ole samaista vaatekappaletta. Voisin tehdä kirppispostauksen vielä erikseen, mutta tällä hetkellä Frida Marina -second hand putiikki Helsingissä on suosikkini.

 

Haluan uskoa siihen, että pikamuoti ja ylikulutus vähenevät. Haluan uskoa siihen, että tiedon levittämisellä on todella vaikutusta ihmisten kulutustottumuksiin. Haluan uskoa siihen, että ihminen voi ajatella muuta kuin itseään. Mitä enemmän on tietoa kestävistä vaihtoehdoista ja mitä enemmän niitä on saatavilla, sitä helpompi ihmisen on tarttua niihin. Mielestäni on esimerkiki huippua kuinka paljon kasvisruokavaihtoehtoja on jo saatavilla. Tuotteiden saatavuus ja niiden positiivinen markkinointi lisää ihmisten halua kokeilla niitä. Sama kuitenkin pitäisi tapahtua myös vaatteiden parissa. Ihmisten pitäisi saada tietoa kestävistä vaihtoehdoista ja niitä pitäisi olla jokaisen saatavilla. Mutta koska tietänkään halpaketjut eivät halua lähteä vielä pitkään aikaan itse muuttamaan valikoimaansa kestävämpään suuntaan, kuluttajan täytyy itse valinnoillaan vaikuttaa. Mitä useampi vaatii kestävämpiä vaatteita eikä suostu ostamaan ketjuliikkeiden halpaa ja huonoa, sitä enemmän tarjolle alkaa ilmestyä myös kestävämpiä vaihtoehtoja! 

Toivon todella, että sait tästä tekstistä jotakin irti ja pysähdyit ehkä miettimään omia kulutustottumuksiasi. Toivon, että jättäisit hetken mielijohteessa napatut halvat vaatteet kauppaan ja miettisit voisitko panostaa laatuun? Laatuun panostaminen on myös aina satsaus parempaan vaatekaappiin. Laatu ja kestävyys maksaa aina, mutta se myös maksaa itsensä takaisin. Ostohetkellä kalliimpi laadukas tuote tulee pidemmällä aikavälillä paljon halvemmaksi kuin kestämätön tuote, jonka tilalle ostetaan nopeasti uutta. Mielestäni on myös paljon mukavampi elää asukriisitöntä elämää laadukkaiden ja ajattomien vaatteiden ympärillä, vaikka ostohetkellä summa olisi ollut tavallista budjettia korkeammalla.

Kaikilla meillä on varaa parantaa. Isoja muutoksia ei tarvitse heti tehdä, mutta pienistä muutoksista olisi sitäkin tärkeämpi aloittaa. Ehkä jätät uusimman trendin mukaisen hameen ostamatta ja ostat sen sijaan ajattoman mallin? Tai ehkä panostat tänä syksynä laadukkaaseen villakangastakkiin, joka oikeasti sisältää villaa ja lämmittää talvella? Tai ehkä ensin tutkit vaatekaappiasi ennen kuin menet ostamaan uuden mekon juhliin? Jostakin on hyvä aloittaa. Toivon, että tämän tekstin myötä aloitat jo tänään.

 

Mistä sinä aloitat kestävän kulutuksen lisäämisen omalla kohdallasi?

Ladataan...
Sara Susanna's

Syyskuu on aina ollut suosikkikuukauteni. Lapsuudessa syy tähän on tietysti ollut syntymäpäiväni, mutta näin vanhemmalla iällä sitä osaa arvostaa muitakin asioita. Kuitenkin edelleen syyskuu on lempparini, koska se on ensimmäinen oikea syyskuukausi. Tänään haluankin kertoa teille 10, asiaa joita odotan syyskuulta:

Raikkaat ja sumuiset syysaamut. Voi, että kuinka olen aina rakastanut syysaamuja. On ihana hengitellä kesän jälkeen viileää ilmaa ja raikasta ilmaa keuhkoihin. Se jos jokin saa mielen virkeäksi heti aamutuimaan! Lisäksi sumu tuo syysaamuihin hitusen taianomaisuutta mukaanaan. Siinä hetkessä on vain jotakin niin maagista, kun ensimmäiset aamuauringon säteet osuvat peltojen tai järvien päällä leijuvaan sumumassaan. Rakastan rakastan. 

Neuleet ja vielä kerran neuleet. Rakastan neuleita. Siis oikeasti, jos pitäisi valita lempivaate, minulla se olisi ehdottomasti pehmeä ja muhkea neule. Olenkin löytänyt aivan täydellisen neulekaksikon syksyäni lämmittämään ja piristämään! Kuvia tulossa pian blogiin <3

Syntymäpäiväni, of course. Kuka nyt ei oikeasti olisi innoissaan omista synttäreistään (paitsi jos vanhenemista ei huomioida)! Odotan innolla, että pääsen vihdoinkin Brondaan syömään perheeni kanssa! Olen siitä niiiiin innoissani, että tuskin maltan odottaa! Mietin myös, että olisi ihana järjestää pienellä porukalla syntymäpäiväjuhlat kotonamme, mutta saa nyt nähdä mitä keksin! Synttärit on kuitenkin aina hyvä syy juhlaan ja kakkuihin ;)

 

 

Ruska ja kaunis syysaurinko. Kuka nyt ei pitäisi ruskasta?! Puut ovat vain niin kauniita väriloistossaan. Kauneimmillaan ruska on joko ilta tai aamuauringossa, kun valo oikein herättää värit eloon. Syysaurinko on vain jotakin niin kaunista. Ehkä jopa innostun kuvailemaan ruskakuvia blogiinkin, never say never!

Juokseminen. Olen hiljattain aloittanut uudelleen juoksemisen. En ymmärrä kuinka maltoin olla vuoden verran juoksematta juuri ollenkaan, kun nyt muistan taas kuinka paljon nautin juoksemisesta! Rakastan sitä, kun askeleet rullaavat eteenpäin ja poppi soi korvissa. Juoksemisen flow on kuin huumetta minulle. Vastalääke stressiin, ahdistukseen ja huonoon oloon. Ehdottomasti siis lisää voimauttavia juoksulenkkejä päiviin!

Uudet blogijutut. Tuntuu siltä, että nyt blogimuuton myötä pääni suorastaan pursuaa ideoita. Tekisi mieli olla koko ajan koneen ääressä kirjoittelemassa uusia postauksia ja muokkailemassa kuvia. Monta hyvää ideaa on jo toteutuksessa ja varmasti uusia tipahtelee päähäni lisää kuin sieniä sateella. Sellaista blogiloma saa aikaan!

Kynttilät ja teekupposet. Olen jo aloittanut teesesongin tutustumalla yllättävän laajaan teevalikoimaani paremmin. Mielestäni aivan ihanaa sytyttää kynttilä ja juoda kuppi lämmintä teetä. Tällä hetkellä Pukan teet ovat lemppareitani!

Rutiinit. Olen nyt useamman kuukauden elänyt ilman selkeitä rutiineja ja todella toivon, että syyskuu tuo niitä mukanaan. Saan asioita enemmän aikaiseksi ja mieleni on rauhallisempi, kun elämässäni on selkeät rutiinit. Toivon mukaan syyskuu tuo mukanaan uusia rutiineja tasapainoittamaan elämää!

Jooga. Flunssan aikana ei tullut montaa kertaa rullattua joogamattoa esille. Kuitenkin haluan taas ottaa joogan osaksi päivittäisiä rutiinejani. Jooga on vain niin hyvä keino mielen hiljentämiseen ja hetkessä elämisen harjoitteluun. Syyspäivä on ihana päättää kynttilöiden valossa tehtyyn lempeään joogaharjoitukseen!

Retki Nuuksioon. Jo vähän aikaa olen haaveillut reissusta kansallispuistoon. Mielestäni olisi ihanaa mennä hetkeksi vain luonnon keskelle hengittelemään raikasta ilmaa ja kuulostelemaan luonnon rauhoittavia ääniä. Suunnitteilla on jopa teltassa yöpyminen, mutta ainakin vaellusretki olisi kiva toteuttaa!

Ihanaa viikonloppua teille <3

Kuvaaja: Emilia Hölttä

Ladataan...

Ladataan...
Sara Susanna's

Mitä tekisit, jos et pelkäisi? Soittaisitko ihastuksellesi ja antaisitko koko sydämesi hänelle? Paljastaisitko syvimmät haavasi ja vuodattaisitko kyyneleesi toisen olkapäälle? Lopettaisitko itsesi ruoskimisen, ainaisen juoksumatolla juoksemisen ja olisit itsellesi armollisempi? Irti sanoutuisitko nykyisestä työstäsi ja lähtisit sinne minne sielusi on aina huutanut? 

Elämä on kauneudessaan kovin pelottavaa. Koskaan ei voi tietää mitä tuleman pitää. Ei voi ikinä tietää, mitä seuraavan kulman takana piilee. Kaikki voi romuttua hetkellä minä hyvänsä, mutta ehkä se juurikin tekee elämästä niin ainutlaatuista ja upeaa. Koska ei voi voi tietää tulevasta, täytyy nauttia tästä hetkestä niin paljon kuin voi. On luotettava, että kaikki on hyvin tänään. Juuri nyt kaikki on ihan hyvin.

 

Pelko on luotu ihmiselle suojeluksi. Hälytyskelloksi vaaratilanteita varten. Ihminen aistii pelkoa, kun kokee olevansa uhattuna. Pelko voi myös kertoa itselle todella tärkeästä asiasta. Mitä suurempi pelko sitä tärkeämpi yleensä asia on, jonka vuoksi pelkää. Kuitenkin ihminen voi tuntea pelkoa todella erilaisista asioista, jotka kaikki eivät millään tavalla liity selkeään vaaraan. Pelätä voi sosiaalisia tilanteita, korkeita paikkoja, toisten ihmisen torjuntaa, epäonnistumista tai ihan vain omasta tutusta ympäristöstä poistumista. 

Mielestäni on tärkeää tunnistaa omat pelkonsa ja miettiä miksi pelkää? Yleensä pelko liittyy turvattomuuden tunteeseen ja siihen, että kokee olevansa uhattuna tai kokee jonkun itselle hyvin tärkeän asian olevan uhattuna. Sen jälkeen kannattaa miettiä, mikä on aiheellista pelkoa ja mikä ei? Mikä on sellaista pelkoa, joka todella on merkki vaarasta ja mikä taas on oman pään sisäistä uhkakuvien maalailua? Ennen kaikkea, mikä on sellaista pelkoa johon voit itse vaikuttaa? Voitko tehdä asialle jotain? Jos et, niin miksi pelkäät niin paljon? Jätätkö jopa tekemättä, pelkosi takia? 

 

 

Hiljattain näin Instagramissani tekstin ”Mieti hetki asiaa, jota pelkäät. Sitten mene ja tee se.” Mielestäni tämä lause sopii todella hyvin pelkojen voittamiseen. Elämä on yhtä pelkojen kanssa taistelua, mutta pelkojen uhriksi ei kannata jäädä. Monet ihmismielen peloista on voitettavissa, mutta se vaatii rohkeutta. Rohkeutta kohdata omat pelkonsa silmästä silmään. Rohkeutta astua oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja yksinkertaisesti yrittää. Yrittää epäonnistumisen uhallakin. 

Et varmaan arvaa, mutta pelkojen voittaminen on usein hyvin palkitsevaa. Pelkojen voittaminen saa olon vahvaksi ja voimakkaaksi. Itselläni suurin sisäisen pelkoni voittaminen tapahtui, kun muutin Helsinkiin. Tiesin, että haluan enemmän kuin mitään muuta muuttaa juuri Helsinkiin. Kuitenkin matkan varrella oli päiviä, kun mietin, mitä hemmettiä sitä ollaan tekemässä? Mitä, jos kaikki meneekin ihan pieleen? Mitä jos, asunnossa onkin jotakin vikaa tai en saa ajoissa työpaikkaa? Mitä jos en tutustu kehenkään uuteen tyyppiin ja muutun yksinäiseksi erakoksi? Tai jos minut valtaakin järkyttävä suurkaupunkiahdistus?

Sitten heräsin omien ajatuksieni keskeltä ja sanoin itselleni: ”Haloo hei, oot tekemässä just sitä juttua mitä oot aina halunnut. Kyseessä on varsin selkeä päätös eikä hetken mielijohteen tuoma hullu ratkaisu. Mutkia voi tulla matkaan, mutta niistä varmasti selvitään. Asiat järjestyy ja pian olet jo onnellinen helsinkiläinen. Älä anna uhkakuville valtaa vaan toteuta unelmasi” Täällä sitä ollaan ja voin käsi sydämellä kertoa, että Helsinkiin muutto oli elämäni parhain päätös, vaikka yön pimeinä tunteina vähän pelottikin. 

 

 

Ihailen suuresti ihmisiä, jotka päivästä toiseen voittavat pelkonsa ja uskaltavat todella tavoitella unelmiaan. Uskaltavat tavoitella tähtiä peloistaan huolimatta. Itse myönnän olevani välillä liian arka heittäytymään ja luottamaan itseeni. Päässäni pyörii aivan liikaa uhkakuvia, jotka rajoittavat elämääni. Syövät rohkeuttani ja estävät minua yrittämässä. Onneksi olen yhä paremmin tiedostanut, mikä on todellista pelkoa ja mikä on oman mieleni syöttämää puppua. Puppua siitä, etten muka oli tarpeeksi riittävä, taitava ja osaava. Tarpeeksi sitä tai tätä. Näin voin oppia yhä paremmin pelkäämään vähemmän ja uskaltamaan enemmän.

Suosittelen myös sinua istumaan hetkeksi alas. Ottamaan muutaman syvän hengityksen. Sisään ja ulos. Miettimään, mitä pelkäät? Miksi pelkäät? Mitä voisit asialle tehdä? Jos huomaat jonkin aiheettoman pelon itsessäsi, joka samalla tuntuu jotenkin houkuttelevalta. Sopivalla tavalla pelottavalta. Tee se asia. Osta ne lentoliput, vaikka vähän pelottaisi. Vaihda työpaikkaa, vaikka vähän pelottaisi. Pyydä ihastustasi treffeille, vaikka vähän pelottaisi. Kirjoita kirja, vaikka vähän pelottaisi. Paljastaisit haavasi, vaikka vähän pelottaisi.

Sillä elämä on tarkoitettu elettäväksi, ei pelättäväksi <3

 


Kuvaaja: ystäväni Marika

Ladataan...