Kolme asiaa onnellisuudesta – Onnellisuuden kulmakivet

Onnellisuuden kulmakivet

”Mä haluan olla onnellinen” – Onnellisuus on asia, jota tavoitellaan ja se toimii usein jonkinlaisena mittarina, miten hyvin elämässä kulkee. Se on ikään kuin palkinto, jonka voi saavuttaa suorittamalla tietyt tehtävät.

Kuinka monta kertaa olet ajatellut, sitten kun mä … niin sitten mä oon onnellinen?

Jollain tapaa tuntuu, että suomalaisten keskuudessa, aiemmin vielä korostetummin, ei ole ollut niin hyväksyttyä tavoitella onnellisuutta tai ainakaan tuoda sitä muiden tietoon. Kellä onni on, se onnen kätkeköön on sanonta, jota en vain voi ymmärtää. Miksi omaa onnellisuuttaan ei voisi jakaa muiden kanssa? On tietysti tilanteita, joissa tarvitaan tilannetajua. Jos toinen ihminen on maassa, ei ehkä tarvitse silloin hieroa suolaa haavoihin ja korostaa omaa onnellisuuttaan. Osa onnellisuuden tunteen parhaista puolista on, että sen voi jakaa jonkun itselle tärkeän ihmisen kanssa. Helposti onnellisuutta pohtiessa voi sortua ajattelemaan, että onnellisella ihmisellä ei ole lainkaan murheita. Omasta mielestäni vastoinkäymisten keskellä voi tuntea onnellisuutta ja päinvastoin onnellisella ihmisellä voi olla vastoinkäymisiä.

Onnellisuuden kulmakivet

Onnellisuuden tunne muodostuu ainakin omalla kohdallani pienistä palasista. Joskus se on hyvinkin kokonaisvaltainen tunne ja joskus taas häivähdys keskellä arkea. Olen huomannut, että omalla kohdallani onnellisuuden tunteeseen vaikuttaa keskeisesti kolme asiaa:

Tee asioita, joista nautit

Tämä on ehkä yksi olennaisimmista onnellisuuteen vaikuttavista asioista. Nämä asiat voivat liittyä työhön, opiskeluihin, harrastuksiin, matkusteluun, arjen pieniin asioihin tai oikeastaan mihin vaan. Koko aikaa ei ole mahdollista tehdä vain asioita, joista nauttii, mutta niiden tekemiseen pystyy kuitenkin vaikuttamaan. Olen itsekin perustellut monesti, että en pysty tekemään jotain asiaa, koska minulla ei ole aikaa. Todellisuudessa tämä on pitkälti priorisointikysymys, sillä esimerkiksi television katsomiseen ja puhelimella oloon saa kulutettua hämmentävän paljon aikaa päivittäin. Jos nämä eivät ole asioita, jotka lisäävät sinun onnellisuttasi, kannattaa kokeilla ajankäyttämistä itselleen mieluisammalla tavalla. Jos nautit olla ulkona ja luonnossa, lähde lenkille. Jos taas viettää aikaa perheen kanssa, pystyt olemaan läsnä paremmin itsellesi ja muille. Vaihtoehtoja löytyy yllättävän paljon!

Älä vertaile itseäsi muihin

Aina löytyy joku, jolla on asiat paremmin kuin sinulla. Itsensä vertailu muihin tapahtuu välillä ihan automaattisesti ja huomaamatta. Olen todella kiitollinen puolisolleni siitä, että hän on opettanut minua , että parisuhteessa ei kannata vertailla suhdetta toisten ihmisten parisuhteeseen, sillä ”me ollaan me ja muut on muut”. Tämä ajatus on auttanut arvostamaan sitä, mitä minulla on jo olemassa ja ymmärtämään, että jatkuva suorittaminen ei tuo lisää hyvää oloa, vaan oikeastaan se voi vaikuttaa jopa negatiivisesti. Saman neuvon pystyy viemään myös yksilön tasolle eli itsensä ja muut kannattaa erottaa toisistaan. Se, että joku toinen saavuttaa jotain, ei ole sinulta pois.

Välitä ympärilläsi olevista ihmisistä

Läheiset ihmiset ja ihmissuhteet vaikuttavat koettuun onnellisuuteen. Katsoin flunssassa ollessani Jenny+ -ohjelmaa Yle Areenasta ja yhdessä jaksossa käsiteltiin onnellisuutta. Jaksossa tehtiin koe, jossa arvioitiin hyvänolon tunnetta, kun tarjoaa tuntemattomalle ihmiselle kahvin, ostaa lahjan ystävälleen, ostaa jotain itselleen ja antaa hyväntekeväisyyteen. Mielenkiintoista oli, että ostaessa ystävälle lahjaa, stressitasot pienenivät huomattavasti, mutta itselleen ostaessa samanlaista reaktiota ei ollut. Välittäminen ympärillä olevista ihmisistä, tutuista ja tuntemattomista, vaikuttaa onnellisuuden ja hyvän olon tunteeseen. Tämä on mielestäni hyvin loogista, sillä itselleni voimakkaimmat onnellisuuden kokemukset tulevat perheestä, veljen lapsista, ystävistä ja kummipojasta.

“Happiness is when what you think, what you say, and what you do are in harmony.” 
― Mahatma Gandhi

Aurinkoista keskiviikkoa!

//Johanna

Kuvat

Luca Upper / Unsplash

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *