Miten yhdistää työ ja opiskelu?

Maaliskuu on ollut ajankäytön suhteen poikkeuksellisen haastava minulle. Kuten jo viime postauksessa mainitsin, opiskelut veivät todella paljon energiaa edellisen periodin päättymisen aikoihin. Oli esseen kirjoittamista, kandin työstämistä, ohjemointia sekä tilastollisia menetelmiä. Samalla olen ollut töissä parina päivänä viikossa ja yrittänyt huolehtia myös läheisten näkemisestä, liikkumisesta ja riittävän hyvästä ruokailusta. Viime viikonloppuna osallistuin vielä Suomen ensimmäiseen psykologia-hackathoniin, joka asettui tämän koko komeuden kirsikaksi. Tulen kirjoittamaan tuosta hackathonista ihan oman postauksen, sillä se oli kokemuksena todella inspiroiva!

Aloitin opintoni reilu vuosi sitten ja alussa oli todella haastavaa löytää sopiva balanssi töiden ja opiskeluiden välille. Viime vuoden tein keikkaluonteisesti töitä, mikä toimii varmasti joillekin todella hyvin opiskeluiden ohessa. Omalla kohdallani kaipaan selvästi tietynlaisia rutiineja ympärilleni, jolloin pystyn rakentamaan  tasapainoisemmin viikkoni. Yksi keskeisimmistä asioista töiden ja opiskeluiden yhdistämisessä on tunnistaa omat vahvuudet ja mikä toimii juuri sinulle.

MITEN RAKENNAN  VIIKKONI TASAPAINOISEKSI?

Rakastan sitä, kun saan rakentaa viikkoni alustavaa aikataulua valmiiksi viikonlopun aikana. Teen töitä vaihtoehtoisesti kaksi kokonaista päivää tai yhden kokonaisen päivän ja kaksi puolikasta päivää. Etenkin nyt, kun luentoni ovat jakautuneet useammalle päivälle, huomaan suosivani kahta puolikasta päivää ja yhtä kokonaista työpäivää viikossa. Toinen tärkeä kriteeri itselleni tasapainoisen viikon kannalta on, että minulla on yksi arkivapaa joka viikolla, jolloin voin ottaa aikaa asioille, joihin haluan keskittyä. Se voi olla päivä, jolloin katson koko päivän Netflixiä tai vaihtoehtoisesti juoksen eri paikoissa. Tärkeintä on, että voin silloin tehdä asioita, jotka tuntuvat siinä hetkessä oikeilta eli joskus käytän vapaapäiväni myös opiskeluun.

Tasapainoisen viikon kannalta on hyvä, että yrittää keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Kun opiskelen, pyrin keskittämään fokukseni opiskeluihin. En saa missään nimessä avata työsähköpostia, koska silloin ajatukset lähtevät liian helposti harhailemaan työasioihin. Samoin töissä keskityn työntekoon, koska muussa tapauksessa opintojen deadlinet tai tekemättömät asiat pyrkivät tulemaan herkästi mieleen kesken kiireisen päivän. Vapaa-ajallani yritän parhaani mukaan keskittyä asioihin, jotka tuovat lisää energiaa päiviini tai jotka lataavat akkujani.

Vaikka suunnittelisin viikkoni kuinka hyvin tahansa, joskus on se tilanne, että kaikki asiat kasaantuvat töissä ja opinnoissa samalle viikolle. Silloin täytyy vain hyväksyä se tosiasia, että täytyy painaa lyhyt hetki vähän tiukempaa. Tällaisen vaiheen jälkeen merkitsen itselleni valmiiksi vapaapäivän, joka auttaa pusertamisessa. Vapaapäivä toimii hyvänä palkintona tiukemman rutistuksen jälkeen!

Hyvä suunnitelma, joka joustaa tarvittaessa, luo loistavan pohjan tasapainon löytymiselle arjessa. 

Vinkkejä, miten yhdistää työ ja opiskelu:

  • Suunnittele viikkosi ja jousta tarvittaessa
  • Keskity yhteen asiaan kerrallaan
  • Ota viikossa hetki, jolloin voit tehdä asioita, jotka tuntuvat sillä hetkellä oikeilta
  • Hyväksy, että joskus täytyy tehdä enemmän
  • Lataa akkuja silloin, kun on rauhallisempi vaihe opinnoissa/töissä

Ihanaa viikonloppua!

//Johanna

Kuva:

Unsplash

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *