Parhaat podcastit tällä hetkellä

Kuunteletko sinäkin musiikkia matkalla kouluun, treeneihin, töihin tai oikeastaan matkalla mihin vaan? Viime aikoina oma musiikin kuuntelu on vähentynyt, sillä Spotifyn soittolistat on korvannut podcastit ja äänikirjat. Mitä podcastit oikein ovat?

Podcastit ovat ääniohjelmia, jotka tarjoavat oivaltavia ja viihdyttäviä hetkiä arkeen tuoden kiinnostavimmat ihmiset, ilmiöt ja aiheet suoraan kuulijan korviin. Podcast on intiimi media, jossa suosikkivaikuttajat puhuttelevat kuulijaa omilla äänillään

-Asennemedia

Podcastit toimivat ennen kaikkea todella hyvin ajatusten siirtäjänä pois opinnoista ja töistä. Niitä pystyy kuuntelemaan siivotessa, aamulla laittautuessa ja illalla rauhoittuessa. Omasta mielestäni parhaat podcastit jakautuvat selkeästi kahteen ryhmään, minkä huomaa myös podcastlistauksessani. Eri tilanteissa toimivat rennommat ja kevyemmät tai asiapitoisemmat sisällöt.

Parhaat podcastit tällä hetkellä

Podcasteja tekee ihmiset laidasta laitaan ja haastetta voi tuoda miellyttävän äänimaailman löytyminen. Kuulutko sinäkin niihin ihmisiin, jotka vaativat, että henkilöiden äänien pitää sopia tunnetilaan ja fiilikseen? Huomaan itse vaihtavani toiseen podcastiin (tai äänikirjaan), jos äänet ovat liian nopeatempoisia. Nämä kymmenen seuraavaa podcastia ovat tällä hetkellä kovassa kuuntelussa ja mikä parasta näiden parhaiden podcastien teemat vaihtelevat aika paljonkin.

Filosofia ja systeemiajattelu

Aalto Yliopisto on toteuttanut Esa Saarinen legendaarisesta luentosarjasta tämän vuoden alussa podcastin ja tähän kyseiseen podcastiin olen hurahtanut täysin. Jaksot ovat parituntisia, minkä takia podcastiin keskittyminen vaatii aikaa. Vahva suositus!

Havaintoja ihmisestä

Yle 1 radiosarjan podcast-versiossa on mukavia noin puolen tunnin mittaisia jaksoja, joissa Satu Kivelän johdolla paneudutaan ihmisyyden mysteereihin. Erityisesti selvitetään ihmisen käytökseen vaikuttaviin ilmiöihin tutkimustiedon ja aitojen kokemusten kautta. Ihmisen käyttäytymiseen liittyvät asiat ovat kiinnostaneet minua pitkään ja liittyy myös jollain tapaa sosiaalipsykologian opintoihini.

Mahdollinen Maailma

Tämän podcast pyrkii selvittämään ja tutkimaan, mikä on mahdollista ja miten maailman tulisi muuttua. Asiapitoinen keskustelu lähestyy aiheita, kuten itseohjautuvat organisaatiot, henkilöbrändäys ja huumepolitiikka. Keskustelut valoittavat erilaisia maailmoja, joihin ihmiset uskovat ja joiden eteen ihmiset tekevät töitä.

TED Talks Daily

TED Talkit ovat mielenkiintoisia ja asiapainoitteisia, mutta jotenkin niiden katsomiseen ei meinaa löytyä millään aikaa. TED Talks Daily -podcast on ratkaissut tämän ongelman, jolloin voin kuunnella TED Talkeja missä vain. Jos TED Talkien aiheissa vain taivas on rajana ja podcastissa kuunneltavat TED Talkit on esitetty TED- ja TEDx -konferensseissa ympäri maailmaa.

Afterwork

Afterwork-podcast on ensimmäinen, jota olen kuunnellut. Aihepiirit ovat todella vaihtelevia kepeistä aiheista syvällisempiin keskusteluihin, kuten taikauskosta  eduskuntavaaleihin. Tämä todella on ”terapiahetki hyvien ystävien seurassa, jossa parannetaan maailmaa. Alkuperäinen kolmikko on hieman muuttunut matkan varrella ja nykyisellään Afterworkia tekevät Jenni Rotonen, Meri Milash ja Petra Soikkeli.

Papupata

Sara Parikka ja Johanna Puhakka tunnetaan Salkkareista, mutta heidän podcastissa on rentoa ja avointa keskustelua kuvausmokista ihmissuhteisiin. Kun haluan kuunnella jotain rennompaa sisältöä, tämä lähtee usein kuunteluun. Sara ja Johanna ovat kanssani lähes samanikäsiä ja keskenään he ovat erilaisessa elämäntilanteessa, kun toinen pyörittää lapsiperhe arkea ja toinen opiskelee. Eri elämäntilanteiden takia on mukava päästä kuuntelemaan juttuja heidän arjestaan.

No Filter

Tämä on kahden bloggaajan – Viena K ja Mustarttu – podcast, joka niin ikään tarttuu sekä kevyempiin että syvällisempiin aiheisiin. No filterissä Viena ja Arttu puhuvat avoimesti ja rehellisesti nimensä mukaisesti ilman suodattimia. Tässä podcastissa pidän Vienan ja Artun rauhallisista äänistä ja mielenkiintoisista aihevalinnoista.

Kaverin puolesta kyselen

Löysin tämän Ylen podcastin itseasiassa podcastin pohjalta tehdyn äänikirjan kautta. Tiia Rantanen ja Anna Karhunen nauravat yhdessä kuulijoiden kanssa noloille kommelluksille, jotka ovat tapahtuneet ”kaverille”. Jutut ovat henkilökohtaisia ja paikoin roiseja, mutta toimivat ennen kaikkea vertaistukena. Vaikka välillä mokailee, joku on mokaillut vielä vähän pahemmin.

DreamTALK

DreamTALK on uusin kuunteluun löytänyt podcast. Peppiina Merosen podcast käsittelee minulle tärkeää aihetta, miten seurata omia unelmia ja elää oman näköistä elämää. Lähtökohtana on kannustus ja motivointi näihin teemoihin.

Parisuhdekriisi

Miisa ja Tomas ovat tubettajia ja keskenään parisuhteessa. Heidän podcastissa pääsee (sala)kuuntelemaan keskusteluita parisuhteen pienemmistä ja suuremmista väännöistä. He ottavat pilke silmäkulmassa kantaa ajankohtaisiin aiheisiin ja vastailevat myös kuulijoiden ihmissuhdekysymyksiin. Miisan ja Tomasin välinen kemia pääsee podcastissa hyvin oikeuksiinsa ja on myös rennompien hetkien kuuntelussa.

Mitkä podcastit ovat sinulla tehokuuntelussa?

Toivottavasti kevät lähtee taas pian etemään! Mahtavaa keskiviikkoa!

//Johanna

Seuraa minua myös sosiaalisessa mediassa 🙂

Instagram: @sarkamalma

Facebook: Sarkamalma-blogi

Kuvat

Juja Han / Unsplash

Sai Kiran Anagani / Unsplash

Kommentit (7)
  1. Amanda Ahonen
    8.5.2019, 13:52

    Auta Antti on ollut kevään pelastukseni. ❤ Spotifyssa on myös hauska podcast nimeltään Leffaperunat!

  2. DreamTalk täytyy laittaa kokeiluun, kuulostaa ihan mun jutulta. Muita uraan, rahaan ja luovuuteen liittyviä podeja on kuuntelussa: Ysistä viiteen, Melkein kaikki rahasta ja Luovia.

    1. Kiitos vinkeistä! Pitääkin laittaa omalle kuuntelulistalle 🙌🏻

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *