4 SYYTÄ KIINNOSTUA YKSINKERTAISTAMISESTA

Mikä on halu ja mikä on tarve?

Kulutuskäyttäytymisemme perustuu tarpeiden luomiseen. Meille osoitetaan tavara sekä sen puutoksen luoma tyhjiö elämässämme. Näemme siis jatkuvasti ympärillämme tarpeita, joita täyttää. Ongelma on vain siinä, ettei kyse ole enää oikeasta tarpeesta. Eikö se ole siis itsensä huijaamista?

Ja myös muiden huijaamista. Sillä kuluttaminen tapahtuu usein muiden kustannuksella ja jatkuva ylikulutus sekä hukkaan heittämisen ruletti on epäekologista.

Tasapainottelu tarpeen ja halun sekä toiseelta niiden välimaaston välillä on vaikeaa. Kuitenkin sellaista, jota jokaisen olisi hyvä harjoittaa.

Milloin enempi on tarpeeksi?

Olemme jumissa ajattelutavassa, että vain enemmällä saavutamme onnellisuutta. Olemalla itse enemmän jotakin. Tekemällä enemmän. Omistamalla enemmän. Odotamme, että enemmän jotakin tekee meistä parempia ja eheämpiä. Ja siten lopulta onnellisia.

Samalla unohdamme kyvyn tuntea kiitollisuutta, kun meillä on kaikkea liikaa. Sillä kun meillä on liikaa kaikkea, pidämme asioita itsestäänselvyyksinä. Kun emme ole kiitollisia, olemme tyytymättömiä. Kun tulemme tyytymättömiksi, olemme onnettomia, emmekä tiedä, miten palata takaisin kiitollisiksi.

On vaarallista olla näin kiittämätön. Sillä se ajaa meidät haluamaan enempää. Etsimään sitä onnea vääristä paikoista, kun sitä ei enää arjesta saakaan. Etsimään sitä onnea kaikkialta arjen ulkopuolelta, samalla mitätöiden jokaisen ”tavallisen” päivän.

Tavoitteet ja yksinkertainen onni eivät sulje toisiaan pois. Mutta kyse ei olekaan nykyään enää siitä, että nämä kaksi eläisivät rinta rinnan. Toinen on korvannut toisen. Sillä tarvitaan yhä isompia asioita, isompia tavoitteita, tuomaan onnellisuutta. Tarvitaan enempää. Mutta milloin enempi on tarpeeksi? Milloin olet jotakin tarpeeksi, eikä sen jälkeen tule enää uutta?

Onko identiteetin rakentaminen materian pohjalle kestävää?

Elämämme on hyvin ulkoista. Haalimme ympärillemme kaikkea ulkoisesti kaunista, määriteltyä, statustettua, sivuuttaen sisimpämme, ytimemme. Moraalin, arvot ja mieltymykset. Ne oikeat haaveet, niiden liukuhihnahaaveiden sijasta. Noudattaen vain hyvin yksiulotteista ja valmista tarjottua mallia, eläen ulkoisesta maailmasta käsin, kaukana itsestä.

Kaikki tämä ulkokuoreen keskittyminen sumentaa ymmärrystämme sisäisestä maailmasta. Sisäisestä maailmasta, jolle alun alkaen kaipaamme sitä hyväksyntää. Sillä teemmekö itsestämme valmista ja eheää itseämme vai muita varten?

Mitä jos unohtaisi vain kaiken mitä tietää elämästä, mitä elämästä tarjotaan ja etsisi sitä omaa maailmaa – siitä sisäisestä totuudestaan käsin?

Monimutkaisuus uuvuttaa

Meitä ympäröi valinnanrunsaus. Valinnanrunsaus, oikeanlaisuus ja valmis elämisenmalli. Ja tuollaisen runsauden keskellä on hankalaa kieltäytyä oikein mistään. Yrittää vain tarttua kaikkeen tarjottuun. Lakata ajattelemasta selkeästi, ihan itse, vain ylikuormittuneena tarttuen siihen valmiiseen ja antaen itsensä kadota. Lopulta voiden huonosti.

Mitä jos kohdentaisi energiavarat siihen, mitä pitää oikeasti merkityksellisenä? Ja ennen kaikkea etsisi ne asiat, jotka todella ovat kaikkein tärkeimpiä? Sillä se ei ole niin helppoa miltä kuulostaa. On helppoa uskoa pitävänsä jotakin asiaa tärkeänä, mitä oikeasti ei pidäkään. Sen löytääkseen pitää kuoria todella, todella syvälle.

Luopuen enimmästä turhasta, keskittyen vain tärkeimpiin, niille tärkeimmille jää oikeasti myös energiaa. Sillä silloin ei tarvitse tuntea jatkuvaa huonommuutta niistä vähemmän tärkeistä asioista. Vähemmän tärkeistä asioista jotka vievät paitsi tilaa myös aikaa. Aikaa, jota ei edes tajua olevan olemassa.

Kantaen sellaista taakkaa, jota ei edes tajua kantavansa.

Viimeksi:

60 JOULULAHJAIDEAA HÄNELLE, JOLLA ON JO KAIKKEA

Lue myös:

OLETKO SOKAISTUNUT OMISTAMIESI TAVAROIDEN MÄÄRÄLLE?

AJAN MÄÄRÄ ON RAJALLINEN – VALITSE SIIS TARKOIN MIHIN SEN HALUAT KÄYTTÄÄ

ONKO TÄRKEINTÄ TIETÄÄ TOISEN RAHALLINEN ARVO?

NIITÄ YKSINKERTAISIA ASIOITA

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *