7 ASIAA MITÄ OPIN RAIVATESSANI VAATEKAAPPIANI

1 Ihminen pärjää todella paljon vähemmällä

Missä vaiheessa meistä tuli päättömiä ostajia? Jotka jatkavat katkeamatonta uutuuden viehätyksen täyttämistä, paikaten vanhaa ”liian huonoa” paremmalla? Pitäen niitä uusiakin vain muutaman kerran yllään, ennen unohtamista?

On mahdotonta pitää sellaista määrää vaatteita, joita vaatekaapistamme löytyy. Miksi ne sitten ovat niin täysiä?

Koska emme pysähdy miettimään. Miettimään mikä on normaalia ja mitä minä itse oikeasti tarvitsen. Elämme sokeina, näkemättä, mielihalun tyydyttämänä.

2 Täysi vaatekaappi on myös täynnä negatiivisuutta

Ajatuksia siitä, miltä minun tulisi näyttää, mutten kuitenkaan näytä. Kuinka minun tulisi pyrkiä parempaan, mutten kuitenkaan kykene. Muistutuksia epäonnistumisistani kuluttajana, rahan tuhlaajana ja toisten lahjojen arvostajana. Huonommuutta siistittömyydestä, trendittömyydestä, haaveminän kohtaamattomuudesta. Vaikket asiaa sillä hetkellä murehtisikaan, mielesi silti rekisteröi ympäristöstäsi erilaisia signaaleja.

Voisi kuvitella, että valtava määrä vaatteita helpottaisi pukemista. Itse asiassa asia on juuri päinvastoin. Valtava määrä vaihtoehtoja luo painetta oikealla valinnalle. Valinnanrunsaus tarkoittaa vastuullista valintaa, juuri oikean päätöksen tekemistä niistä huonoista. Loputonta vertailua. Päättämättömyyttä.

3 Vaatteet voivat miellyttää monella eri tapaa

Koska vaatteet jäävät kaappiin käyttämättöminä, niillä on jokin syy olla siellä. Ihailemme ehkä tuota vaatetta, sen tyyliä, linjoja, väriä. Ehkä se sopii haaveminällemme, kuvaan, jollainen haluaisimme olla, tilaisuuksissa, joihin toivomme joutuvamme. Syitä voi olla monia. Se tapa ei vain ole se, miltä ne näyttävät päällämme – ja siksi ne jäävät vain ihailun kohteeksi, roikkumaan henkaririvistöön. Sen vuoksi niistä on myös niin vaikeaa luopua. Odotamme hetkeä, jolloin muutumme tuolle vaatteelle sopivaksi.

4 Ihan ok vaatteiden armeija on suurin syy kaaokseen

Ostamalla koko ajan uutta ja hylkäämällä edelliset sekä tekemällä muita tiedostamattomia hankintoja, vaatekaappiin muodostuu ihan ok vaatteiden armeija. Armeija vaatteista, jotka ovat ihan kivan näköisiä, muttei kuitenkaan niin kivoja, että ne pärjäisivät vertailussa lempivaatteille. Ne jäävät siis aina paitsioon, käyttämättä. Säilytämme niitä kuitenkin ”mitä jos” tilanteita varten (ja kuinkahan usein niitä tuleekaan?). Lopulta ne toimivat lähinnä vaatekaapin täyttönä ja auttavat näennäisesti meitä erottamaan ne tärkeimmät vaatteet – joskin siis pitemmän sekä vaikeamman kaavan kautta.

5 Tiedostin itseni pukeutujana

Tiedostin, mitkä vaatteet jäävät käyttämättä ja ennen kaikkea miksi ne jäävät käyttämättä – ja miksi toisaalta silti ostan niitä. Tämä on kaikista tärkeintä oman yksinkertaisen vaatekaapin luomisessa sekä kulutuskäyttäytymisen järkevöittämisessä. Tiedostaa, millainen pukeutuja on sekä myös toisaalta, millainen haluaisi olla ja miten se vaikuttaa kaikkeen. Ymmärtää, miksi toimii miten toimii. Sillä eihän toiminta itsessään ole väärää, vaan luontaista.

6 Ei ole vaatetta, jota olisin jäänyt kaipaamaan

Olen poistanut lukuisia vaatteita. Mitä jos vaatteita. Mutten ole jäänyt kaipaamaan yhtäkään niistä, vaikka niiden luopuminen sillä hetkellä olisikin tuntunut vaikealta. Arvottamisessa kehittyy ja samalla tunnesidos lieventyy. On vain muistettava antaa itselleen aikaa.

7 Mikään vaate koskaan ei voi täyttää riittämättömyyttä

Sillä riittämättömyys on loputon kilpakumppani. Sitä ei voi voittaa olemalla lopulta oikeanlainen. Sen edessä et voi koskaan olla tarpeeksi oikeanlainen, sillä se keksi aina uutta. On siis turhaa, vaikkakin luontaista, yrittää tehdä itsestään valmista pukeutumisen kautta.

Viimeksi:

JOS VOITTAISIN LOTOSSA…

Lue myös:

12 SYYTÄ VAATTEILLE, JOTKA JÄTÄT KÄYTTÄMÄTTÄ – JA KEINOT IRTIPÄÄSTÄMISEEN

EIKÖ MULLA TEE ENÄÄ MIELI OSTELLA MITÄÄN?

TAVAROIDEN VÄHENNYS TAPAHTUU VAIHEITTAIN

OLETKO SOKAISTUNUT OMISTAMIESI TAVAROIDEN MÄÄRÄLLE?

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *