7 SYYTÄ VÄHENTÄÄ ROINAA

ET TARVITSE NIIN PALJOA TAVARAA

Milloin olet miettinyt kulutustottumuksiasi? Miksi kulutat niin kuin kulutat? Miksi tarvitset mitä tarvitset? Miksi säilöt tavaraa, jota et koskaan käytä? On sanomattakin selvää, että nykypäivän kulutus on riistäytynyt käsistä. Ihminen ei tarvitse siinä määrin tavaraa, mitä hän kotiinsa hamstraa.

Ostamamme tavarat on naamioitu erilaisten tarpeiden ympärille. Suurin osa näistä tarpeista on kuitenkin keksitty.

Lue myös: TARVE, HALU VAI MIELEKÄS ELÄMÄ?

YLIKULUTUS SAASTUTTAA MAAPALLOA

En ole ekspertti ilmastonmuutoksen saralla. En siis koe voivani päteä siinä. Mutta maalaisjärjellä ymmärrän, että vähempi ostettuja tavaroita tarkoittaa pienentyneitä päästöjä. Minun ei tarvitse ajaa autolla tai bussilla keskustaan kaupoille. Lentokoneen, rahtilaivan tai pakettiauton ei tarvitse tuoda pakettiani perille postitoimipisteeseen. Eikä tehtaan tarvitse edes valmistaa alunalkaen tuotettani, eikä esimerkiksi viljelmien luoda materiaaleja sitä varten.

Lue myös: MIHIN TARVITSET NIIN PALJON TAVARAA?

SUHDE TAVAROIHIN JA KULUTTAMISEEN MUUTTUU

Jokainen poisto, harkinta ja mielen sisäinen kaaos kasvattaa. Sitä huomaa, että vaikealta tuntunut luopumispäätös tuntuu oikeastaan vapauttavalta. Tavaran merkitys vähenee ja sen merkitys palaa omalle paikalleen: paikalleen meidän arkemme helpottajana, ei kuormittajana. Elämän pahin menetys ei liity tavaran menettämiseen eikä siihen, mitä omistaa.

Lue myös: MENESTY JA KULUTA

OPIT TUNTEMAAN, MISTÄ SINÄ OIKEASTI PIDÄT

Meillä on kuvitelma haaveminästä. Sellaisesta miksi haluaisimme tulla ja millaisia tavaroita sekä vaatteita tällainen henkilö käyttää. Sitten ostamme sellaisia, haaveminä mielessämme ja koska ne eivät sovi todelliselle minällemme, ne jäävät kaappiin käyttämättöminä. Kun mietit, mitä tavaroita oikeasti käytät ja mitä et, poistat kaiken sen krääsän sen merkittävän tavaran ympäriltä ja ymmärrät lopulta itseäsi paremmin. Huomaat, mistä sinä pidät – ja huomaat itseaisassa oikeastaan pitäväsi enemmän kuin edes ymmärsit. On ihanaa olla vain tällaisten asioiden ympäröimänä.

Lue myös: OLETKO SE MITÄ HALUAT OLLA VAI MITÄ LUULET SINUN HALUAVAN OLLA?

KOTI PYSYY HELPOMMIN SIISTINÄ

Tärkeimmät syyt siivottomuuteen ovat, että tavaraa on liikaa eikä niille ole omaa paikkaa. Pienemmällä tavaramäärällä tavaroille voi luoda omat väljät paikkansa. Toki tavarat eivät kävele itse paikoilleen, mutta ajattelutapaa on helpompaa toteuttaa, kun toimintaa ohjaa selkeys ja yksinkertaisuus.

Siivous ei ole yhtä kuormittavaa, kun se ei sisällä jatkuvaa tavaroiden siirtämistä paikasta toiseen.

Lue myös: ARVOSTATKO KOTIASI?

VÄHEMPI MÄÄRÄ ROINAA SELKEYTTÄÄ MIELTÄSI

Uskon, että koti kuvastaa osaltaan mielemme tilaa. Mielemme luontainen olotila on kaaos, vaikkakin se janoaa selkeyttä. Kaaos näkyy myös helposti kodissamme ja heijastuu mieleemme. Useat ärsykkeet täyttävät tajuntamme. Ne ovat alitajuisia signaaleja, joiden kuormittavuutta ei edes ymmärrä. Lisäksi tavarakaaos aiheuttaa helposti huonommuuden tunteita, sillä se on jatkuva muistutus asioista, mitä pitäisi tehdä, muttei ehdi tai jaksa.

Vähempi ärsykkeitä, vähempi signaaleja, selkeämpi mieli. Selkeämmän mielen avulla maailman voi nähdä kirkkaammin.

Lue myös: MINIMALISMI AUTTAA YMMÄRTÄMÄÄN, MIKÄ ELÄMÄSSÄ ON TÄRKEÄ

ROINATTOMUUS VOI SAADA AIKAAN EFEKTIN, JOSSA KOKO ELÄMÄ MUUTTUU

Näin on käynyt ainakin minulla. Ja yksinkertaistamisblogien ja -kirjojen määrän perusteella monella muullakin. Aloitin tavaroiden karsinnalla ja nyt olen pisteessä, jossa tavoittelen myös mielen ja muun elämän yksinkertaistamista. Harjoitan mindfulnessia, luen kirjoja mietiskelystä ja onnellisuudesta. Etsin kaikkia erilaisia ulottuvuuksia, joilla voisin parantaa hyvinvointiani. Tunnen sydämessäni erilaista iloa. Oloni on levollisempi, rauhallisempi. Vapaa.

Vain raivaamalla turhaa pois, voi luoda tilaa uudelle.

Lue myös: MINIMALISMI AUTTAA MUOKKAAMAAN ARJESTASI ITSESI NÄKÖISEN

Kommentit (2)
  1. Wenlamoksi kutsuvat
    4.3.2020, 19:33

    Kiitos, hienosta ajatuksia herättävästä ja ravistelevasta blogista. Elät pitkälti samojen arvojen mukaan kuin minäkin. Tätä jään mielelläni seuraamaan.

    1. Oi kiitos paljon! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *