AASIA ON LÄNSIMAALAISTEN LEIKKIPAIKKA

Minulla on ristiriitainen olo kehittyvissä maissa matkustelusta.

Kävin vuonna 2017 ensimmäistä kertaa Balilla ja Thaimaassa. Kiersin tuolloin molemmissa maissa noin kuukauden verran. Tunne, joka maista jäi mieleen oli, että jotakin tässä on vialla. Jokin asia ei ole oikein.

Istuin Balin Ubudissa katuravintolassa ja katsoin ohi kulkevia ihmisiä. Eli siis länsimaalaisia pariskuntia tasaisin väliajoin ajamassa skoottereilla puhelimet (ja google mapsit) käsissään. Havahduin. Tämä kaikkihan on vain yhtä länsimaalaisten leikkikenttää. Teatteria ja showta meitä varten.

Kutan rannalla näky oli jo suoraan sanottuna oksettava. Turistit istuivat muovituoleissaan, samalla paikallisten antaessa niska- ja jalkahierontaa sekä kolmannen kaivaessa juotavaa kylmälaukusta. Saisiko olla vielä jotain lisää herra?

Onko tämä oikein?

Spontaanius, vapaus, elämykset ja kauniit maisemat tuovat uutta, keveää ja vapauttavaa oloa. Mutta samalla toisella puolella on se irvokas kuva, jossa länsimaalainen nostaa itsensä toisen yläpuolelle. Köyhässä maassa hän tuntee itsensä jopa rikkaaksi. Rahojen käyttöä ei tarvitse miettiä, sillä se on halpaa. On ok ja normaalia, että itseä kohdellaan mielistellen. Se on aitoa ystävällisyyttä ja minua tuleekin kohdella niin, maksavaa asiakasta. Paikallisilta odotetaan jopa orjallista käytöstä. Ja miten paikallinen päättää suhtautua, kun kyseessä on hänen elantonsa?

Haluan pyrkiä tekemään elämässä niin, mikä on oikein. Olen siis dilemman edessä. Samalla kun mietin näin, samalla myönnän, että vietän juuri itse lomaa Thaimaassa. En siis voi syyllistää ketään syyllistämättä itseäni. Enkä kirjoita tätä syyllistääkseni. Suoraan sanottuna en vain oikein tiedä, mitä pitäisi ajatella.

Toitotin kaikille ennen lähtöä, ensimmäisen matkan mielikuvat ajatuksissani, etten edes odota reissua mitenkään erityisesti. Kunhan vain lähden nyt jonnekkin lämpimään, minne halusin hetkeksi arkea pakoon. Ehkä odotuksettomuus on ollut osasyy odotusten ylittymiseen – en odottanut mitään, muuta kuin rauhaa ja lepoa. Merkittävä tekijä on ollut oikea sijoittuminen kaikesta hälinästä. Syrjemmässä omassa kuplassa on helppoa velloa vain ihanuudessa.

On tietenkin oltava hiukan realistinen: mitä Thaimaan lomasaaret, Bali ja muut vastaavat kohteet oikeasti siis olisivat ilman turisteja? Kun koko järjestelmä pyörii meille tarjotun leikkikentän ympärillä, mitä ilman sitä jäisi jäljelle? Onko siis vika länsimaalaisessa, joka tulee tänne vai yhteiskunnassa? Vai vain maailmassa, joka nyt vain pyörii niin, ettei kaikki voi voida hyvin? Autanko mitään, jos jätän tänne tulematta? Silti tavallaan koen, että juuri tänne matkustaminen tarkoittaa ylimielisen käytöksen hyväksymistä. Mutta onko länsimaissa matkustelu sen pyhempää, vaikka se ei olekaan silmämääräisesti yhtä selkeästi erotettavissa?

Koen taas tuon häkellyttävän tunteen. Istun ravintolassa ja katson ohi lipuvaa ihmisvirtaa. Kaikki etsimässä ja toteuttamassa itseään. Yrittäen vapautua omista kahleistaan. Tehden kuitenkin sitä tietyn tyyppistä automaattista kaavaa, mitä kaikki muutkin.

Tässä täydellisessä näyttämössä riittämättömyyden tunteillemme.

Viimeksi: MIKSI LÄSNÄOLO ON VAIKEAA?
Lue myös: MATKAILU ON UUSI ONNELLISUUDEN MITTARI / MIKSI TARVITSET AINA JOTAIN LISÄÄ, ETTÄ OLISIT ONNELLISEMPI?

hyvinvointi matkat
Kommentit (4)
  1. Kiitos kun kirjoitit itseänikin paljon pohdituttaneesta aiheesta.

    1. Kiitos, että kävit lukemassa 🙂

  2. Emilia_Katariina
    7.2.2020, 20:03

    Hyvä teksti, olen pohdiskellut paljon tätä samaa aihetta. En ole koskaan käynyt Thaimaassa/Balilla tms, mutta kerran vierailin Kiinan Hainanissa ja sieltä tuli juuri tällainen olo, enkä sen jälkeen ole halunnut matkailla vastaavissa lomakohteissa. En ole ennen törmännyt muiden aihetta koskevaan pohdintaan, joten tätä oli ilo lukea. Nykyään haluaisin matkustella vain junalla tavoitettavissa kohteissa, mieluiten Suomessa tai muissa pohjoismaissa, niin pystyy oikeasti hyvällä mielellä nauttimaan lomasta. Kiitos siis tosi hyvästä blogista, olen tainnut lukea aika lailla kaikki tekstisi! 🙂

    1. Kiitos paljon, kommenttisi piristi päivääni! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *