FUMIO SASAKI – ÄÄRIMMÄISTÄ YKSINKERTAISUUTTA

Voisitko elää elämää huonekaluttomassa kodissa? Siis vain futon patjalla? Jossa kuivaisit itsesi samaan mini kokoiseen käsipyyhkeiseen kuin astiasikin?

Ja itse asiassa pesisit itsesi vielä samalla saippualla siis kuin ne astiat?

Äkkiseltään ajatus voi kuulostaa hullulta. Vähän siltä, kuin puhuttaisiin kilpailusta – siis siitä, jota kaikki vakuuttelee, ettei ole. Mutta kuka on määrittämään ketään hulluksi tässä kulutushysteriallisessa maailmassa?

Fumion kuvailema elämä on vielä hyvinkin kaukana omastani. Siinä on silti jotakin tavattoman kiehtovaa. Äärimmäisyys kiehtoo. Selkeys. Sillä voiko mikään olla tuolloin selkeämpää, huolettomampaa ja vapaampaa?

Juuri niin yksinkertaista, kuin kaiken kuuluisikin olla.

Jotenkin japanilainen tapa toteuttaa sitä on vielä koruttoman kaunista. Tyyli on tyystin erilainen Amerikan valtavirtaan verrattuna, joka kuitenkin on suhteellisen runsas ja määrittämätön. Ehkä siksi, että japanilaisilla on jo valmiiksi perinteet hiukan minimalistisena kansana futon patjoineen ja vain muutamine kimonoineen.

Mua on aina kiehtonut Japani sekä japanilainen kulttuuri. Ja entä nyt kun aletaan puhua vielä japanilaisesta minimalismista?

Sydän alkaa sykkiä.

Kai sitä Marie Kondon mainitsemaa iloa.

Äärimmäisyyteen viedyn minimalistin ajatuksia voit lukea enemmän Fumio Sasakin kirjasta:

Goodbye, Things.

Viimeksi:

NYT ON TÄYDELLINEN AIKA AURINGONLASKULLE

Lue myös:

TAVAROIDEN VÄHENNYS TAPAHTUU VAIHEITTAIN

MILLAINEN KULUTTAMINEN ON NORMAALIA?

OLETKO SOKAISTUNUT OMISTAMIESI TAVAROIDEN MÄÄRÄLLE?

Kommentit (3)
  1. Olen lukenut tuon Sasakin kirjan ja vaikka toisaalta ihastelen hänen askeettisuuttaan, tiedostan, etten itse koskaan pystyisi siihen. Koska jotenkin se on toisaalta liian askeettista ja kokisin sen rajoittavana itsessään. Kuitenkin hyvin kiinnostava kirja!

  2. Japanissa useamman kerran käyneenä voin sanoa, että kyllä Japanissakin materialismia löytyy, ja jopa täysin amerikkalaiset lyövällä tavalla. Kaupoissa esimerkiksi asiat pakataan usein miljoonaan kerrokseen muovia, ja taloja rakennetaan edelleen kestämään vain n. 20 vuotta ennen kuin ne jyrätään täysin ja korvataan uusilla.Ja ”vain muutama kimono” ei ole tainnut olla kenellekään arkipäivää noin sataan vuoteen – samalla lailla kuin täällä ihmisillä oli ihan vain muutama vaatekerta joilla mentiin vuodesta toiseen. Ei kannata sortua eksotisoimaan muita kulttuureja liikaa. 🙂

    1. Aivan! Tarkoituksenani ei ollutkaan verrata noin niinkuin yleistä kulutuskäyttäytymistä vaan maissa eläviä minimalistejä. Jos asiaa tutkii, tuntuu Japanissa minimalismi yleisellä tasolla menevät äärimmäisyyksiin kun taas Amerikoissa ollaan siihen nähden runsaita. Lisäksi vetosin juurikin historiaan, tai niin ainakin Fumio itsekin kirjassaan väittää, japanilaisten siis olleen ennen vanhaan minimalistista kansaa. En toki ajattele heidän tänä päivänä olevan sellaisia 🙂 Mutta totta tuo – varmaan kai kaikki ovat olleet jos tähän päivään vertaa! Taisin vähän huonosti itseäni ilmaista, kiitos, niin selvensin 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *