ITSETEHTY LUUTU JA ONKO FAIRY KAIKEN PELASTUS?

Tarvitaanko hyvään siivoamiseen oikeasti monia erilaisia kemiallisia aineita?

Miksi siivouskaapit on tehty pieniksi ja siivoustavara valikoima runsaaksi?

Siivoushyllyn luona olo on toivoton. Hirvittävä rivistö aineita eri tarpeisiin ja eri tilojen mukaan.

Entä jos haluaisin vain yhden siivousaineen, jolla pärjäisin koko asuntoni kanssa?

Yleispuhdistusaine sanoo ”sopii kaikille pesunkestäville pinnoille, kuten lattioille, oville sekä kalusteiden ja keittiöiden pinnoille. Soveltuu hyvin myös kosteiden tilojen, kuten wc:n, kylpyhuoneen ja saunan puhdistukseen. Poistaa tehokkaasti rasvan ja lian. pH käyttöliuotuksessa 8.5, ilman liotusta 10,5.”

Mitä martat sanovat?

Siivouskaapin perusaineisiin kuuluu: käsiastianpesuaine, yleispuhdistusaine, hapan puhdistusaine kalkinpoistoon, wc:n puhdistusaine tarvittaessa. Erikoistilanteisiin: emäksinen (yli 8pH) puhdistusaine, saunan puhdistusaine, lattioiden suoja- ja hoitoaineet, uuninpuhdistusaine, lasinpesuaine, kalustetekstiilien hoitoaine.

Olin tyytyväinen, ennen kuin pääsin tähän erikoistilanteet kohtaan.

Yhteishyvän sivujen mukaan, fairya voisi käyttää myös yleispuhdistusaineena ja esimerkiksi ikkunan pesuun. Myös Yle on kertonut fairyn hyödyistä ikkunan pesussa.

Fairyn pH 9 on näköjään lähellä yleispuhdistusaineita, vaikka koostumus on toki hiukan eri.

Minulla on vessassa kaksi peiliovikaappia. Testasin toiseen laimennettua fairya ja toiseen laimennettua yleispuhdistusainetta. Pesutulos oli mielestäni sama ja yhtä hyvä kuin lasinpesuaineella.

Seuraavaksi yritin ottaa selvää, mitä tuotteet sisältää. Yleispuhdistusaineeni sisältää Ionittomia tensidejä < 5 % ja hajustetta. Fairy sisältää 15-30% anioniaktiivisia tensidejä, 5-15% ionittomia tensidejä, methylisothiazolinonea, Phenoxyethanolia ja hajusteita.

”Tensidit jaetaan sähkövarauksen perusteella kationisiin, anionisiin, ionittomiin ja amfoteerisiin tensideihin. Anionisia ja ionittomia tensidejä käytetään pesu- ja puhdistusaineissa eniten. Pesuaineissa erilaisia tensidejä käytetään monipuolisena yhdistelmänä, jotta saataisiin hyvä lianirroituskyky mahdollisimman vähäisellä tensidimäärällä. Ionittomilla tensideillä ei ole varausta. Ne irrottavat hyvin rasvalikaa alhaisissa lämpötiloissa, eivätkä ne ole herkkiä veden kovuudelle.Anioniset tensidit ovat negatiivisesti varautuneita. Ne irrottavat hyvin hiukkaslikaa, mutta niiden vaahtoavuuden takia täytyy pesuaineisiin lisätä vaahdonestoainetta.”– Teknokemia.fi

Kaksi fairyn jälkimmäistä sanahirviötä ovat säilöntäaineita.

Tämän perusteella Fairyssä olisi kahta eri tavalla toimivaa tensidiä, joten eikö sen tulisi olla silloin tehokkaampi lian puhdistaja?

Jos lähinnä pH määrittelee aineen käyttöä siivouksessa, eikö fairyn pitäisi soveltua yleispuhdistusaineeksi siinä missä viralliset yleispuhdistusaineetkin?

Pinttynyt käsitys tuntuu silti mielessä. Kodin wc on hirvittävä epäpuhdas luola, joka tarvitsee voimakkaita kemikaaleja ja monenlaisia puhdistusaineita tullakseen edes hiukan siistimmäksi.

Jos kaupan kemikaalipesuaineita markkinoidaan moneen eri tarpeeseen, niin tehdään kyllä ekoaineidenkin kanssa. Etikka, ruokasooda, vesi – yhdisteet on mitoiteltu eri tavoilla eri tarpeisiin, ohjeet erilaisia eri sivuilla ja niiden käyttöä eritellään niin mikroon, hanoihin kuin pinnoille.

Monen tunnin perehtymisen jälkeen päädyin seuraavanlaiseen listaukseen:

Astianpesuaine toimii minulla yleispuhdistusaineena: Astiat, tasot, pinnat, wc-pinnat, ikkunat ja lasit. Tarvittaessa lattia, pääsääntöisesti pelkällä vedellä. Annostelu valmiiksi laimentaen suihkepulloon.

Ruokasooda: wc pesupallojen teko linkin ohjeen mukaan. Tiskialtaan puhdistus sellaisenaan käyttäen. Tarvittaessa uunin puhdistus (aineen tekeminen silloin joskus kerran-kaksi vuodessa kun siihen innostuu) ja tarvittaessa lieden puhdistus sellaisenaan. Samoin viemärinpuhdistajan teko tarvittaessa.

Sitruunahappo: Pesuhuoneen kaakeleiden pesuun, jota varten annostelu suihkepulloon. Käynee siis myös yhtä hyvin tiskialtaaseen ja sen kaakeleihin. Sitruunahappo toimii yleisaineena kalkin puhdistukseen (kahvinkeitin, astianpesukone, pyykinpesukone jne). Tarvittava ainesosa myös tuohon wc-pesupalloihin.

Palautetta kyseisistä aineista kuulet pitemmän kokemuksen jälkeen. Lisäksi käyttöön jää wc-raikastin ja tahranpoistoaine, jonka olen kokenut hyväksi erityisesti vaaleille kengille.

Olen täysin hullaantunut itse virkattuihin luutuihini. Niillä pystyy ihan samalla tavoin pyyhkimään kaikki kodin pinnat. Siivouspäivänä laitan sen pyykinpesukoneeseen pyyhkeiden sekaan. Ohje kuvan mukaisen luudun tekoon täältä.

Millaisia siivousaineita sinulla on käytössä?

Viimeksi: 5 OIVALLUSTA MINIMALISMIN ALOITTAMISESTA
Lue myös: MITKÄ HUONEKALUT KUULUVAT KOTIIN?

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *