JOULU ON TAAS, EIKU…

Viikko sitten kaupassa käydessäni huomasin joulun kokonaisuudessaan saapuneen markkinoille. Kuuset, koristeet, valot ja suklaat. Kaikkea näitä ja myös paljon muuta on taas saatavilla.

On aika käsittämätöntä, että yhdellä päivällä vuodessa on näin kova merkitys.

Miksi?

Yksi syy on meihin iskostuneella mainonnan ja markkinoinnin vaikutuksella – onnelliset perheet viettävät yltäkylläistä joulua. Se romantisoidaan onnellisuuden huipentumaksi. Onni on joulussa. Luonnollisesti siihen kuuluu tietyt asiat ja se vietetään tietyllä tavalla.

Yhteen päivään asetetaan hirveät odotukset. Koska kyseessä on vain yksi päivä, sen täytyy sujua täydellisesti, sillä uusi yritys on vasta vuoden päästä. Koska tuotteet ovat jo pitkään ennen saatavilla, siihen ehditään valmistautua syksyn mittaan, suunnitella uusia valoja ja koristeita ja lopulta tehdä viime hetken paniikki ostoksia ja kaiken varalta lisäyksiä, jotta kaikkea varmasti on enemmän kuin riittävästi.

Onnea varten saa tuhlailla. Se jos mikä sopii myyjille.

Helppo tapa osoittaa kiintymystä on lahjan antaminen. Se on viesti, että saaja on tärkeä. Tänä päivänä monille muunlainen kiintymyksen osoitus on hankalaa.

Yleisesti sanottuna, parasta joulussa on perheen kanssa oleminen. Tarvitseeko perheestä nauttimiseen tällaisen teatterin ja näyttämön?

Meidän perheessä joululla on myös ollut aina iso merkitys. Vanhemmat alkavat suunnitella lahjojen ostoa jo tähän aikaan vuodesta. Meille ostetaan ja me ostamme lahjoja – aina liikaa ja joka joulu puhutaan, että pitäisi lopettaa.

Tänä vuonna sanoin, että nyt oikeasti riittää. En oikeasti halua mitään ylimääräistä. Voin vastaanottaa aineettomia lahjoja, kuten yhteistä aikaa vaikkapa jonkin tapahtuman merkeissä tai jotakin konkreettistakin, jos huomaan sitä tarvitsevani.

Minusta joulu ja joulun odotus on silti ihanaa aikaa. Siitä on vaikeaa päästä mihinkään. Tunteen juuret virittyvät jokaiseen elinvuoteni jouluun. Enkä aio hylätä sitä tunnetta.

Mutta tänä vuonna aion viettää yksinkertaisempaa joulua. Aion silti laittaa joulukuusen. Muista koristeista en mene takuuseen.

Aion myös ostaa lahjan. Ja todennäköisesti myös saadakin sellaisen. Toivottavasti aineettomana.

Viimeksi: #TÄRKEINTÄTÄNÄÄN
Lue myös: MENESTY JA KULUTA

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *