MATKAILU ON UUSI ONNELLISUUDEN MITTARI

Miksi matkailu on suosittua?

Matkailulla on paljon myönteisiä vaikutuksia. Erilainen kulttuuri sekä luonto ihastuttaa ja aiheuttaa positiivisia tuntemuksia. Täysin vieraassa maassa ja täysin vieraalla kielellä toimiminen vaatii spontaaniutta, toimimista normin ulkopuolella. Usein lomalla höllätään, luovutaan pakon kierteestä – ei ole siis pakko herätä aikaisin töihin, pakko liikkua töiden jälkeen ja pakko tehdä ruokaa. Olo on vapaa, vapautunut.  Luovumme normista, jokapäiväisestä kaavasta ja oravanpyörästä, minkä vuoksi hetkessä eläminen helpottuu. Lopulta pääsemme lähemmäs minuuttamme, pääsemme tutustumaan itseemme sekä opimme uutta.

Samalla matkailu on eräänlainen mittari. Yhä useammin kysyessäni muiden kesälomasuunnitelmia, saan vastaukseksi: ”no en mä varmaa minnekään ulkomaille ainakaan mee.” On olettamus, että kun on loma, täytyisi matkustella. Hyvinvoiva, riittävän hyvä tuloinen ja onnellinen ihminen matkustelee sekä haaveilee lämmöstä. Matkailulla haetaan myös siis statusta. Tärkeintä on päästä sanomaan matkustaneensa jonnekin. Mitä eksoottisempi kohde, sen parempi.

Vaikka matkailussa on positiiviset puolensa, on minusta ristiriitaista, että se on saavuttanut statuksen ja onnellisuuden mittarin aseman. Ihmisen jopa täytyy matkustella, vaikka se ei itseä kovin kiinnostaisikaan. Matkustelemattomuus voi jopa nolottaa. Sen sijaan  matkailusta kiinnostuneet hyväksyvät helposti oman elämän tyytymättömyyttä, kiirettä ja ahdistusta, koska kesällä pääsee kuitenkin taas reissuun eli nauttimaan omasta vapaudesta viikoksi tai kahdeksi. Muu elämä unohdetaan siinä välissä.

Asia pitäisi olla toisin päin. Onnellisuuden mittarin tulisi olla jokaisessa päivässä. Joka päivä tulisi valita oma elämä. Ei pakosta. Voisimmeko elää ilman pakkoa elämää, jota parhaimmillaan täydentää matkustelu? Voisimmeko elää hetkessä minuutemme kanssa vaikka joka päivä?

Jotta näkisi auringonlaskun, ei tarvitse matkustaa ulkomaille.

Viimeksi: 20 x MIKSI KYSYMYSTÄ SINULLE
Lue myös: JOS SITÄ EI KUVATA, ONKO SITÄ ENÄÄ OLEMASSA? / MIKSI LÄMMIN ILMASTO ON YHTEYDESSÄ ONNELLISUUTEEN?

hyvinvointi mieli hyva-olo syvallista
Kommentit (2)
  1. Hyviä pointteja! Itse en ole koskaan tykännyt matkustaa ja koen sen lähinnä vain stressaavana, enkä siis olekaan matkustellut oikeastaan ollenkaan (lapsuuden matkojen jälkeen). Tuntuu kuitenkin jotenkin nololta myöntää tätä muille, koska oletuksena tuntuu olevan, että kaikki haluavat matkustaa ja se ikään kuin kuuluu lomaan.

    1. Tarvitaan rohkeita ihmisiä, jotka uskaltavat kyseenalaistaa ääneen yhden valmiin elämisen mallin. Ehkä siten matkailu menettää merkitystään onnellisuuden ja hyvinvoinnin mittaristossa. 🙂 Itse tykkään kyllä matkailusta, mutta en kestä, kun osa ihmisistä tuntuu elävän vain vuosittaista lomaansa varten.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *