MIKÄ ON ELÄMÄN TARKOITUS?

Minusta tehtävämme maailmassa on lisääntyä ja kuolla. Ihan kylmästi ja puhtaasti. Meillä ei ole mitään suurempia tarkoitusperiä, merkityksiä tai kohtaloita, vaan olemme ensinnäkin kuin nisäkkäitä. Vaikkakin älykkäitä sellaisia. 

Toisaalta on aika hullua, miksi meidän täytyy lisääntyä ja kuolla. Miksi ei vain olla olematta mitään. Olematta lisääntymistä ja kuolemista. Sellaiselle en kuitenkaan pysty keksimään selitystä. 

Sellaista ei pystykään perustelemaan järjellä, vaan vain henkimaailman asioilla. Ehkä sitä ei tarvitsekaan perustella. Ehkä vain olemme, koska olemme. Sen pituinen se.

Jos asiaa haluaa tarkastella henkimaailman asioilla, täytyy käyttöön ottaa yksilönäkökulma, eikä asiaa voi tarkastella enää niin objektiivisesti. Voiko silloin olla vain yhtä universaalia totuutta elämän tarkoituksesta?

Mutta ollaanko me ihmiset lopulta ehkä kuitenkin vähän yksioikoisia? Kaikki me yritämme löytää elämästämme tarkoituksellisuutta, osa kierrellen eri paikoissa kuin toiset. Muttei kyse olekaan siitä miten vaan mitä. Eli mitä halutaan ei niinkään miten siihen päästään. Tai päästäänkö edes… Vähän tuntuu siltä että kaikki on usein vain epämääräistä sinkoilua paikasta toiseen, etsien, löytämättä.

Ehkä elämän tarkoitus onkin ymmärtää, ettei elämän tarkoitusta ole.

Jos mietitään kuitenkin, että elämällä olisi jokin tarkoitus, aika käypä sellainen voisi olla oman sisäisen totuuden löytäminen. Oman äänensä löytäminen, tutkiminen ja sen mukaan eläminen. Se tuo mukanaan onnellisuutta, merkityksellisyyttä. Elää levollisesti. Lähellä itseä.

Ja tietenkin se rakkaus.

Mihin kaikki tässä maailmassa lopulta jollakin tavalla kuitenkin perustuu on välittäminen. Ihmisen syvin tarve on vain olla rakastettu ja rakastaa. Jo yksin sen puutteen pelkääminen aiheuttaa monenlaista negatiivisuutta maailmaan.

Ehkä kyseessä siis on jollakin tapaa se lisääntyä ja kuolla ilmiö – mutta vain vähän kauniimmin ilmaistuna.

Näin pohdin itsekseni, ennen kuin avasin Frank Martelan kirjan elämän tarkoituksesta.

Jota ei siis lopulta edes itse filosofin mielestä ole.

Mutta tärkeää onkin Martelan mukaan erottaa toisistaan elämän tarkoitus ja elämän merkityksellisyys. Sillä merkityksellisyyttä voi olla – ja paljonkin. Se tosin on hiukan subjektiivista, vaikkakin siitä on erotettavissa – juurikin melko yksioikoisen ihmisen takia – samankaltaisia piirteitä, jotka sopivat kaikille. Suurimpana ehkä se yhteisöllisyys.

Yhteys paitsi muihin, myös itseen.

Ja se kuulostaa minusta oikein hyvältä elämän tarkoitukselta. Kuitenkin sellaiselta, josta suurin osa meistä on päässyt täysin vieraantumaan.

Mutta ehkä meillä juuri siksi onkin niin kova etsintä päällä.

Viimeksi:

PÄÄTÄN OLLA OLEMATTA MITÄÄN

Lue myös:

VÄHÄN VÄSYNYT – NUMERO 495

MITÄ MÄ HALUAN SANOA?

ONKO ELÄMÄMME VAIN RAKKAUDETTOMUUDEN TÄYTTÄMISTÄ?

Kommentit (2)
  1. Em / Wake up - elämä kutsuu
    22.1.2021, 10:31

    Tämä on ainut teksti, jonka kanssa olen kanssasi eri mieltä 😉 Itse olen nähnyt näkymättömiä asioita (näin salaperäisesti ilmaistuna) ja monet kirjat ja lainaukset vievät juurikin samojen ajatusten äärelle, joihin olen näiden näkymättömien johtolankojen kautta löytänyt. Eckhart Tollen kirja ”Uusi maa” (eng. ”A New Earth”) oli ”the” kirja, joka antoi vastauksia kysymyksiin ja jatkoa omiin ajatuksiin – selkeyttä mihin itsekin löytämäni johtolangat näyttävät vievän. Eckhart Tollen kirja vastaa juurikin tähän kysymykseen, mikä on elämän tarkoitus. En halua spoilata lukukokemusta, mutta (kirjan mukaan) se liittyy tietoisuuden kasvattamiseen ja sen tuomiseen näkyvämmäksi osaksi maailmaa. Eckhart Tollen Läsnäolon voima on tunnetumpi kirja, mutta se pureutuu pienempään aihealueeseen. Uusi maa puolestaan on kirja, joka voi kerralla romuttaa ajatusmalleja ja tuoda rauhaa tilalle – ensin myllerrettyään mielen totaalisesti. Kirjan kantava ajatus on myös se, että me olemme kaikki lopulta yksi ja sama – tietoisuus, jota jumalaksikin kutsutaan.

    1. Kuulostaapa hurjalta, mutta mielenkiintoiselta. Täytyy laittaa lukulistalle 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *