MIKSI LÄSNÄOLO ON VAIKEAA?

Koemme koko ajan olevamme jotenkin väärässä paikassa. Kaikki tekeminen on poissa jostakin tärkeämmästä. Töissä odotetaan kotiin pääsyä, ruoka halutaan tehdä nopeasti pois alta, urheilut huhkia pikaisesti ja siivous tehdä vähän sinne päin, jotta päästäisin siihen tärkeämpään hetkeen, joka on seuraava hetki.

Ja mitä erikoisinta, kaikki tuntuu kulminoituvan siihen, että odotamme omaa aikaa: lepoa ja rauhaa.

Onko meillä sitä siis liian vähän? Onko meillä liikaa kiirettä, rauhattomuutta, kaaosta?

Tämä ajatus saa heti mieleen työt ja muut elämän velvoitteet. Mutta mitä jos kyse ennemminkin on mielen kaaoksesta ja uupumuksesta? Toki nämä kaksi asiaa eivät sulje pois toisiaan, vaan ne ovat syy-seuraussuhteessa. Liiallinen työkuormitus saa vaipumaan ajatuksettomaan offline -tilaan. Liikaa ärsykkeitä ja sitä myöten liikaa ajatuksia ja aivotyötä väsyttää. Pakko aiheuttaa mielen taantumusta.

Mutta onko tähän mikään avuksi? Rehellisesti normaalin keskiluokkaisen ihmisen on pakko tehdä myös ainakin jonkin verran työtä ja suorittaa velvoitteita.

Voiko elämä ollakaan siis pelkkää läsnäoloa koko ajan, joka hetki?

Heli Ilskari vastaa kysymykseeni kirjassaan Pieni mietiskelykirja: ”Vain suuret mestarit elävät jatkuvassa syvän läsnäolon tilassa. Me tavalliset ihmiset koemme lähinnä satunnaisia läsnäolon häivähdyksiä. Mutta mekin voimme savuttaa kestävämpiä tuloksia, jos käytämme työkaluina erilaisia mietiskelytekniikoita. Niitä voi luonnehtia menetelmiksi, jotka auttavat keskittymään yhä vähempään ja olennaisempaan. Monihan toimi nykyään tismalleen päinvastoin eli keskittyy yhä vähemmän yhä enempään ja ehkä samalla yhä epäolennaisempaan.”

Läsnäolo tässä hetkessä on vaikeaa, sillä vaikka meille tarjoutuisi tilaisuus omalle ajallemme, täytämme hiljaisuuden esimerkiksi puhelimella, somella, televisiolla, shoppailulla ja muilla virikkeillä. Emme osaa pysähtyä. Pysähtymisen sijaan toimimme yhä nopeammin, yhä kiireemmin. Nykyaika luo tähän otolliset olosuhteet.

Jokaisesta päivästä on mahdollisuus löytää tilaa läsnäololle. Se ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, joka tulee kutsumatta.

Viimeksi: 7 AJATUSTA HELPOTTAMAAN KODIN MINIMOINTIA
Lue myös: MIKSI HILJAISUUDESSA OLEMINEN ON VAIKEAA? / 6 KEINOA HARJOITTAA LÄSNÄOLEVAMPAA ARKEA

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *