MIKSI MEILLÄ ON KULUTUKSEN TÄYTTEISIÄ JUHLIA YMPÄRI VUODEN?

Mistä tulee se sisäinen palo ostaa lahjoja jouluna, raketteja uutena vuotena, tipuja pääsiäisenä ja simaa vappuna?

Miksi päivään kuuluu pelko, että jotakin uupuu ja siksi hamstrataan jopa yli tarpeen, ettei mitään vain uupuisi?

En tiedä, puhunko vain omasta puolestani, mutta silti moni ei ymmärrä, miksi näitä päiviä edes vietetään tai miksi vietetään juuri sillä tavalla. Mutta yhden asian kaikki tietää – millaisia tavaroita niihin kuuluu.

Yhteistä isoille ja pienille juhlapäiville onkin kulutuskeskeisyys. Ostamisella ja sen suunnittelulla on iso merkitys päivien sisällöstä. Paitsi että juhlitaan joulua, täytyy lahjoja ostaa isän- ja äitienpäivänä, ystävänpäivänä sekä tietenkin syntymäpäivänä. Kaikkea kivaa saa luvalla ostaa myös joulujen jälkeisistä alennusmyynneistä, sinkkujenpäivänä, Black Fridayna ja Cyber Mondayna. Koko ajan keksitään uusia ja korostetaan jo olemassa olevia merkkipäiviä, kulutusvirtojen luomiseksi. Lahjojen ja juhlan mukaisten tuotteiden ostosta päästyä odottaakin jo uudet lahjat ja kausitavarat.

Mielikuvia ja maneereja pitää yllä mainostaminen – onnelliset, hyvinvoivat ihmiset viettävät tietynlaista, yltäkylläistä kulutusjuhlaa. Erilaiset teemat lisäävät myyntiä. Ja ihmisiä tarvitaan ostamaan ja kuluttamaan.

On aika absurdia, millainen vaikutus yksittäisillä päivillä voi olla ihmisiin. Siis yhdellä päivällä. Miksi joka päivä on vaikeaa elää niin kuin se olisi tärkeä?

Ei toki juhlan viettämisen tarvitse vähentää jokaisen päivän tärkeyttä. Ja vaikka jokainen on etuoikeutettu juhlimaan näitä päiviä, eikä niitä pidä kieltääkään, välillä olisi ehkä hyvä pysähtyä miettimään,

miksi sitä joulukalenteria pitää ostaa jo syyskuussa?

Viimeksi:

SUOMEN ILMASTO LUO HAASTEEN YKSINKERTAISTAJALLE

Lue myös:

MITÄ JOS SE MITÄ OMISTAT EI OLEKAAN SITÄ, MITÄ OIKEASTI HALUAT OMISTAA?

VOISIKO SYKSYLLE TEHDÄ BUCKET LISTIN?

LAHJAN ANTAMISEN SIETÄMÄTÖN VAIKEUS

hyvinvointi ajattelin-tanaan mieli
Kommentit (4)
 1. Mulla on vähän ristiriitaiset fiilikset joulusta monellakin tapaa. En itse kuulu kirkkoon tai ole mitenkään uskonnollinen, joten varsinaista syvempää merkitystä joulu ei mulle sisällä. Parina viime vuonna ollaan perheen kanssa ostettu vain elämyslahjoja ja se on ollut tosi hyvä käytäntö. Itse tykkäisin viettää joulua lapsuuden perheeni kanssa, mutta puoliso haluaa matkustella jouluna ja olla kahdestaan ja näissä on sitten aina keskustelua että miten minäkin vuonna.. Joulukoristeita meillä ei ole aiemmin ollut, mutta jostain syystä tänä vuonna houkuttaisi jokin joulukukka tai koriste kotiin.. Joulussa oikeastaan eniten odotan joululaulujen kuuntelua, riisipuuroa, joulurauhan julistusta ja saunomista. Lahjoja en aio hankkia tai saada tänäkään vuonna. 😀

  1. Luulen että joulu on suurimmalle osalle meistä se kipukohta. Havainto tekee minusta jotenkin vielä järjettömämmäksi sen, että sen hyväksikäyttö viedään silti äärimmäistyksiin. En voinut uskoa, kun ensimmäisissä blogeissa alkoi pari viikkoa sitten kosmetiikka joulukalenterien mainostaminen! Kuukauden päästä onkin jo kova tohina.. On niin hullua, että meistä on ihan ok valmistautua yhtä päivää varten puoli vuotta, emmekä näe siinä edes mitään outoa, saatika kyseenalaista sitä valtavaa mainostamisen määrää mitä tänä aikana meihin kohdistuu. Itse viime vuonna aloitin viimein tuon elämyslahjojen oston, mun mielestä parempaa lahjaa ei olekaan! 🙂 Laitoin myös tuttuun tapaan muovikuusen sekä yhden joulukukan. Ilmeisesti sitä jotakin silti tarvitsee tunnelmaan päästäkseen…

 2. Anna/Niittykukkia
  28.9.2020, 22:28

  Monet juhla- ja teemapäivät ovat kieltämättä nykyään enemmän kulutusjuhlaa kuin mitään muuta, ja se on alkanut ärsyttämään. Olen jouluihminen, mutta eniten siinä tykkään nykyään tunnelmasta. Tuoksuista, perinteisistä ohjelmista ja lauluista ja muista aineettomista jutuista. (Miten ilmaista nätisti muille, ettei enää kaipaa tavaralahjoja? Täytyykö mun silti hankkia muille? Jos sitä vaan sanoutuisi irti lahjarumbasta..) Säälittää joulukuuset, jotka kaadetaan vain päivän parin vuoksi, ja vappupallot, serpentiinit ja halloweenkrääsä, jotka on käytännössä tehty heitettäväksi heti roskiin.

  Lähetän kyllä kortteja ystäville, ja niille he saavat sitten tehdä mitä haluavat. On kiva muistaa lähimpiä persoonallisemmalla tavalla kuin viestillä.

  Mutta hyvää pohdintaa! Etenkin tuo, ettemme aina edes oikein tiedä, miksi jotain juhlaa vietetään, mutta osaamme silti liittää siihen tietyt tuotteet.

  Mielestäni juhlat ovat kivoja, ne tuovat vuoteen rytmiä ja vaihtelua. Mutta niitä voisi viettää ekologisesti kestävämmällä tavalla, turhaa kuluttamista ja tilpehööriä karsien.

  Mukavaa viikkoa! 🙂

  https://www.niittykukkia.fi

  1. Kiitos kommentistasi, vähän samanlaiset fiilikset täälläkin! Ja kuin myös mukavaa viikkoa sinnekin 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *