MISTÄ OSTAA EETTISET LENKKARIT?

”Vejan Condor-kengät ovat maailman ensimmäiset ekologiset juoksukengät, sillä ne on valmistettu täysin ilman muovia tai maaöljyä, joista juoksukenkien materiaali enimmäkseen koostuu. Brasiliassa vastuullisesti valmistetuissa kengissä on hengittävä Alveomesh-päällinen, joka on saatu kierrätetyistä muovipulloista. Amazonian luonnonvaraisesta kumi- ja riisijätteestä valmistettu paksu ulkopohja takaa runsaan pidon riippumatta siitä, juoksetko vai kävelet liukkailla pinnoilla.” – Stockmann

Haaveminäni on taas tänä kesänä innostunut juoksusta.

On ollut tavattoman kiehtovaa katsella kaikkien niiden juoksijoiden määrää pitkin kevättä ja alkavaa kesää, samalla itse siemaillen vain kahvia torin laidalla. Jotenkin en ole ikinä pitänyt juoksusta. Innostun siitä aika ajoin, mutta lopulta tylsistyn. Olisiko nyt se erilainen alku?

Lenkkareille on minulle silti lähes päivittäistä käyttöä. Lenkkeilen ja urheilen muuten ja pukeudun usein urheilullisesti ihan ilman urheiluakin.

Tänä keväänä edessä oli tilanne, että uudet lenkkarit oli viimein aivan pakko ostaa. Ne olisi pitänyt ostaa jo viime kesänä. Ja olikohan jo sitä edellisenä? En vain ole saanut aikaiseksi aloittaa etsintätyötä. Haaveissani leijaili ensimmäinen eettinen ostos.

Kyseessä onkin oikeastaan ensimmäinen tietoisesti tehty eettinen hankinta. En pysty väittämään, että tästä lähin jokainen ostokseni olisi eettinen. Jostain on silti aloitettava. Mitä useammin sen valinnan teen, sitä lähemmäs se tulee minua. Uskon niin.

Vanhat lenkkarini ostin muistaakseni joskus vuoden 2013 tienoilla. Kaikkein kovimmille ne joutuivat reppureissuvuotenani vuonna 2017. Varsinkin kolmen kuukauden omenanpoiminta jaksolla. Ja kuinka järkytyinkään kaivaessani kengät blogin kuvia varten! Talvi oli saanut minut unohtamaan, että ne olivat päässeet näin huonoon kuntoon. Kävelinkö oikeasti näillä vielä viime kesänä?

Aloitin eettisten lenkkareiden etsinnän tekemällä kevyttä ja nopeaa taustatutkimusta isoihin ja kansainvälisiin merkkeihin (ensinnäkään siis yhtäkään suomalaista lenkkarimerkkiä en onnistunut löytämään). Luin esimerkiksi eetti.fi:n Clean Clothes -verkoston raporttiin perustuvan artikkelin vuodelta 2019, joka valottaa adiaksen, niken ja puman valmistavan tuotteitaan yhä nälkäpalkoilla. Löysin myös juttuja adidaksen kehityksestä ympäristöystävällisyyden saralla (kuten sen lanseeraamat 100% kierrätyslenkkarit), joskaan ihmisoikeuksista ei löytynyt minulle tarpeeksi miellyttävää vastausta. Vastaan tuli  myös muutama pisteytyksiin perustuva listaus, joista The Good Shopping Guiden oli erityisen selkälukuinen.

Aika pian ymmärsin, että eettisen lenkkareiden jäljille on haastavaa päästä. Eikä siinä ollut lopulta edes kilpailua taikka valinnan varaa. Valinta oli äärimmäisen selvä.

Ja olen ollut tyytyväinen! Vejan juoksukengät ovat todella hyvät jalassa, pehmeät, myötäävät ja kevyet. Värejä löytyy laajasti heidän omilta sivuiltaan, mutta myös Stockmannilta pari muuta valkoisen sijasta.

Viimeksi:

10 TAPAA LISÄTÄ OMAN ELÄMÄN HYVINVOINTIA

Lue myös:

HELPOIN EKOTEKO ON OSTETTU EKOTEKO

MITÄ LÖYTYY 44 KAPPALEEN VAATEKAAPISTA?

MAAILMA ON LÄNSIMAALAISEN KAATOPAIKKA

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *