MITEN VÄHENTÄÄ OSTOHIMOA?

SISÄISTÄ, MIKSI SE KANNATTAA

Hukumme roinaan. Meillä on kaikkea enemmän kuin tarpeeksi. Olemme lakanneet arvostamasta tavaroitamme. Olemme lakanneet näkemästä niitä.

Kaikkea ohjaa tunne riittämättömyydestä. Emme usko riittävämme. Tunne riittämättömyydestä aiheutetaan, jotta kuluttamisella jatkaisimme talouskasvua. Sillä kulutusyhteiskunta on loppujen lopuksi laskelmoitu järjestelmä, ratas, joka pyörittää yhteiskuntaamme. Sen keskiössä meidän pakonomainen kuluttaminen.

Kuluttaminen on kaikkea muuta kuin vain kuluttamista. Se on painetta, riittämättömyyttä, mielihyvää, kuva meistä itsestämme mutta myös historian tuotos. Jotta voit ymmärtää sitä enemmän, voit perehtyä siihen enemmän. Lukemalla. Ja siten lopulta ymmärtää käytöstäsi paremmin.

OLETKO VALMIS MAKSAMAAN SIITÄ ELÄMÄLLÄSI?

Oletko ajatellut, miksi käyt töissä? Olemme unohtaneet sen perimmäisen merkityksen. Joka on yksinkertaisesti vain arkemme mahdollistaminen: että voimme maksaa asuntomme, ruokamme ja laskumme. Samalla käytämme ylijäänyttä rahaa myös muuhun.

Lopulta onkin kysymys siitä, että ostamme elämällämme noita asioita. Sillä niin vähällä materialla ja siten kuinka vähällä palkalla pystymme elämään korreloi vapaa-ajan määräämme kanssa. Kuinka kannattavaa palkka onkin tuhlata, kannattaakin kysyä, kuinka mielekkääksi työnsä kokee eli onko tavara töissä olon arvoista ja kuinka paljon omaa vapaa-aikaansa arvostaa eli onko tavaran eteen kannattavaa sitouttaa omaa aikaa työhön.

NÄE, ETTÄ SINULLA ON JO KAIKKI

Voit päättää ja ymmärtää nurkkaisi katsomalla, ettei sinulta puutu mitään eli et myöskään tarvitse mitään. Jos tarvitsisit jotain, voisit sen ostaa. Mutta tällä hetkellä, kun kaapista ei mitään uuvu, siellä ei ole myöskään tilaa uudelle. Jos tarvitset jotakin uutta, tarkoittaisi se, että vanha on menettänyt merkityksensä tai se ei ole enää käyttökelpoinen.

Katso siis ympärillesi. Näe mitä oikeasti omistat. Huomaa, kuinka sokaistunut sitä onkaan omistamilleen tavaroille ja niiden määrälle. Miksi omistamasi asiat eivät kelpaa?

Voit tehdä listan, paljonko ajattelet sopivan määrän tavaroita olevan. Todennäköisesti sinulla on kaikkea listalta ja enemmänkin. Miksi haluat silti koko ajan lisää? Asioita listan ulkopuoleltakin?

MIKÄ ON TARVE?

Perustelemme ostoksia itsellemme yleensä tarpeella. Tarvitsemme puseron, sillä meillä ei ole vielä juuri sen tyylistä. Tarvitsemme siihen sopivat kengät, sillä vanhamme ovat väärän väriset. Tarvitsemme astiat, koska edelliset ovat jo epämuodikkaat. Tarvitsemme uuden puhelimen, sillä vanha ei ole enää moderni. Tarvitsemme hierontalaitteen, sillä meiltä ei vielä löydy sellaista.

Näin ajatellen, meillä on arjessa hirveästi tarpeita. Mutta mikä on oikea tarve? Uskallan väittää, että me kaikki omistamme jo tarpeeksi. On siis sama lakata puhumasta tarpeesta.

Ero tarpeen, halun ja mielekkään elämisen välillä on vaikea. Tarpeesta puhuminen on kuitenkin huijausta. Halujaan voi hallita. Ja ehkä siten saavuttaa keskitien.

ÄLÄ MENE KAUPOILLE

Yksinkertaista: kun et tarvitse mitään, ei kaupoissakaan tarvitse kierrellä. Se on turhaa itsensä kiusaamista, varsinkin, jos omaa ostokäyttäytymistä ei hallitse.

…TAI MENE KUITENKIN

Ja jätä ostamatta.

Sillä tarvitaan vahvuutta. Vahvuutta toimia erillä tavalla, kuin ennen on toiminut. Se kasvattaa. Tarvitaan siis kasvua. Kasvua tehdä tietoisempia ja hallitumpia valintoja.

Voit siis kierrellä, katsella ja samalla tuntea, että niin pystyy tekemään ilman, että mitään tarvitsee ostaa. Tiedostaen, etten tarvitse mitään lisää. Vaikka kaikki ihanat tuotteet hyppivät silmille ja niiden ohitse tekee välillä jopa kipeää kävellä.

Lopulta tulee se kasvu. Sitä huomaa, ettei oma elämä muuttunut mitenkään, vaikka mieliteolle ei antanutkaan valtaa. Seuraavana päivänä noita tuotteita ei edes muista. Ja lopulta kaikki ostokierrokset ovat yhä helpompia.

KYSY 6 KYSYMYSTÄ

Kun kohtaat välttämättömän tuotteen, kysy itseltäsi kuusi kysymystä:

Miksi tarvitsen tämän tuotteen?

Omistanko jo tämän tavaran?

Voisinko korvata sen jollakin jo omistamallani?

Voisinko lainata tuotetta joltakin muulta?

Tuoko tavara elämääni lisää arvoa?

Näenkö itseni käyttämässä sitä vielä 10 vuoden päästä eli toisin sanoen, miellyttääkö se minua tarpeeksi?

ANNA ITSELLESI AIKAA

Jos kohtaat tuotteen, jonka välttämättä haluaisit, aseta itsellesi aikaraja. Se voi olla esimerkiksi seuraavaan päivään tai mieluusti jopa useamman päivän päähän. Jos vielä koet tarvitsevasi sitä ja siitä olevan hyötyä sinulle, käy ostamassa se. Tällöin et tee päätöksiä kuitenkaan hetken mielihyvästä, vaan oikeasti harkiten.

Viimeksi:

SAAT TUNTEA KIPUA

Lue myös:

TARVE, HALU VAI MIELEKÄS ELÄMÄ?

LOPETA VAATEKAAPIN KAAOS TUNTEMALLA ITSESI

TAVARAN TODELLINEN HINTA ON ELÄMÄSI

MIKSI TARVITSET AINA JOTAIN LISÄÄ, ETTÄ OLISIT ONNELLISEMPI?

hyvinvointi mieli oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *